Zimmer frei sve popularniji oblik smještaja

Obiteljski smještaj postao je prepoznatljiv hrvatski turistički brend, koji nudi oko 550.000 legalnih postelja u 125.000 kućanstava i ostvaruje trećinu godišnjeg turističkog prihoda, što je lani iznosio oko 2,1 milijardi eura. Kako se ovoga ljeta dobar dio iznajmljivača može pohvaliti da su im kapaciteti bolje popunjeni, i to pet do deset posto, osim na nekim udaljenijim otocima, procjenjuje se da će tzv. amatersko bavljenje turizmom donijeti oko 100 milijuna eura višu zaradu nego lani ...


TURIZAM

Zimmer frei donosi 100 milijuna eura više nego lani

Piše: Damir Herceg / Vjesnik
Izvor: Vjesnik


U obiteljskom je smještaju polovica turističkih legalnih postelja, od čijeg iznajmljivanja mnogi stanovnici u priobalju i na otocima već godinama osjetno bolje žive. Priključio im se i nemali broj žitelja iz unutrašnjosti Hrvatske, koji su pokupovali kuće i apartmane na obali ocijenivši da im iznajmljivanje nudi bolju priliku za zaradom nego bavljenje poljoprivredom.

apartmani

Dnevni najam apartmana za četiri osobe u kategoriji tri zvjezdice, a takvih je većina na našoj obali, ovoga ljeta košta između 80 i 100 eura. Prosječno je obiteljski smještaj popunjen nešto više od 40 dana godišnje, a oni koji se ozbiljnije bave tim poslom puni su i 90 dana.

To amatersko bavljenje turizmom mnogima donosi lijep prihod, posebice ako iznajmljuju više apartmana i soba te pritom nude i prehranu. Privatnom smještaju najviše su skloni Slovenci, Talijani i Nijemci, posebice u obiteljskim kućama, te pritom obvezno traže i čašicu razgovora s članovima obitelji kod koje su odsjeli.

Predsjednik Udruženja iznajmljivača obiteljskog smještaja pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Nedo Pinezić, napominje da sivo tržište u tom segmentu domaćeg turizma vapi za legalizacijom. Riječ je o 400.000 postelja u 100.000 objekata koji su u vlasništvu stranih državljana na hrvatskoj obali i otocima.

"Velik broj tih postelja i sada se ilegalno iznajmljuje unatoč opasnosti od kazni nadležnih inspekcijskih službi, a bit će legalizirane ulaskom naše zemlje u EU. Tom iznajmljivačkom potencijalu treba pribrojiti i milijun postelja u 250.000 kuća za odmor u vlasništvu naših građana, koje bi također što prije trebalo legalno staviti u službu turizma, za što nam nedostaje bolja zakonska regulativa", naglašava Pinezić.

summer house

Smatra da ta dodatna ponuda smještaja neće ugroziti opstanak postojećih iznajmljivača jer Europa ima više od 700 milijuna stanovnika, od toga Srednja Europa njih gotovo 200 milijuna, koji za svega nekoliko sati vožnje automobilom stižu na hrvatski Jadran.

Primjerice, samo Milano, te München s Augsburgom i Rosenhaimom imaju 10 milijuna stanovnika, tu su još Beč i Budimpešta s ukupno četiri milijuna, a od tamo se na Kvarner stiže za pet-šest sati vožnje automobilom. Još brže će se stizati kad Slovenci izgrade autocestu od Postojne do Rupe.

Hrvatska je u proteklom desetljeću izgradila mrežu modernih prometnica što je privuklo velik broj stranih motoriziranih gostiju na našu obalu, uključujući poprilično udaljene Belgijance i Skandinavce.

"Naše more je Kalifornija Srednje Europe, zato vjerujem da Hrvatska ne bi imala previše smještajnih kapaciteta ni kad bi se svaki od 4,3 milijuna naših stanovnika bavio iznajmljivanjem, tj. kad bi svaki od nas samo jednu postelju imao za turističke potrebe, posebice na obali i otocima. Naravno, uz uvjet da se tim potencijalom pravilno upravlja", smatra Pinezić.

summer house

Povezani članci

Who's Online

We have 150 guests and no members online