Premijera: 'Klytaimestra' Gradskog kazališta Mali Princ Omiš

Željko Šunjić, fotograf portala InfoZona.hr zavirio je na generalnu probu omiškog Gradskog kazališta "Mali princ" koje će u nedjelju, 27.05.2018 u 19:30 sati u dvorani nekadašnjeg Glagoljaškog sjemeništa na Priku premijerno izvesti predstavu, monodramu, Marijana Matkovića "Klytaimestra" u izvedbi dramske umjetnice Ivane Giove Župa. Ako ste u prilici svakako navratite u nedjelju pogledati novu monodramu nadarene dramske umjetnice i marljivo "lude" ekipe Omiškog Centra za kulturu u režiji Petra Buljevića. Fotografije Željka Šunjića s probe možete pogledati ovdje.

Foto: Željko Šunjić
Izvor: InfoZona.hr

Ivana Giove Župa: Klytaimestra


"Zvala se Klitemnestra! Znamo: žena koja je mučki ubila svog muža Agamemnona, preljubnica zapletena u mračnu obiteljsku dramu dostojnu suvremene crne kronike provincijske štampe.

Agamemnon njen muž se netom vratio iz 10-godišnjeg rata pod Trojom kao pobjednik. Neki su govorili da ga je ubila zato što je žrtvovao njihovu malodobnu kćer Ifigeniju kao žrtvu za ratnu sreću pred polazak pod Troju, drugi su govorili da ga je ubila zato jer je doveo u njihovu kuću preljubnicu Trojanku Kasandru. Treći su je nazivali pohotnom kučkom jer je za vrijeme muževa odsustva ljubovala s Egistom iako je bila udana.

Kako bilo da bilo, činjenica jest da je Klitemnestra odlučno, bez krzmanja sjekirom ubila svog muža, a njoj su kasnije presudila vlastita djeca, Orest i Elektra, osvetivši oca. Činjenica je i to da će Klitemnestra ostati zapamćena kao žena dostojna prezira, koja nije shvaćala dužnosti žene prema slavi svog muža, prema povijesnoj časti domovine, prema moralu svoga vremena.
Možda ćete imati malo razumijevanja, jer govorimo o ženi koja je imala hrabrosti da se suprostavi silovitom povijesnom hodu sa svojim sitnim ženskim korakom, svojim snom o sreći, svojom ljubavlju prema voljenom čovjeku.

Što se, dakle, može učiniti u ovome trenutku?

Možda će netko od Vas ustati u njenu obranu, a možda će samo nijemo šutjeti jer ima tama u kojima su jedino krikovi ljudski svjetionici prema kojima se kreće izranjeno ljudsko dostojanstvo..." 

(M. Matković)

Povezani članci

Who's Online

We have 359 guests and no members online