Hit-komedija Klytaimestra oduševila dugoračke ljubitelje kazališta

Pred potpuno rasprodanom dvoranom dugoratskog kina Dalmacija, punom strasnih dugoračkih ljubitelja kazališta, u gluhoj dugoratskoj subotnjoj večeri za koju se tražila karta više, usprkos velikom dalmatinskom rukometnom derbiju na Gripama, koncertu Pece i našeg Vedrana na Glavici, uzbudljivom finalu airsoft raspucavanja i after-party peki u Tugarama, te jedriličarskoj regati budućih olimpijaca u Omišu, centralni događaj groznice poljičke subotnje večeri ipak se događao u našem Dugom Ratu! Nije to slučajno.. Da li zbog kiše koja je vani ljevala kao u francuskim filmovima iz šezdesetih ili pak poplave emocija koje su se preljevale s pozornice na oduševljenu publiku kojoj je ovlažila sve šudariće i papirnate maramice (nema ih više u "Zonaneta") suzama radosnicama... hit-komedija "Klytaimestra" omiškog kazališta "Mali Princ" doživjela je veliki uspjeh u Dugom Ratu i pravi "standing-ovation" zahtjevne dugoratske publike, toliki da je zatekao i na sve spremne organizatore koji su dramskoj umjetnici Ivani Giove Župa u cijeloj toj gunguli i kolopletu smijeha, suza i teških emocija... zaboravili uručiti ooogroman ružin buket i udjeliti barem par cjelova..

A sad zaozbiljno. Nije padala kiša - danas će. Utakmica nije bila na besprijekorno čistom parketu omiške dvorane na Ribnjaku - nego na splitskim Gripama. Na raspaljotku uz našeg Vedrana i Pecu dugoraćani su mogli svratiti i poslije predstave, na kojoj nije bilo "mali milijun" dugoratskih ljubitelja dobrog kazališta, tih znalaca i grintavih kritičara koji mjesecima analiziraju predstave koje navode na razmišljanje, a s prijezirom odbaciju na Karepovac one koje izazivaju samo jeftini hihot. Bilo nas je svega 20-tak i bilo je malo tužno vidjeti prazninu u gledalištu tijekom izvođenja uistinu odlične monodrame Marijana Matkovića u dojmljivoj izvedbi dramske umjetnice Ivane Giove Župa i režiji Petra Buljevića, "alfe i omege" omiškog Centra za kulturu koji je s suradnicima u gradu na ušću Cetine u ovih par godina službenog "mandata" podigao do nekih novih visina ljestvicu (i kvalitetu) ne samo kazališta već i ostalih kulturnih institucija i događanja, i to ne samo tijekom (Omiškog) ljeta.
Ali takvi smo mi, ne "da" nam se promoliti ni nosom iz kuća ni kad imamo i gdje i zašto, tlaka nam je makar svojim dolaskom podržati i susjede koji u ovoj sredini svojim radom i inicijativama oplemenjuju našu svakodnevnicu, tlaka nam je poviriti i družiti se s svojim sumještanima koji se barenko potrude s vremena na vrijeme Vama, svojim sumještanima prirediti neki lijep događaj u ovom našem malom mistu koji se, kako to volim reći za ovakvih prilika, boji i zalaska sunca, a kamoli ne te mitske dugoratske noći, lijepe riječi, scenskog i plesnog pokreta, emocije, glazbe, likovne ili neke druge umjetnosti ili pak samo bezbrižnog druženja uz čašicu razgovora..

Tekst i slike: Mladen Banović

Hit-komedija Klytaimestra oduševila dugoračke ljubitelje kazališta

Eh da, ako je ipak marketing zakazao, valja mi napomenuti da monodramu "Klytaimestra" omiškog kazališta "Mali Princ" možete pogledati već u ponedjeljak, 29.10. na Priku, u prostorima nekadašnjeg Glagoljaškog sjemeništa s početkom u 19:30 sati. Pa ako niste znali, a zanima Vas, eto.. sad znate. Vidimo se.. Opet.

Klytaimestra oduševila dugoračke ljubitelje kazališta

Povezani članci

Who's Online

We have 429 guests and no members online