Multikulti festivali u susjedstvu

KriesGlazbena ljetna ponuda često je nedostatna zanimljivijim kulturnim ponudama, a kada je ima, često se podudaraju termini onih najboljih. Tako se ove sredine srpnja svima željnima dobre glazbe osim kupanja i svakodnevnog turizma pouzdano mogu preporučiti dva tradicionalna festivala u Dalmaciji, ali sasvim različita od uobičajenih, tradicionalnih splitskih zabavnoglazbenih programa. "Večeri dalmatinske pisme", 11. po redu, s nastupima klapa u Kaštelima se održavaju od 10. do 12. srpnja, ali je rockersko-kulinarski vrhunac vikend kasnije, 17. i 18. srpnja. U obližnjem Solinu na Gradini iste dvije večeri na redu je novi "Ethnoambient" s podjednako širokim popisom gostiju ...

Multikulti festivali u susjedstvu

Sredinom srpnja održavaju se dva tradicionalna festivala u Dalmaciji, ali sasvim različita od svakodnevnog turizma i tradicionalnih splitskih zabavnoglazbenih programa

Piše: Hrvoje Horvat / Vjesnik
Izvor: Vjesnik

Ljetne maškare u Dugom RatuGlazbena ljetna ponuda često je nedostatna zanimljivijim kulturnim ponudama, a kada je ima, često se podudaraju termini onih najboljih. Tako se ove sredine srpnja svima željnima dobre glazbe osim kupanja i svakodnevnog turizma pouzdano mogu preporučiti dva tradicionalna festivala u Dalmaciji, ali sasvim različita od uobičajenih, tradicionalnih splitskih zabavnoglazbenih programa.

"Večeri dalmatinske pisme", 11. po redu, s nastupima klapa u Kaštelima se održavaju od 10. do 12. srpnja, ali je rockersko-kulinarski vrhunac vikend kasnije, 17. i 18. srpnja. U obližnjem Solinu na Gradini iste dvije večeri na redu je novi »Ethnoambient« s podjednako širokim popisom gostiju.


Kaštelanske večeri dalmatinske pisme

VDP"Večeri dalmatinske pisme" postale su događanja prepoznata među poklonicima dobre glazbe i dobre fešte, pogotovu one koja se nakon službenog programa uz crkvu sv. Mihovila u Kaštel Kambelovcu događa na Brcu, uz samo more.

Organizatori iz Udruge Večeri dalmatinske pisme na pozornicu u Kaštel Kambelovac doveli su sve renomirane klape, ne samo one s morskim predznakom, već i s kontinenta (Zagreb i Sisak) te goste iz Slovenije.

Tradicionalne večeri "Prst u more" pod nazivom "Mediteranska gozba" u izboru Zlatka Galla na pozornici u Kaštel Kambelovcu 17. i 18. srpnja predstaviti će nove zanimljive fuzijske glazbene projekte.

Ove godine u dvjema festivalskim večerima nastupit će istaknuti hrvatski i inozemni glazbenici posvećeni suvremenim čitanjima glazbene tradicije Mediterana.

Tema Mediterana - kao kolijevke "kulture vina i ulja" - prevladavat će i pratećim gastro-enološkim programima i predstavljanjima, kojih nikada nije manjkalo u Kaštelima.

Neće izostati ni uobičajene promocije, poput predstavljanja nove knjige o dalmatinskoj i mediteranskoj gastronomiji Zlatka Galla uz kuhanja glazbenika i novinara, te posebne promocije klapskog i rockerskog tribut-albuma posvećenog Gibonniju, a snimljenoga prošle godine na kaštelanskoj pozornici sa zapaženim ostvarenjima Vatre, Urbana, Cubisma i drugih.

Prve večeri, u petak, 17. srpnja u Kaštel Kambelovcu nastupaju Fon Biskich & Narodno blago, Metessi & Mondo Bobo, Gatuzo i Neno Belan s Fiumensima, a u subotu, 18. srpnja Black Coffee i Daniele Di Bonaventura, Tedi Spalato, Livio Morosin Band, Žan i Mazguni, In.The-Go i East-Ra.Solinski Ethnoambient

Ako je "Prst u more" edukativan na polju gastronomije, Ethnoambient, idejnog začetnika Mojmira Novakovića iz grupa Legen i danas Kries, to je brojnim radionicama.

Ethnoambient u SolinuOd neglazbenih programa "Ethnoambient" ove godine nudi "Upoznavanje sa svijetom naroda Baka iz Kameruna", "Vrijeme za priču" u kojoj gostuje Rene Medvešek i radionicu "Izrada i sviranje diplica i sviranje dipli".

Kries je u međuvremenu radio glazbu za film, kazalište, dokumentarne filmove i snimio album prvijenac "Ivo i Mara". Strastvene, promišljene i energične interpretacije tradicijskih pjesama hrvatskih krajeva predstavljali su na pozornicama diljem svijeta.

Njihove pjesme omogućuju publici iz različitih kultura upoznavanje s vrijednostima i porukama priča iz slavenske mitologije i hrvatskih tradicijskih napjeva, oživljavajući i prenoseći univerzalne poruke iz prošlosti.

Prve večeri u Solinu nastupaju Marija Prelas, Vruja i Kries, a druge Ethno Croatia Orchestra, Katalena i Baka Beyond.

Jedan od najzanimljivijih nastupa imat će projekt Ethno Croatia, dio deveteročlane obitelji etno kampova čiji je cilj povezivanje mladih etno/folk glazbenika iz raznih zemalja, poticanje kreativnosti u izvođenju tradicijskih melodija i međukulturno učenje.

baka beyondPod vodstvom Darija Marušića, neumornog istraživača i promicatelja istarske glazbe, glazbenici iz Zambije, Južnoafričke Republike, Španjolske, Švedske, Norveške, Belgije, Danske, Hrvatske i Makedonije okupili su se ove godine u Grožnjanu i zajednički napravili nove aranžmane nekih tradicijskih pjesama.

Najveće zvijezde festivala nedvojbeno su Baka Beyond. »Kad bismo morali odrediti definiciju world musica, to bi bilo to«, tako je opisao DJ i glazbeni kritičar BBC-ja Baku Beyond, čije se stvaralaštvo temelji na tradiciji naroda Baka iz Kameruna, a okuplja glazbenike iz Gane, Senegala, Sierra Leone, Francuske i Velike Britanije.

Baka Beyond donose uzbudljivu kombinaciju afričkog ritma i keltske duše. Perkusije, električna gitara, violina i snažni glasovi omogućuju energičan, "plesovit" prijenos drevnih melodija toga afričkog naroda, a kao posebna poslastica s njima će nastupiti publici Ethnoambienta već poznat Seckou Keita iz Senegala.

 

Povezani članci

Who's Online

We have 135 guests and no members online