Zanimljivosti..

Umjesto Božićne priče: Neoprezni mons. Antonio Stagliano

Mons. Antonio Stagliano, katolički biskup u Notu na Siciliji, dobio je po ušima jer se usudio iznijeti dio kršćanskog nauka koji ugrožava interese kapitala. Neoprezni biskup je rekao daje Djed Mraz izmišljen lik po obrascu toga realnoga sv. Nikole iz Myre, te da je realni sveti Nikola darivao potrebitim siromasima, a da Djed Mraz donosi darove onima koji imaju novaca da te darove plate. Mons. Stagliano je, još neopreznije, rekao da smisao Božića nije u bjesomučnoj kupovini, nego u bratskoj ljubavi među ljudima, da nije smisao blagdana u izmišljanju i trošidbi, nego u međusobnom dijeljenju.
Naravno da to nisu prosudbe koje se smiju iznositi javno u doba kad se budi nada u promet o kojemu ovisi društveni bruto proizvod. Hajde de da je to rekao u homiliji, kada djeca u crkvi zijevaju. Rekao je to u crkvi, djeci, ali izvan mise, u katehezi. Budući da senzacija nije kad pas ujede čovjeka, nego kad čovjek ujede psa, novinari su rastrubili na sve strane svijeta da je neki biskup rekao djeci da je istinit svetac iz crkvenog kalendara, a ne lik iz reklame Coca Cole, piše Inoslav Bešker dopisnik Slobodne Dalmacije iz Rima.
Razbješnjeli su se roditelji: biskup je ražalostio djecu! Postavlja se pitanje: odakle nekom svećeniku pravo da razbija trgovačke iluzije u ime nekog tamo azijatskog sveca i nekoga Isusa, također iz Azije?
Mi u Evropi nasljedili smo rimski obrazac religije, gdje se s bozima trgovalo: ili mi učiniš milost, ili ti više neću prinijeti žrtvu. Pa se i za grijehe utvrđivala cijena, u svijećama i milodarima, od nečega treba i živjeti.
I onda se nađe neki subverzivan biskup koji bi to sve potkopao! Ma kako da ne!

RODITELJI SU OGORČENI

Biskup na Siciliji skupini djece: Djed Mraz vam, znate, ne postoji

Neoprezni mons. Antonio Stagliano

Piše: Inoslav Bešker / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Vađenje kestenja iz vatre povjereno je, kako to i treba biti, referentu za odnose s javnošću. U biskupiji u Notu za to je plaćen velečasni Alessandro Paolino. Za razliku od biskupa, koji je govorio u crkvi, velečasni Paolino je iskoristio daleko prikladniji Facebook da objasni kako je biskupu žao što je djecu razočarao.

A u intervjuu rimskoj Repubblici biskup je gorko konstatirao da Božić više ne pripada kršćanima, da je božićno ozračje između šarenih svjetala i shoppinga zauzelo mjesto koje je pripadalo rođenju Spasitelja i Otkupitelja.
 

Amen.

Povezani članci

Who's Online

We have 87 guests and no members online