Otvoreno pismo Slovačkog gosta: Dugoraćani, molim Vas, ne pušite na plaži punoj djece

pušenjeVážený obyvatelia mestečka Dugi Rat. Tak ako každoročne, blíži sa letná sezóna, ktorá so sebou prináša plné pláže ľudí, ktorý si chcú oddýchnuť od každodenného zhonu, užiť si more a slnko a nadýchať sa úžasného morského vzduchu, ktorý je práve na Jadrane taký jedinečný...
No dobro, počnimo iz početka, ali u hrvatskom prijevodu...
Poštovani građani Dugog Rata, pred Vama je još jedna ljetna sezona koja sobom donosi plaže pune ljudi, koji se žele odmoriti od naporne svakodnevnice, uživati u moru i suncu i napuniti pluća prekrasnim morskim zrakom, koji je upravo na Jadranu tako jedinstven. A upravo kad sam napisao ove zadnje riječi, pred očima mi se javila slika koju iz godine u godinu gledam na Vašim prelijepim plažama. Sjetio sam se, naime, ljudi koji na prepunoj plaži, usred hrpe djece bezbrižno puše svoje cigarete i time ne samo ugrožavaju svoje i njihovo zdravlje, te zdravlje nas ostalih koji smo nepušači i kojima dim njihovih cigareta itekako smeta ...


OTVORENO PISMO VJERNOG SLOVAČKOG GOSTA

Dugoraćani, molim Vas, ne pušite na plaži punoj djece, sjednite na klupu ili zidić uz šetnicu i guštajte

Piše: Ing. Marek Roch, PhD.
Žilina, Slovačka


Paradoksalna u svemu tome je činjenica kako veliki broj turista, koji posjećuju Dalmaciju, ovamo dolaze upravo zbog problema s respiratornim organima i boravak uz more im znatno poboljšava zdravstveno stanje. 

opušciTijekom  svih ovih ljeta koje provodim u Dugom Ratu uočio sam nešto što nikako ne mogu shvatiti, a to je da su na plaži s cigaretom u ruci često upravo mlade majke koje jednom rukom djeci nanose zaštitne kremice i losione za sunčanje, a u drugoj ruci imaju cigaretu i uopće ih ne smeta što to isto dijete udiše dim njihove cigarete.

Ovim pismom sam Vam htio nešto predložiti, zapravo Vas zamoliti da razmislite o mogućnosti da svoje cigarete popušite na klupama kojih zaista ima mnoštvo na šetnici uz plažu i koje su tek nekoliko metara dalje, ali ipak dalje.

A kad bi Općina ili TZ ili kako se već zove Vaša lokalna samouprava, tamo postavila i par većih pepeljara, vjerujem da bi i sama plaža bila još ljepše i svakako i čistije mjesto, jer bi onda bilo i puno manje opušaka svuda naokolo.

Dragi građani Dugog Rata, u Vašem krasnom mjestu imam već puno prijatelja i s njima sam često razgovarao na ovu temu, te znam da i njima to isto jako smeta. Stoga sam i odlučio napisati ovo otvoreno pismo kao javni poziv svima koji nešto mogu učiniti da se takvo stanje promijeni.

Možda netko i od Vas koji ovo sada čitaju zapale cigaretu na plaži, a da nisu ni svjesni da možda nekom do njih ona jako smeta.

Ne želim ovim pismom nikoga uvrijediti, niti mi je cilj držati Vam predavanja, njih ionako odradim tijekom godine i više nego dovoljno. Želim Vam samo skrenuti pozornost na nešto s čime se ja kao turist svake godine susrećem, a što je Vama možda normalno.

kava i cigarete

Ali ako želite da u Vaše mjesto dođu (i opet se vrate) turisti onda morate voditi računa o tome kakvu sliku o Vašem mjestu i Vama samima, ponesu turisti na odlasku.

Možda niste ni svjesni koliko Vas je dragi Bog velikodušno obdario prekrasnom prirodom. Učinite stoga sve što je u Vašoj moći da Vam ona ostane i dalje prekrasna ali u prvom redu čista.

Vidimo se i ovog ljeta!

Vaš Marek Roch


dugoratska plaža

Povezani članci

Who's Online

We have 71 guests and no members online