Hrvatski seljak izgubljen u tranziciji

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju krahirala je domaća poljoprivreda. Seljaci bilo voćari ili povrtlari svojim dosadašnjim načinom rada, znanjem i iskustvom nikako se ne mogu uklopiti na zahtjevno europsko tržište poljoprivrednih proizvoda, gdje za mala obiteljska gospodarstva i usitnjenu proizvodnju jednostavno nema mjesta. Velike ribe gutaju male i to je surova realnost s kojom su se ove jeseni suočili neretvanski voćari, koji urod mandarina nisu mogli prodati ni upola lanjske cijene. Od voćara još gore prolaze povrtlari jer, primjerice, hektari brokule propadaju na poljima dok se u trgovačkim lancima uvozna brokula cijeni po suho zlato ...

HRVATSKA POLJOPRIVREDA

Izgubljeni u tranziciji

Piše: Stanislav Soldo / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Novi uvjeti poslovanja nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju diktiraju i nova pravila. Poljoprivrednik više nije samo seljak, koji obrađuje zemlju i besciljno nešto proizvodi.

hrvatska poljoprivredaOn je u europskom sustavu i menadžer, koji ispituje tržište, traži potencijalne kupce, brine se o plasmanu i distribuciji. Nažalost, Hrvatska je nekoliko svjetlosnih godina daleko od toga.

Pokušaji da se poljoprivrednici udruže te zajedničkim snagama nešto mijenjaju uglavnom završi neuspjehom ili se pak formiraju interesna udruženja, kojima je sve važnije od dobrobiti seljaka.

U kompletnoj priči nije zanemariva uloga ni otkupljivačkih poduzeća, barem kada su mandarine u pitanju, koji nikako ne mogu prežaliti izravne državne poticaje od 90 lipa po kilogramu otkupne cijene, što je ukinuo EU čim je Hrvatska postala punopravna članica.

Bez zaštite države domaći poljoprivrednici našli su se na vjetrometini Europe, gdje opstaju samo oni najbolji.

Povezani članci

Who's Online

We have 215 guests and no members online