Iz Regije..

Omiš: Otkrivena spomen ploča fra Bernardinu Nikoli Škrivaniću

Otkrivena spomen ploča fra Bernardinu Nikoli Škrivaniću u Omišu"Neprijatelji katoličke vjere zastrašujuće su brojni", govorio je prije više od sto godina fra Bernardin Nikola Škrivanić, znameniti kapucin o čijem je liku i djelu jučer u Omišu održan skup na kojemu su govorili dr. don Slavko Kovačić i provincijal hrvatskih kapucina fra Ante Logara. Niz godina u javnost nisu bile puštane informacije o fra i Bernardinovu djelovanju, bio je to čovjek koji je smetao svakoj vlasti, pa se tek u posljednje vrijeme organiziraju skupovi na kojima se skida prašina sa životnoga puta ovog Omišanina koji je najveći dio svoga redovničkoga staža proveo u Rijeci ...

OMIŠ

FRA BERNARDIN NIKOLA ŠKRIVANIĆ

Kapucin koji je smetao svakoj vlasti

U Omišu je otkrivena spomen ploča fra Bernardinu Nikoli Škrivaniću, prijatelji pape Pija X.

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

Bio je to čovjek koji je smetao svakoj vlasti, pa se tek u posljednje vrijeme organiziraju skupovi na kojima se skida prašina sa životnoga puta ovog Omišanina koji je najveći dio svoga redovničkoga staža proveo u Rijeci, gdje je, među ostalim, kao provincijal kapucina bio zaslužan za izgradnju crkve Gospe Lurdske te pokretanje "Riječkih novina", prvog, te do sada jedinog hrvatskog katoličkog dnevnog lista.

Bilo je to 1912. godine. 10 ljeta prije nego što će ga Talijani zauvijek prognati s Kvarnera. Djelovanje je nastavio u Splitu, gdje je izgradio novi kapucinski samostan te uredio svetište Gospe od Pojišana.

- Škrivanić je od prvoga dana zablistao kao redovnik. A o kakvom je čovjeku riječ, najbolje govori podatak da je bio bliski prijatelj pape Pija X. - kazao je fra Ante Logara.

Fra Bernardin Nikola Škrivanić rodio se u siromašnoj omiškoj obitelji, koja korijene vuče iz Jelse, 1855. godine kao Nikola Ante Škrivanić. Zaredio se u 22. godini u Makarskoj. da bi kao župnik bio poslan u Kostanje, a potom u Sućurac.

Bio je, kako smo doznali iz predavanja dr. Kovačića, strastveni pušač te je, tek nakon što se uz veliku pokoru ostavio tog poroka, odlučio pridružiti kapucinima, jednom od najstrožih franjevačkih redova.

- Kolege svećenici i župljani odgovarali su ga od tog nauma, no on je, zbog razloga koje vjerrojatno nikada nećemo doznati, ustrajao u svojoj odluci. I nije popriješio - zaključio je dr. don Slavko Kovačić.

Fra Bernardin Nikola Škrivanić umro je 1932. godine u Splitu, a u njegovu Omišu, u organizaciji Udruge "Omiška stina", jučer je na Trgu sv. Mihovila otkrivena spomen-ploča njemu u čast.

U čast vjerskom i nacionalnom prosvjetitelju koji zaslužuje da upravo iz Omiša ponovno krene glas o njegovim djelima.

Otkrivena spomen ploča fra Bernardinu Nikoli Škrivaniću u Omišu

Povezani članci

Who's Online

We have 138 guests and no members online