17. Dani Mile Gojsalić: soparnik učenika OŠ Jesenice najbolji, na ponos mentorice Marice Grgat

Prva večer ovogodišnjih 17. Dana Mile Gojsalić, već treću godinu zaredom, počinje i prije ceremonije službenog otvorenja u Kostanjama. Naime, učenici četiri Poljičke osnovne škole: Gornja Poljica, Srinjine, Jesenice i Kostanje, uživo su pripremali soparnike za treće natjecanje u spremanju poljičkog soparnika. Unatoč lošem vremenu koje je prethodilo natjecanju i smočilo nam i drva i komine, učenici su odradili izvrstan posao i pripremili odlične soparnike. No o tome nešto više u nastavku članka...
U samoj ceremoniji otvorenja, zastavu manifestacije podigle su najbolje učenice PŠ "Kostanje" Lara Banović i Vana Jerčić, uz nezaobilaznu "Odu zemlji" stihove koje je čitala dr. Vedrana Pupačić Buljević. Naše najbolje učenice izvukle su i sretnike koji su izabrani u ocjenjivački sud 15. Večeri soparnika. Troje sretnika iz publike i po jedan predstavnik društava koja su nastupala u prigodnom kulturno-umjetničkom programu, imali su težak zadatak izabrati najbolje od ukupno 15 poljičkih soparnika prijavljenih na natjecanje u dvije kategorije - učenika i odraslih.

Osvrt na 17. Dane Mile Gojsalić

Piše: KUD Mile Gojsalić

Jedna je zanimljivost vezana za ova dva natjecanja: djevojka koja je u prvoj godini natjecanja učenika bila u pobjedničkoj ekipi iz Gornjih Poljica, ove godine je mentorica ekipi iz iste škole. te se po prvi puta samostalno natjecala u konkurenciji odraslih.
Antonia Kaćunko, zapamtite tu djevojku

Njeno ime je Antonia Kaćunko iz Rošca i ona je živi dokaz uspjeha ovog natjecanja i služi na ponos svima nama koji imamo za cilj očuvanje baštine Poljica. Bravo, Antonia!

Dok je žiri pažljivo i s užitkom degustirao i ocjenjivao soparnike, u prigodnom programu posjetitelji su imali priliku vidjeti primjere uspješnog rada s djecom i mladima.


Nastup dječjeg zbora HKUD-a Kostanje

Na pozornicu su prvi izašli članovi dječjeg zbora HKUD-a "Kostanje", koje ove godine slavi 10 godina uspješnog rada. U zboru pjeva 50-ak djece iz Tugara, Podgrađa i Kostanja. Oni su se Poljičanima predstavili s dvije pjesme: "Pismo moja" i "Ovo je naša krv".

Nakon njih nastupili su najmlađi članovi Društva za očuvanje i promicanje kulturne baštine iz Košuta. Oni su se predstavili sa raznovrsnim i bogatim prikazom običaja i izvornih igara Cetinskog kraja.

A koliko se to svidjelo poljičkoj publici u Kostanjama, najbolje govori njen dugotrajni pljesak. Zahvaljujemo se gđi. Anđeli Žolo i svim članovima ovog Društva što su nam uljepšali večer.
Goran Mikas, posljednji diplar Poljica

Jedan potpuno drugačiji i neuobičajan nastup priredio nam je naš prijatelj Goran Mikas iz Vele Njive, koji nam se predstavio pjesmom uz diple. On je vjerovatno jedini aktivni diplar u Poljicima, koji ujedno i pjeva uz diple.

U drugom dijelu programa predstavio nam je jedan instrument koji nemamo prilike često čuti u našim krajevima - duduk. Osim što svira desetak tradicijskih instrumenata, ovaj mladi čovjek prikuplja i obrađuje poljičke legende, priče i pjesme. Ma bravo!

Na kraju ovog dijela programa imali smo priliku vidjeti koreografiju "Ovce moje čuvajte se same" koju su izveli članovi dječje skupine KUD-a "Pleter" iz Dugopolja.

Prikaz je to običaja i igara Dugopolja i podmosorskog kraja, prikaz vremena koje je davno prošlo - a zaboravu ga otimaju jedino ovakve koreografije. Zanimljivi i razigrani, pod budnim okom voditeljice i autora koreografije Marijane Botić, izmamili su veliki aplauz okupljene publike.


Soparnik učenika OŠ Jesenice Orij najbolji, na ponos mentorice Marice Grgat

A nakon toga, na pozornicu su se popeli svi natjecatelji u večeri soparnika, kao i predstavnici ocjenjivačkog suda - koji je i proglasio pobjednike.

Prvo je izabran pobjednik u konkurenciji učenika poljičkih škola. Uz minimalnu bodovnu prednost pred konkurencijom, pobjedu je odnio soparnik OŠ "Jesenice"! Njihova mentorica je gđa. Marica Grgat. Čestitamo!

Zasluženu zlatnu "Poljičanku sa soparnikom", kao i prelaznu nagradu siniju - pobjedničkoj ekipi uručio je predsjednik HKUD-a "Kostanje" Valentino Tino Goleš.

Zanimljivo, neobično, osim ponosne mentorice gđe Marice Grgat male jeseničke šampione u pripremi i pečenju soparnika u Kostanje nije nitko dopratio ili barem ispratio od njihovih učiteljica ili pak voditeljica dodatnih školskih aktivnosti. "Ovce moje čuvajte se same...".


Čestitke pobjedničkoj, kao i ostalim ekipama koje su sudjelovale na ovom natjecanju. Veliko je zadovoljstvo reči da je kroz ovo natjecanje prošlo preko 60 djece koja su naučila pripremati jelo koje se nalazi na popisu UNESCO-a kao geografski zaštićeno jelo.


Davorka Luce Zeljković, Poljičanka sa soparnikom

U konkurenciji odraslih, brončanu "Poljičanku sa soparnikom" osvojila je debitantica - Ankica Borovac iz Gata. Srebrenu "Poljičanku sa soparnikom" osvojila je domaća natjecateljica, inače mentorica ekipe PŠ "Kostanje" - Matilda Radovčić. Zlatnu i najvrijedniju "Poljičanku sa soparnikom" osvojila je višestruka pobjednica ovog natjecanja - Davorka Luce Zeljković.

Čestitamo svim pobjednicima ovogodišnjeg natjecanja, a svima ostalima želimo da ih sreća poljubi već dogodine!


Zahvala za vjernost

Na samom kraju ove večeri g. Ante Amulić, u ime organizacijskog odbora DMG, uručio je posebno priznanje - zahvalu za vjernost manifestaciji - natjecateljima koji su svih 15 godina vjerni Večeri soparnika. Nagrade su dobili: Marija Tomaš, Ružica i Nikola Miličević, Smiljana Perić-Braić i Davorka Luce Zeljković. Zaista hvale vrijedan trud ljudi koji na ovaj način čuvaju baštinu svojih predaka.Na kraju osvrta na ovu večer, istaknuli bi odličnu posjećenost Večeri soparnika. U publici se mogao primjetiti i zamjetan broj stranih posjetitelja - čiji je broj iz godine u godinu sve veći, kao i veliki broj poljičana iz svih djelova Poljica.

Zahvaljujemo se svima koji na bilo koji način podržavaju ovu manifestaciju - pogotovo zato što ona nije komercijalnog tipa, već je isključivo skromni pokušaj i doprinos očuvanju dijela bogate poljičke baštine.

Vidimo se i dogodine u Kostanjama, na 16. Večeri soparnika!

Povezani članci

Who's Online

We have 178 guests and no members online