Privatni smještaj ostao neželjeno dijete i ove vlasti

privatni smještajProlaze vlade, mijenjaju se ministri i kompletne garniture u Ministarstvu turizma, ali jedno ostaje isto - privatni smještaj uvijek igra drugorazrednu ulogu. U kolovozu 2011. Hrvatska je imala 852.000 turističkih kreveta, od toga 415.000 u privatnom smještaju. No, ni to nije dovoljno za predstavnika u Turističkom vijeću u kojem sjedi sedam hotelijera, no niti jedan predstavnik iznajmljivača privatnog smještaja..., piše Davor Verković na stranicama Vjesnika ...

TURIZAM

Privatni smještaj ostao neželjeno dijete i ove vlasti

Piše: Davor Verković / Vjesnik
Izvor: Vjesnik

Privatni smještaj, to 'neželjeno dijete' svih turističkih vlastodržaca nema svog predstavnika u novooformljenom Turističkom vijeću Hrvatske turističke zajednice u kojem su se, međutim, uspješno uhljebili mnogi hotelijeri.

Naravno, i oni koji su, mimo svake logike, nedavno slali pismo potpore što se niži PDV neće primjenjivati od ove već od naredne godine. Poput Kristiana Šustara, predsjednika dezorijentirane Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske, sljednice nekad časne Hrvatske udruge hotelijera.

welcome Uglavnom sastav novog Turističkog vijeća (čast rijetkim iznimkama) prilična je garancija da će svi zakoni prolaziti bez ikakva otpora. Kao uostalom zadnjih petnaestak godina. Unatoč ignoriranju, privatni smještaj igra snažnu ulogu u domaćoj turističkoj ponudi.

Posljednji broj publikacije »Hrvatski turizam u brojkama« koju objavljuje Institut za turizam, navodi kako je u kolovozu 2011. Hrvatska imala 852.000 ležajeva, od toga 415.000 u privatnom smještaju.

Tih 49 posto udjela nije dovoljno za ozbiljno razmatranje problematike privatnika, ali zato hotelijeri s udjelom od 13 posto imaju stalnu skrb za sve segmente svog poslovanja.

Nadalje, usprkos teškim vremenima i sve težem i nepovoljnijem zaduživanju, broj kreveta u privatnom smještaju raste 5 posto samo u jednoj godini razmaka, od 2010. do 2011.

Lani je, dakle, 35 posto svih noćenja ostvareno u privatnom smještaju.

U samoj špici sezone, u dva vršna mjeseca, srpnju i kolovozu, udjel noćenja u privatnom smještaju iznosio je visokih 44 posto, u kampovima 27, a u hotelima - 17 posto.

Publikacija Instituta za turizam ističe sljedeće: »Usporedba rezultata 2011./2010. pokazuje da su natprosječnu stopu rasta imala noćenja u privatnom smještaju po stopi od 9 posto, te kampovi s 8 posto«.

Naravno da se u privatnom smještaju nađe i čudnih (o)soba, preuređenih garaža, nezamislivog smeća. Ali, golema većina soba i apartmana privatnih iznajmljivača može se nositi s mediteranskom konkurencijom. Ljudi podižu kredite i ulažu u kvalitetu svoje imovine, pošteno rade i nude moderne sobe s kojima se ponuda može ponositi.

Zašto su onda u trajnoj nemilosti turističkih vlasti? U taj odgovor nikad nismo uspjeli proniknuti.

Jer, suhoparni podaci pokazuju da nikome nije bajno. Prosječna iskorištenost svih komercijalnih kapaciteta lani je bila mizernih 19 posto.

Hoteli pritom najbolje stoje jer su imali najveću prosječnu iskorištenost na razini godine - 39 posto. Kampovi su na drugom mjestu s bitno lošijom statistikom (17 do 19 posto), dok je privatni smještaj na začelju prema iskorištenosti kapaciteta s 12 do 14 posto. Je li ta mizerija razlog što svi od njih dižu ruke?


Ulaganja u turizam ove godine 1,5 milijardi kuna

Ulaganja javnog i privatnog sektora u turizam ove će godine iznositi 1,1 milijardu kuna ili 37 posto više nego lani, pokazala je anketa koju je provelo Ministarstvo turizma.

Međutim, kako anketa nije obuhvatila investicije malih i srednjih poduzetnika, u Ministarstvu procjenjuju da će se u pripremu ovogodišnje sezone, bez promotivnih aktivnosti, investirati oko 1,5 milijardi kuna.

»Provedena anketa i dobiveni rezultati dokaz su snage turističkog sektora i njegove spremnosti za nove investicije. Vjerujem da će mjere koje planira provesti Ministarstvo turizma radi olakšavanja dotoka investicija, smanjenje PDV-a od 2013., kao i program HBOR-ovih kredita za turizmu dodatno ojačati konkurentnost ovog sektora i Hrvatsku učiniti još privlačnijom destinacijom na svjetskoj turističkoj karti«, istaknuo je ministar Veljko Ostojić u priopćenju odaslanom medijima.

Prema anketi, najveći porast ukupnog ulaganja imat će hotelski sektor budući da 28 hotelskih tvrtki planira investirati 885 milijuna kuna ili 49 posto više nego 2011. Ove će godine županije i njihove te gradske turističke zajednice uložiti ukupno 185 milijuna kuna u turizam, s tim da je najveći iznos namijenjen za infrastrukturu u službi turizma, aktivnosti upravljanja destinacijom, razvoj novih proizvoda i promociju.

Anketa je provedena tijekom veljače u svim županijama i županijskim turističkim zajednicama, u deset gradova koji predstavljaju važne destinacije i njihovim turističkim zajednicama te među privatnim turističkim tvrtkama. Cilj je bio prepoznati osnovne trendove i kretanja na području investicija u javnom i privatnom sektoru.

Povezani članci

Who's Online

We have 466 guests and one member online

  • admin