Politički bodovi na račun umirovljenika

umirovljeniciDolaze nam prvi izbori bez 'mamca' za umirovljenike i s pogledom prema onim budućim umirovljenicima. Svi bi sigurno htjeli da ih 'penzići' zaokruže na izbornom listiću, no ovaj put nitko nije spreman na velike riječi s obzirom na lošu kombinaciju demografskih trendova, loše trendove kad je riječ o zapošljavanju, odnosno nezaposlenosti te u najmanju ruku slabih gospodarskih pokazatelja. Oko 1,2 milijuna postojećih umirovljenika očekuje odgovore vezane uz usklađivanje mirovina.., piše Marijana Matković na stranicama Vjesnika ...


USUSRET IZBORIMA

Politički bodovi na račun umirovljenika

Prvi izbori bez 'mamca' za umirovljenike i s pogledom prema onim budućim

Piše: Marijana Matković / Vjesnik
Izvor: Vjesnik


umirovljeniciSindikat umirovljenika već neko vrijeme šalje poziv političkim strankama da predstave svoj program za umirovljenike i starije osobe. Pritom naglasak nije samo na visini mirovina, nego i na ocjeni SUH-a da treba graditi nove domove umirovljenika, no odaziv je slab.

Vlast mjesecima razgovara s predstavnicima umirovljenika o mnogim pitanjima koja su za njih važna, osniva se Nacionalno vijeće za starije osobe i umirovljenike pa razna povjerenstva i radne skupine, na sve strane se nešto računa i čekaju rezultati tih izračuna da bi se odgovorilo na umirovljeničke zahtjeve.

Oporba proziva vlast zbog toga što ne rješava ključne probleme, ali sama - bilo kroz program HSU-a, bilo kroz zajedničku platformu - još nije ponudila nikakav cjeloviti program za koji bi se umirovljenici mogli uhvatiti. Tek se nedavno moglo čuti da će konkretniji predizborni program lijeve koalicije biti predstavljen u rujnu.

PROČITAJTE VIŠE...


Koga sve "zanimaju" mirovine i kakva rješenja predlažu

Oko 1,2 milijuna postojećih umirovljenika očekuje odgovore vezane uz usklađivanje mirovina - uz pitanje hoće li se napokon ukinuti odredbe kojima je ono odgođeno do polovice 2012. godine te što će biti s najavama da se mirovine i plaće ne bi trebale usklađivati do 2014. godine.

Što kaže vlast:

- još traju razgovori u okviru Nacionalnog vijeća i izračuni koji bi trebali pokazati je li odmrzavanje mirovina moguće, no odgovori se očekuju uskoro.

Što kaže oporba:

- odmrznuli bi mirovine čim dođu na vlast te izmijenili formulu usklađivanja da bi mirovine pratile rast troškova života.

umirovljenik Oko 310.000 postojećih umirovljenika koji imaju pravo na dodatak uz mirovinu očekuju odgovor na pitanje hoće li on biti uključen u mirovinu - oko 70.000 umirovljenika pritom bi moglo izgubiti od 30 do 300 kuna zbog toga što će platiti veći porez, no isplata dodatka s uključivanjem u mirovinu time bi bila doživotno zajamčena.

Što kaže vlast:

- spremne su izmjene Zakona o obveznim i dobrovoljnim fondovima i Zakona o isplati mirovina kojima bi rješenja za te umirovljenike već najesen išla u proceduru.

Što kaže oporba:

- pitanje tih umirovljenika obavezno treba riješiti.

 Oko 1200 novih umirovljenica koje su već ostvarile pravo na mirovinu i na temelju štednje u drugom stupu te koje danas imaju od 300 do 1000 kuna manju mirovinu jer nemaju pravo na dodatak, očekuje odgovor na pitanje hoće li imati pravo na povrat u sustav generacijske solidarnosti.

Što kaže vlast:

- još se raspravlja o tome u okviru Nacionalnog vijeća za umirovljenike, no rješenje bi moglo proći upravo zbog većih poreznih prihoda, čime se mogu osigurati sredstva za usklađivanje.

Što kaže oporba:

- dosad se nije konkretnije izjasnila, neslužbeno se može čuti tek da ne bi dirali pravo na dodatak.

Oko 120.000 onih koji su 2002. godine imali između 40 i 50 godina i mogli birati hoće li ući u drugi stup danas strahuje da bi zbog toga mogli imati manju mirovinu i očekuju rješenja.

Što kaže vlast:

- najesen u proceduru idu izmjene propisa temeljem kojih bi u trenutku umirovljenja trebali imati pravo na izbor povoljnije mirovine, odnosno povratak u prvi stup, ako je to za njih povoljnije.

Što kaže oporba:

- HSU je pozdravio najavljene izmjene zakona.

Oko 1,5 milijuna osiguranika u drugom mirovinskom stupu danas se nada povećanju stope izdvajanja za drugi mirovinski stup kako bi bili sigurniji da ća imati višu mirovinu.

Što kaže vlast:

- u programu razvoja Hrvatske do 2014. godine stoji da se do 2013. treba iznaći model za povećanje stope izdvajanja za drugi stup, uz upozorenje kako se time ne smije stvoriti minus u prvom stupu.

Što kaže oporba:

- HSU i HNS su također za povećanje doprinosa, ali isključivo pod uvjetom da to ne utječe na prihode u prvom stupu, SDP-ov savjet za socijalnu politiku predložio je, pak, smanjenje doprinosa za zdravstvo i prelijevanje u drugi stup.


Dodatak uz mirovinu najsigurnije rješenje

umirovljenikJedino pozitivno na što umirovljenici mogu računati jest činjenica da nijedna politička strana ne govori o mogućnosti da se dodatak uz mirovinu, koji danas primaju svi umirovljeni nakon 1999. godine pod uvjetom da nisu štedjeli u drugom stupu (čime se ublažavao pad mirovina u odnosu na one iz prethodnog razdoblja), ukine ili da se umanji njegov iznos. Čak ni nakon što su stručnjaci Svjetske banke spomenuli mogućnost da se veže uz imovinski, odnosno dohodovni cenzus.

Naprotiv, razgovara se o mogućnosti njegova uključivanja u mirovinu. Budući da to podrazumijeva i mogućnost da dio umirovljenika prijeđe u viši porezni razred i plati veći porez, svi s mirovinama višim od 3000 kuna mogli bi biti na gubitku u prosjeku za 57 kuna, no to će ipak zajamčiti da im taj novac više nitko ne može oduzeti.

Budući da sve ukazuje na to da umirovljenici s novom vladom vjerojatno neće dobiti puno više dok se ne promijene ključni gospodarski trendovi, i to je, zapravo, mnogo.

Povezani članci

Who's Online

We have 239 guests and no members online