Dugoratsko ljeto: Večer domoljubne poezije

Povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, a u sklopu dugoratskoga ljeta, Udruga Jesenice priređuje devetu Večer domoljubne poezije – RASPLAMSAJ OLUJE U PJESMI I SRCU. Večer poezije održat će se u petak, 3. kolovoza 2018., s početkom u 20:30 sati, u Zemunikovin dvorima u starom selu Zeljovići. Pjesmom će pjesnike popratiti klapa Elektrodalmacija iz Splita. Pobjednik dobiva pjesničku Gungu, rad našeg umjetnika Tea Baučića. biti će ovjenčan lovorovim vjemncem, te dobiva rad, sliku, jeseničkog slikara Ive Rakuljića s motivom Zeljovića. U čast preminulog jeseničkog pjesnika Tugomira Erice, odrecitirati će se u Zeljovićima njegova pjesma OSTAVITE ME SAMOG. Iza 9. večeri domoljubne poezije ostati će nam i pisani trag, Zbornik domoljubne poezije "Rasplamsaj oluje u pjesmi i srcu" urednika Mate Buljubašića. U povjerenstu za izbor pjesama bili su Doris Grgurić, Nikola Milanović i Kaja Pašalić. Voditelj večeri je, kao i dosad, Mladen Vuković, a poslije poezije vrijedni domaćini Tinka i Tomislav Zemunik prirediti će lijepo druženje za sve prisutne, uz pjesmu i čašicu razgovora. Vidimo se..

Zeljovići

TRGNIMO SE!

Pjesnička gungaOvakve pjesme niste čuli
da se pjeva o vlastitoj izdaji,
al‘ mora se, prenisko smo pali
da se dalje ne govori, taji.

Mi Hrvati! Mi Hrvati!,
busamo se pred svijetom u prsa
a polja nam osvoji drača.
Iz kuća se čuje lavež pasa
umjesto dječjeg smijeha, plača.
Prema broju stanovnika
ima li tko više izdajica?
Svatko na svoj način
domovinu ljubi:
jedan sjedi dok se radi,
drugi i nedjeljom sadi,
jedan zapustio djedovinu
a drugi je prodao tuđinu.
Razbij, prevari, ukradi
kao da se o našemu ne radi.
Nema toga što ne znamo,
čak i više – svi sve znamo,
a u tridesetak slobodnih godina
ne nađosmo put iz tmina.

Trgnimo se braćo, ljudi!
I pravo je da nam drugi sudi
kad smo s bratom zavađeni,
kad smo jedan drugome zavidni.

Trgnimo se!
Za bit svoj na svome
nije nam se klanjat svjetskim moćnicima,
nego Bogu, Kralju nad kraljevima.

Ivan Bašić
 

Zeljovići


Uvodna besjeda

Evo nas već devetu godinu na Gori Maslinskoj u Zeljovićima da s pjesmom iskažemo svoju ljubav prema Domovini kako bismo se prisjetili veličanstvene pobjede Oluja te zahvalimo svima koji su sebe ugradili u temelje Lijepe naše.
Hvala hrvatskim braniteljima i svima koji su na bilo koji način pomogli u oslobađanju od okupatora.
Hvala hrvatskim pjesnicima koji su sebe ugradili u stihove objavljene u ovomu Zborniku i koji su krasnoslovili na večerima poezije te svojim stihovima svjedoče istinu, jer znademo kako prešućena istina vodi zaboravu.
Hvala svima koji i danas beru cvijeće po poljima bojnim i kite posljednja počivališta ratnika koji počivaju u utvrdama tuge u okrilju Božjega mira i tišine. Ljubimo ih kao za života i milujemo našim stihovima, suncem zlatnim, daškom vjetra nebeskoga. Budimo ih škropeći ih kišama rosuljama pozaspale na oblacima slobodnog hrvatskog neba koji su nam darovali.
Pa neka i večeras riječi procvjetaju u pjesmu i neka je poslušaju berači uspomena ovdje u mjesečevim Zemunikovim dvorima.
Hvala ti Gospodine da mogu pjevati glasom svojih prijatelja koje si zaogrnuo vječnom šutnjom, hvala Ti da njihovim očima mogu gledati kada oni svoje nisu više mogli držati budne.
Hvala dragim pjesnicima za svako slovo, riječ, stih ili pjesmu posvećenu onima koji su se dali za Domovinu nama ostavili knjige domoljubne, neispjevane pjesme i neishodane korake.
Pa neka započne krasnoslov domoljubne poezije, i neka je začuju naši prijatelji s kojima smo za ruku držali iste munje i gromove, i koji su ustajali prije sunca, razbudili vjetrove nemirne, nadišli prostor i zagrlili vječnost.
Rasplamsajte oluje i neka vam mir i radost u srcima pjeva!

Mate Buljubašić,
organizator i umjetnički voditelj Večeri domoljubne poezije u Zeljovićima

Povezani članci

Who's Online

We have 71 guests and no members online