Osvrt na proslavu 150 godina škole i školstva u Jesenicama

Ovogodišnji blagdan Sv. Roka, nebeskog zaštitnika ovog starog poljičkog mjesta u Jesenicama je dostojno i svečano proslavljen. Dan uoči i na sam blagdan Velike Gospe u zaseoku Krugu slavio se blagdan Velike Gospe. Kružani uoči ovog velikog blagdana na  planini poviše sela pale vatre, koje su vidljive i s obližnjih otoka, no ove godine zbog opasnosti od požara odlučili su vatromet  "obaviti" na brodu ispred Maloga Rata. Rečeno, učinjeno! Svetu misu u jutarnjim i večernjim satima uz mnoštvo vjernika i iz udaljenijih mjesta naše županije, sa procesijom kroz Krug i iscrpnu propovijed o životu i djelu Velike Gospe predvodio je mjesni župnik, don Tomislav Bašić. A na sam blagdan Sv. Roka u mjesnoj crkvi u poslijepodnevnim satima pred velikim brojem hodočasnika i  vjernika iz poljičkih mjesta, svetu misu je predvodio mladomisnik, don Gabrijel Kamber.
Po završetku sv. Mise, ispred Crkve i mjesne Blagajne svečano je obilježeno 150 godina škole i školstva u Jesenicama.
- "Prvi učenici u osnovnoj školi u Jesenicama započeli su svoje učeničke dane još davne 1867. godine" - rekao je pred skupom Vladimir Tomaš, voditelj programa obilježavanja značajne obljetnice - nije učenicima tada bilo lako; nastava se odvijala u različitim kućama, isprva su svećenici u starom selu Jesenice učili djecu čitati i pisati, a to su potom nastavili učitelji u školi. Prvi učitelj bio je Petar Stazić, a za njim su došli Lukatelo, Merčep, Žanko, Kapić, Ivanac i učiteljice Balarin, Franić, Roje... Prva školska zgrada u Jesenicama izgrađena je 22. svibnja 1900, a druga u Krugu tri godine kasnije. A na Krilu je škola počela raditi 1932, kada se već stanovništvo počelo pomalo spuštati na more iz gornjih Jesenica, Zeljovića i Kruga te uz obalu graditi novo kuće. Na Oriju je izgrađena nova škola "Slavko Kadić" koja je slovila kao jedan od najljepših školskih objekata, a kojoj je ime dolaskom demokracije naprasno promijenjeno u osnovna škola "Jesenice". Govoriti o Jesenicama iz bilo kojeg vremena, a ne spomenuti don Franu Ivaniševića je kao da ništa nismo rekli. Upravo zato dr. Gracijano Kalebić, govoreći o povijesti mjesta, posebno je istakao veliki doprinos don Frane u razvoju mjesta, školstva, kulturi, obrazovanju..- Škole u Jesenicama i Krugu sagrađene su njegovim dobrotvorom, don Frane Ivanišević je pokrenuo nadogradnju porta na Oriju, Malom Ratu i na Krilu, pokrenuo uspostavljanje brodske linije do Splita, te je pokrenuo gradnju crkve Sv. Petra na Sumpetru, a najzaslužniji je i što je sagrađena tvornica na Naplavinama u Dugom Ratu, itd, itd. Njegovim promišljanjima, edukacijom, zagovorom, zaslugama brojni su Poljičani počeli otvarati brojne prodavaonice u Trstu, nudeći svoje vino, višnje, trešnje, smokve, pršut, pa i soparnik.. Njegova knjiga "Život i običaji Poljica" pravo je remek djelo koje Poljičani (i ne samo oni) i dan danas listaju sa velikim užitkom, naglasio je u svom nadahnutom govoru Gracijano Kalebić..  E da i danas imamo nekog poput don Frane, gdje bi nam bio kraj?!

JESENICE

Osvrt na proslavu 150 godina škole i školstva u Jesenicama

Tekst i foto: Davor Grgat
Foto: FB Staro selo Jesenice, Ana Brničević

Proslava 150 godina škole i školstva u Jesenicama

U brojnu publiku na skupu obilježavanja ove važne obljetnice nazočili su Živko Dropulić, ravnatelj naše osnovne škole "Jesenice", Jerko Roglić, načelnik općine Dugi Rat, Stipe Ercegović, istaknuti filmski djelatnik (koji će u nekom sljedečem dokumentarcu ovjekovječiti i prizore s ove obljetnice) i brojni drugi Poljičani.

Proslava 150 godina škole i školstva u Jesenicama

Proslavu je uveličao i bogati kulturni program u organizaciji i izvedbi učenika i nastavnika (i ostalih vrijednih djelatnika) OŠ "Jesenice", a potom je u Blagajni priređena izložba starih fotografija u izboru poznatog jeseničkog fotografa Vlade Zemunika, na kojima se vide brojni važni događaji iz povijesti mjesta te njihovi protogonisti..

Proslava 150 godina škole i školstva u Jesenicama

Lijepa večer u Jesenicama koje se uistinu imaju čime ponositi.

Proslava 150 godina škole i školstva u Jesenicama

Proslava 150 godina škole i školstva u Jesenicama

Zahvaljujući mudrosti, vizionarstvu i napornom kontinuiranom radu naših starih mnogo toga dobrog je pokrenuto i učinjeno kako u samom mjestu tako i u okolici. Od školstva pa do ekonomije i dalje, u svim sferama života!

Proslava 150 godina škole i školstva u Jesenicama

Poučeni iskustvom svijetle prošlosti nadajamo se (i prepoznajmo ih danas među nama) novim vizionarima i nastavku (boljeg) života i u 21. stoljeću u našem Krugu, Zeljovićima, Jesenicama i ostalim našim starim mjestima u koje se život (potaknut interesom turista za mirom i suživotom s prirodom) opet vraća.

Proslava 150 godina škole i školstva u Jesenicama

Da bi ostao!

Who's Online

We have 227 guests and no members online