Pravo na kreativnost

Zračna luka ZagrebKako je moguće da su na međunarodnom natječaju za arhitektonsko rješenje novog terminala Zračne luke Zagreb, žiriranog u Zagrebu, prvu nagradu odnijeli domaći arhitekti: Branko Kincl, Velimir Neidhardt i Jure Radić - pita se Vesna Kusin u danasnjem Vjesniku? Kako je moguće da je njihov projekt bolji od projekata koje potpisuju Norman Foster, Shigeru Ban ili Zaha Hadid? Nemoguće! Tvrdili su mnogi tipujući na mućke i namještaljke. A kako je moguće da na Prvom svjetskom festivalu arhitekture u Barceloni prvu nagradu u kategoriji sportskih objekata odnese hrvatska ekipa - Studio 3LHD za malu sportsku dvoranu u istarskim Balama!? Da, to je onaj isti studio koji je napravio orginalni projekt splitske Rive i za to dobio treću nagradu na 17. međunarodnom Cemexovu natječaju za najuspješnije stambene, javne, poslovne i infrastrukturne građevine (Cemex Building Award) ...

LOŠIJE SAMO ZATO ŠTO JE NAŠE
 
Pravo na kreativnost
 
Kod nas se podcjenjuju vrsni domaći arhitekti koji na međunarodnoj sceni dobivaju nagrade za projekte izvedene u Hrvatskoj
 
Piše: Vesna Kusin / Vjesnik
Izvor: Vjesnik
 
Kako je moguće da Studio 3LHD nadmaši istog Normana Fostera i njegov novi londonski stadion Wembley? Ili druge favorite, kao što su bili PTW Architects s olimpijskim teniskim centrom u Pekingu ili Arup s olimpijskim bazenom Watercube, također u Pekingu? Nemoguće? Pa ipak se to dogodilo!

dvorana Bale

Dvorana Bale natjecala se s objektima poput Wembley arene

Studio 3LHD upravo je dobio i treću nagradu na 17. međunarodnom Cemexovu natječaju za najuspješnije stambene, javne, poslovne i infrastrukturne građevine (Cemex Building Award). U meksičkom Monterreyju nagrađena je njihova splitska Riva, na koju se mnogi neprekidno obrušavaju pokušavajući inscenirati 'nasušnu potrebu' mijenjanja njena izgleda.

Riva


Na što to ukazuje? Da kod kuće mnogi ne znaju cijeniti vlastite kreativne snage. Da se podcjenjuju vrsni domaći arhitekti koji na međunarodnoj sceni dobivaju nagrade za projekte izvedene u Hrvatskoj, štoviše, koji su se tim djelima i nagradama vinuli u sam vrh svjetske arhitektonske elite.

PROČITAJTE VIŠE ...
http://www.vjesnik.hr/html/2008/11/03/Clanak.asp?r=kom&c=1