Počinje ferragosto

turisticaPred nama je prijelomni vikend turističke sezone za koji se na cestama očekuju najveće gužve uz ostalo i zbog početka ferragosta. Subota bi mogla donijeti kaos na cestama iako su posljednje kiše ohladile i Jadran, ali i individualce, one koji nisu vezani uz unaprijed uplaćeno ljetovanje, a koji namjeravaju putovati do naših turističkih odredišta. Podsjećamo, ovog vikenda počinje ferragosto, kada 30 milijuna Talijana kreće na odmor. Hrvatska je lani ugostila 1,2 milijuna talijanskih gostiju, a najmanje ih se toliko očekuje i ove sezone. Od tih 1,2 milijuna talijanskih turista, 45 posto ih se kod nas odmara u kolovozu, a prema našoj zemlji uglavnom putuju bez ikakvih rezervacija. Takvih je 47 posto, pa se zaista ne zna kamo će krenuti i hoće li nam uopće doći ...


ŠPICA SEZONE

Dolaze Talijani, hotelijeri im čuvaju trećinu kapaciteta

Počinje 'ferragosto', a talijanski su gosti individualci, oni koji prema našoj zemlji uglavnom putuju bez ikakvih rezervacija, pa se zaista ne zna kamo će krenuti i hoće li nam uopće doći. Lani ih je bilo 1,2 milijuna

Piše: Davor Verković / Vjesnik
Izvor: Vjesnik

Naime, prema strukturi dolazaka u Hrvatsku, 85 posto svih talijanskih putnika čine individualci, a tek 15 posto organizirani gosti. Glavnina, čak 96 posto, dolazi automobilom, a većinom se zadržavaju u Istri i na Kvarneru.

Istra i Kvarner su i lani ostvarili najveći udio u ukupnim noćenjima - Istra s 32 posto, Kvarner s 23 - a četiri dalmatinske regije preostalih 41 posto s tim da je najviše noćenja u Dalmaciji ostvareno na splitsko-makarskom području (16 posto).

Ove će se godine taj omjer u korist Istre i Kvarnera sigurno poboljšati jer nezanemariv dio gostiju, koji bi inače ljetovali na jugu, zbog skupih putnih troškova ostaje na sjeveru zemlje. Umjesto da troše na gorivo, cestarine i trajekt, radije se dva dana dulje odmaraju u sjevernijim odredištima.

To je problem za koji se mora pronaći rješenje - ili kroz subvenciju trajektnog prijevoza ili subvenciju cestarina - jer će Dalmacija, unatoč odličnim prometnicama, i dalje zaostajati za turističkim sjeverom države. Gosti, naime, uvijek ističu da privlačnost Dalmacije, pogotovo otoka, nikad nije bila u pitanju.

"Individualci će sigurno doći, ali možda zbog lošeg vremena odgode dolazak za koji dan", rekao nam je Franco Palma, predsjednik Izvršnog odbora Hrvatske udruge poslodavaca u hotelijerstvu i jedan od čelnih ljudi porečke Riviere, najveće turističke tvrtke u državi.

Hotelijeri su individualnim gostima, kaže Palma, ostavili od 20 do 30 posto kapaciteta i vjeruju da će ih bez problema napuniti barem dva prva tjedna kolovoza.

"Do trećine kreveta hotelijer je sačuvao za individualce koji mu donose do 25 posto veću zaradu u odnosu na klasičnoga alotmanskoga gosta. No to je dvosjekli mač, postoji mogućnost i da se kreveti namijenjeni individualnim putnicima ne popune, da vrijeme bude lošije, pa hotelijer ostane na gubitku. U svakom slučaju, individualni kanal širi se onoliko koliko mu to dopušta alotmanski", kaže Palma.

Dodaje kako ove godine kod hotelijera nema velikih odstupanja u odnosu na prošlu. Nenadani je problem iskrsnuo ovih dana zbog obilnih kiša koje bi, dakle, kaže, mogle usporiti, odnosno prolongirati dolazak stranih individualnih putnika u jadranska odredišta.

"Stvar je jednostavna, čovjek koji nije ovisan o aranžmanu pogleda vremensku prognozu i ako vidi da će sljedeća dva dana padati kiša ili da se očekuje loše vrijeme, dolazak jednostavno prilagodi dolasku ljepšeg vremena. Tako je već godinama", ističe Palma.

Smatra, međutim, kako su se srpanjski rezultati napuhavali i da sedmi mjesec nije bio na rezultatskoj razini prošle godine. Kaže da su u njegovoj Rivijeri imali pad hotelskih noćenja u srpnju te još love lanjski rezultat.

Frane Skoblar, direktor zadarskog Turisthotela, u čijem je vlasništvu i Zaton, najbolji hrvatski te jedan od najboljih europskih kampova, ističe da su popunjeni do 11. rujna.

"Sezona nam je odlična. Ovih smo dana puni kao šipak, i naši apartmani u kojima imamo 2500 kreveta, ali i kamp, gdje možemo smjestiti 5500 ljudi. Očekujemo da poslovnu godinu završimo s povećanjem od dva do tri posto u odnosu na lanjsku. Istina, lovili smo rezultat rekordne 2008. godine, ali i ovo je jako dobro", naglasio nam je Frane Skoblar.

Recept uspjeha vidi u ulaganju u kvalitetu te u zadržavanju cijena. Turisthotel je inače poznat po velikim ulaganjima u svoje objekte (uskoro u rekonstrukciju ide i poznati gradski hotel "Forum"), a cijene se podižu tek za razinu devalvacije.

Unatoč tomu što je Zaton jedan od najskupljih hrvatskih kampova, skuplji i od najboljih istarskih, imaju vrhunsku popunjenost, a 95 posto gostiju dolazi sa zapadnog tržišta. Prema strukturi gostiju, 38 posto su Nijemci, 24 posto Nizozemci, a 14 posto Danci. Slijede Austrijanci i Talijani. Podatak dobiva na važnosti ako znamo da su još do prije pet šest godina tamo prevladavali siromašniji gosti s istoka Europe.

Sve je to potvrda da cijene nisu presudne, ali samo ako ih prati i kvaliteta jer prema definiciji najmanje problema s punjenjem imaju najbolji hoteli i najbolji kampovi.


Tko može, neka putuje u nedjelju

Domaćim se putnicima predlaže da put prema moru odgode za nedjelju, naravno, ako nisu vezani uz uplaćeni aranžman. HAK upozorava na kolovoške gužve vikendima.

Vrlo gust promet očekuje se na dionicama autocesta Zagreb-Karlovac, na A 1 Bosiljevo-Split-Ravča, na dionici Bregana-Slavonski Brod-Bajakovo, Ličkoj i Jadranskoj magistrali, riječkoj obilaznici, prilazima turističkim mjestima i trajektnim lukama.

Nedjeljne su gužve tradicionalno rezervirane za prilaz Zagrebu, odnosno naplatnim postajama u Lučkom i Ivanjoj Reci, Istarskom ipsilonu prema graničnom prijelazu Kaštel, graničnim prijelazima sa Slovenijom, graničnom prijelazu Metković te prijelazima na istoku zemlje.


Kiša nije ispraznila kampove

Kiša na sreću nije ispraznila kampove u samoj špici sezone, navodi Adriano Palman, direktor Ureda Kamping udruženja Hrvatske. Odlično se pune od 17. srpnja zahvaljujući masovnijim dolascima Nijemaca, Nizozemaca i Danaca koji su ove godine došli nešto kasnije nego ranijih sezona.

"Segment kampiranja zasad je blizu lanjskih ostvarenja. Ako se ovako nastavi, vlasnici kampova bit će zadovoljni financijskim rezultatom i na kraju sezone, a neće biti problema ni ako kraj godine, završni račun, pokaže do tri posto manje noćenja u odnosu na 2009. Postoji, međutim, velika mogućnost da godinu završimo bez ikakvog pada", istaknuo je Palman.

Kampiranje ovisi o vremenu, pa je teško išta prognozirati. Poznato je da je iza nas dobar srpanj, a ispred mjesec u kojem se ostvari najveći postotak noćenja.

"Najave za kolovoz su u redu, a prema nekim informacijama, i rujan bi trebao biti dobar. Ponavljam, kampovi ovise o suncu. Samo sunčano vrijeme dovodi nam nove goste", smatra direktor KUH-a.

Iako se najavljivala mogućnost da se pojedini kampovi prepune, da zatvore rampe, što se znalo događati lanjskih godina, kiše su vjerojatno spriječile da se to dogodi i ovih dana.

Lani je Maistra zbog prepunjenosti zatvorila dva kampa, ove godine još nije zatvoren ni jedan. Zatvaranje kampova zbog krajnje popunjenosti je, doduše, kaže Palman, rijetko, najdulje se zatvaraju na nekoliko sati.

Povezani članci

Who's Online

We have 165 guests and no members online