Jesenice treking 2013.

Jesenice trekking

Pozivamo vas da sudjelujete na ovogodišnjem Jesenice trekingu, cjelodnevnoj sportsko-edukativno-zabavnoj manifestaciji u Općini Dugi Rat, koja će se održati u subotu, 6. travnja 2013. na području starih sela Jesenice, Krug, Zeljovići i Podstrana, te grebenom Poljičke planine. Vidimo se i ove godine na stazama između naših starih sela. Popeti ćemo se na Poljičku planinu, odakle pogled puca od Makarske do Trogira, preko planina Biokova, Omiške Dinare, Mosora i Kozjaka, do otoka Brača, Hvara, Šolte, Visa i Drvenika... Prijave se vrše u agenciji Cyntus u Dugom Ratu.. U nastavku pročitajte članak Damira Ivaniševića o suradnji udruge "Jesenice", organizatora "Jesenice trekinga" i "MedPaths" projekta, projekta financiranog od strane Europske Unije. Projekt MedPaths ispred Općine Dugi Rat vodi Pavao Tomić, te su Pave i Damir zajedničkim idejama i energijom dogovorili ovu suradnju ...

JESENICE TREKING 2013

Jesenice treking i MedPaths – avantura i razvoj

Piše: Damir Ivanišević
Izvor: Udruga Jesenice


MedPaths je projekt prekogranične suradnje financiran iz sredstava Europske Unije u okviru programa CBC Adriatic. Nositelj projekta je J.U. RERA S.D., a partneri su sedam gradova i općina sa područja Splitsko-dalmatinske županije, te dvije talijanske općine iz regija Abruzzo i Molise.

Udruga Jesenice

Jedan od ciljeva projekta je urediti kilometre staza na području sliva rijeke Cetine. Stare višestoljetne staze kojime su spajale naseljena područja kroz povijest će se obnoviti, očistiti i označiti.

Cijela mreža tematskih staza će biti označena tematskim tablama na kojima će se prenositi poruka o bogatstvu naše povijesti, tipične dalmatinske arhitekture, flore, faune, legendi i priča, povijesnih osoba koje su podrijetlom s naših područja te ostalih zanimljivosti.

Na prikladnim područjima su planirana odmorišta i vidikovci sa klupama i stolovima. Sva križanja staza će biti prikladno označena, biti će izrađene karte staza tako da će budućim posjetiocima kretanje u prostoru biti pristupačno.

Jesenice trekking

Katalog povijesnih toponima koji su povezani stazama kao što su stare crkve, crkvice i sela će sa fotografijama i opisima biti izdan na hrvatskom i više stranih jezika.

Projekt će biti dovršen tijekom 2014. godine, a doprinjeti će očuvanju baštine i razvoju turizma te produljenju turističke sezone na području Splitsko-dalmatinske županije.

Društvo iz Udruge "Jesenice" ove godine po treći put organizira Jesenice treking, sportsko rekreativnu zabavu koja okuplja oko 200 natjecatelja i rekreativaca koji se šetnjom u prirodi upoznaju s baštinom povijesne Poljičke republike.

Staze prolaze kroz stara sela Donjih i Srednjih Poljica, Jesenice, Zeljoviće, Krug, Duće, Podstranu, Ume.. Posjetitelji se šetnjom vračaju više stotina godina u povijest i dobivaju dojam kako su u to doba živjeli naši pretci.

Jesenice treking

Uz povijest dodatna dimenzija Jesenice trekinga su prirodne ljepote jer se sa grebena Poljičke planine vidi cijeli srednjedalmatinski arhipelag, obala i planine.

Poslije sportskog djela organiziran je ručak u ambijentalnoj konobi koja svojom bogatom zbirkom rekvizita može prezentirati kao muzej. U toj konobi će se ove godine organizirati i razne prezentacije uključujući i izradu poljičkog soparnika, tradicionalnog i zaštićenog jela naših predaka.

S obzirom da staza kojom ide Jesenice treking se preklapa sa stazama koje će biti oplemenjene MedPaths projektom, ove godine je dogovorena  suradnja između Udruge Jesenice i općine Dugi Rat koja je jedna od projektnih partnera.

Ovogodišnji sudionici Jesenice trekinga će uz kartu staze dobiti u prilogu sažetak MedPaths programa te će predstavnici RERA i Udruge Jesenice šetnjom pratiti sudionike i napraviti terensku prezentaciju programa.

U etnoeko selu Ume povijesnom sjecištu putova će nas ugostiti društvo iz Udruge mladih grada Omiša te nam prezentirati svoj dio povijesti i gastronomije.

Pozivamo vas da se prijavite na ovogodišnji Jesenice treking i uveličate našu cjelodnevno sportsko edukativno zabavnu manifestaciju. Prijave u agenciji Cyntus u Dugom Ratu, email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. , broj 021 757 802.

Više informacija na facebook stranici 'Jesenice treking'.

jesenice trekking 2013

Povezani članci

Who's Online

We have 409 guests and no members online