Poljičani poštovani, vidimo se na Festivalu Soparnika!

Soparnik2005. godine održan je prvi Festival soparnika u Dugom Ratu. Krenulo je to od ideje nekolicine entuzijasta, Poljičana koji su željeli iz zaborava izvući gastronomski biser svojih predaka. Iz godine u godinu festival je bilježio sve veći broj kako posjetitelja tako i natjecatelja. U subotu, 31. srpnja 2010. u Dugom Ratu održat će se još jedan tradicionalni, šesti Festival soparnika. Za razliku od dosadašnjih festivala soparnika kada se birao među mnogima najbolji, ove godine u cilju njegovanja autohtonosti, odnosno izvornosti posjetitelji će imati priliku na licu mjesta vidjeti sami postupak izrade tog gastronomskog bisera Dalmacije ...


6. FESTIVAL SOPARNIKA

Dugoratsko ljeto
Subota, 31.07.2010., Dugi Rat, Lučica, 21:00 sat
6. Festival poljičkog soparnika
U glazbenom dijelu programa zbavljati će Vas grupa "Flash" iz Splita
Organizator: Udruga "Tvornica" i Društvo Poljičana "Sv. Jure Priko"

Festival Soparnika

 

Gastronomskom biseru Dalmacije posvetili festival

Piše: Ana Kadić / Udruga Tvornica
Izvor: Udruga Tvornica

Staro jelo soparnik datira još iz vremena prije Turaka, a usavršili su ga u dalmatinskim Poljicama. Izvorno se priprema na okruglim drvenim pločama tzv sinijama i peče na kominu.

Jednostavno je to jelo: malo blitve, mladog luka, zarobljeno između dva sloja beskvasnog tijesta. U originalu, za pripremu soparnika potrebne su okrugle drvene ploče sinije, tijesto se valja uz pomoć lazanjura, a sve zajedno peče se na kominu.

jesenički komin

2005. godine održan je prvi Festival soparnika u Dugom Ratu. Krenulo je to od ideje nekolicine entuzijasta, Poljičana koji su željeli iz zaborava izvući gastronomski biser svojih predaka.

Iz godine u godinu festival je bilježio sve veći broj kako posjetitelja tako i natjecatelja.

Posljednje dvije godine organizaciju Festivala preuzela je udruga "Tvornica" iz Dugog Rata uz potporu i pomoć općine Dugi Rat, turističke zajednice Dugog Rata i društva poljičana Sv. Jure Priko
 

U subotu, 31. srpnja 2010. u Dugom Ratu održat će se još jedan tradicionalni, šesti Festival soparnika


Za razliku od dosadašnjih festivala soparnika kada se birao među mnogima najbolji, ove godine u cilju njegovanja autohtonosti, odnosno izvornosti posjetitelji će imati priliku na licu mjesta vidjeti sami postupak izrade tog gastronomskog bisera Dalmacije.

Dodatni razlog je i postupak, koji je u tijeku, u smislu proglašenja poljičkog soparnika nematerijalnim kulturnim dobrom RH.

festival soparnika

Uokolo Dugoratske lučice bit će priređeno šest komina na kojima će se izrađivat soparnik. Samo soparnici koji se budu izrađivali na tim kominima ocjenjivat će se i među njima bit će odabran najbolji.

Uz more, miris vatre, dima i luga posjetitelji će imat priliku vidjeti senzacionalne prizore valjanja tijesta, jaruškanja, pavanja (otpuhivanje pepela)…

Ovom prilikom pozivamo vas, dragi Poljičani, kao i vaše prijatelje, susjede i turiste, da budete naši gosti i da svojim prisustvom uveličate ovu Poljičku feštu, te da svoje dojmove prenesete vašim prijateljima u sve dijelove Lijepe naše i svijeta.

mali Poljičani

Povezani članci

Who's Online

We have 121 guests and no members online