Knjige: Hrvatska arhitektura XX. stoljeća

Izvanredna knjiga "Hrvatska arhitektura xx. stoljeća" u izdanju Matice hrvatske nudi susret s fascinantnom povijesti i sadašnjicom hrvatske i svjetske arhitekture. Opsežna, uzbudljiva, prepuna zanimljivih podataka, knjiga koju je u ime Matice uredila Jelena Hekman, a stručno dr. Tomislav Premerl, nudi susret s fascinantnom povijesti i najaktualnijim problemima hrvatske i svjetske arhitekture dokazujući da se o najkompleksnijoj od svih umjetnosti može pisati i pitko i jasno. Riječju, knjiga je to koju su s mnogo strasti pisali vrhunski stručnjaci, koja odgovara na probleme današnje gradnje, namijenjena ne samo struci već i najširem krugu čitatelja. Štoviše, kako je dr. Premerl širom otvorio vrata polemičkim tonovima - knjiga doista obiluje "teškom artiljerijom", odnosno, tekstovima koji napadaju arhitektonske anomalije i loš urbanizam, ali i nude, predlažu i daju konkretne odgovore na najpreče probleme hrvatske arhitekture u globalnom kontekstu ...


ARHITEKTURA

Između slave i pada

Knjiga "Hrvatska arhitektura xx. stoljeća" neizbježna je za svaki širi uvid u problematiku hrvatske arhitekture 20. stoljeća

Piše: Marina Tenžera / Vjesnik
Izvor: Vjesnik

knjigaVeć sam tekst pedantnoga Krešimira Galovića, nekdašnjeg demonstratora dr. Radovana Ivančevića, danas vrhunskog stručnjaka za povijest arhitekture, nudi susret s ustrojstvom zaboravljenog Kluba hrvatskih arhitekata – KHA koji su činili Stjepan Podhorsky, Vjekoslav Bastl, Viktor Kovačić i Edo Schön, a koji je svojim kratkotrajnim djelovanjem koje je uključivalo javne polemike, promicanje arhitekture kao grane umjetnosti i borbu protiv građevnih poduzetnika (!), obranu staleške časti, edukaciju i izložbe ostavilo sudbinske tragove.

Uvodni tekst akademika Velimira Neidharta poziva hrvatsku kulturu i njezine institucije da izvrše kapitalan zadatak sinergijske sinteze hrvatske arhitekture u 20. stoljeću, odnosno, odrede dosege hrvatske arhitekture u europskom kontekstu.

Sam pisac predlaže kronologijski raspored od antičke umjetničke baštine koju Hrvati integriraju u svoj urbani identitet, starohrvatske sakralne arhitekture kao riznice specifičnog dekora pleterne ornamentike, do obrade kulturnih arhitektonskih posebitosti – panonskih dvoraca i dalmatinskih urbanih palača.

Povijesna sinteza obuhvaćala bi tim slijedom ukupne povijesne dosege sve do moderne i glasovite "Zagrebačke škole arhitekture" koja je svojim internacionalizmom na razini avangardnosti između dva rata bila al pari svjetskim zbivanjima.

Narod koji je "akumulirao gorčinu od 12. stoljeća od pada hrvatskog slobodnog kraljevstva, bio objekt stranih prijestolnica od onih zapadnih Budima, Beča i Venecije do onih kulturno posve različitih – Beograda – stvara kozmopolitski obrazac arhitekture kao borbu za očuvanje identiteta", tvrdi sasvim točno akademik Neidhardt.


Lokalno u globalnome

Knjiga obiluje mnoštvom tema od "Lokalno u globalnom" Sanje Filep, "Planiranje i izgradnja Zagreba" Radovana Delallea, "Modernitet u djelu Antuna Ulricha" Vesne Mikić, "Poznate zgrade nepoznatih autora" Silvije Limani i Vanje Žanko, "Međuratni opus riječkog arhitekta Bruna Anghebena" Daine Glavočić, "Karlovac - zaštita od razaranja građenjem" Borisa Morsana, "Od neosecesije do postmodernizma" Antonija Rubbija, "Arhitektura u NDH" Krešimira Galovića, "Sakralna arhitektura" Tomislava Premerla, "Sinagogalna arhitektura" Zlatka Karača, "Hotelska turistička baština" Ive Körbler, "Vizualni kod" Borisa Ljubičića, "U traganju za izgubljenim gradom" Andrije Mutnjakovića te obrade ruralne (Zdravko Živković) i tradicijske baštine (Manda Horvat), kao i vizije gradova budućnosti (Ljubomir Mišćević), energetske gradnje (Ljubomir Miščević), arhitekturi kao konstrukciji pojma oblikovanje (Feđa Vukić), planiranju u Zagrebu od 1991. do 2007. (Ivan Mucko) do arhitekture na razmeđu mehaničkoga i digitalnoga (Penezić i Rogina)...

PROČITAJTE VIŠE...

Povezani članci

Who's Online

We have 267 guests and no members online