Pametno: Cijeli nam je grad niz privremenih rješenja

Ideje kako iskoristiti zapuštene gradske prostore za otvaranje gradskog IT centra te kako osigurati da se nikad više ne dogode problemi s projektima poput Mall of Split, predstavila je danas javnosti u stranka Pametno, najavljujući prijedloge rješenja gorućih problema s kojima se grad Split svakodnevno suočava. Pametno ukazuje na niz problema koji se u gradu gomilaju te osim ovih, najavljuje i druga, konkretna rješenja. Osim što predano rade u Gradskom vijeću, žele građane pozvati na proaktivnost i uključivanje u borbu za svoj grad. Ističu kako je Split komunalno neuredan, bez dugoročnog plana razvoja, bez infrastrukture, kako gradske tvrtke tonu u dugovima dok traju stranačka zapošljavanja i ina druga pogodovanja aktualne gradske vlasti. - Izmjene GUP-a, Promet, Spaladium arena, Marjan, Turistička palača, Žnjanski plato, Kila.... ne možemo, nažalost, stati s nabrajanjem problema koji uništavaju grad iz dana u dan, a sve je kulminiralo otvaranjem centra Mall of Split, odnosno nepostojanjem pristupnih cesta. Karepovac i Nacrt Plana gospodarenja otpadom posebna su sramota zbog koje zaista postajemo grad slučaj – istaknuo je Renato Čupić, član Pametno..

STRANKA PAMETNO IMA RJEŠENJA ZA SPLIT

Izvor: Pametno.org

Grad treba dugoročno planirati i na vrijeme osigurati komunalnu infrastrukturu investicijama. Prostorno planska dokumentacija treba biti usklađena sa strategijom razvoja grada i  pripremljena na vrijeme. Investitori će tako imati unaprijed definirana i jasna pravila i biti sigurni da njihovi projekti neće biti zaustavljani. Nema varanja investitora, privremenih dozvola i rješenja koja postaju trajna, nema preuzimanja cesta s milijunskim hipotekama koje će na kraju opterećivati generacije građana, nema prometnog kaosa. Pripremi se teren, osiguraju imovinsko pravni uvjeti, a ne obrnuto – sagradite onako velik objekt i onda na silu rješavate pristupne ceste – dodao je Čupić.

Od ključnih velikih projekata koje je sadašnja gradska vlast najavljivala 2013. godine do danas ništa nije pokrenutno, a kamo li realizirano.


PROBUDI SE, SPLITE - PAMETNO  (PPT prezentacija)


Split grad softvera (Software city)

- Usprkos svemu grad Split i dalje ima potencijala za razvoj samo ga treba znati iskoristiti. Zapuštene gradske i državne poslovne prostore treba ponuditi IT start-up tvrtkama koje zauzvrat mogu raditi i na rješenjima od koristi za grad, koja će omogućiti da Split postane Pametan grad - istaknula je Marijana Puljak, predsjednica Pametno te dodala – Split grad softvera (Software city) može biti gradski IT centar otvorenog tipa, tzv. coworking prostor, na kojem će se susretati, razmjenjivati znanje i generirati nove ideje lokalna IT zajednica. Potrebno je brendirati Split kao IT centar, povezati Grad, Sveučilište, IT zajednicu, poduzetnike i investitore te stvarati novu vrijednost. Na ovaj način otvarat će se nova radna mjesta, zapošljavati i samozapošljavati mladi ljudi koji više neće bježati iz našeg grada, potaknut ćemo izvoz i konkurentnost te pridonijeti prepoznatljivosti Splita na globalnoj ICT sceni. Dobri primjeri za ovakve inicijative postoje i u drugim gradovima u Hrvatskoj, na primjer u Osijeku.

marijana puljak / foto: tom dubravec / cropix
Foto: Tom Dubravec / Cropix


Pametno vidi Split kao moderan grad kvalitetnog življenja

Unatoč tome što se gradska vlast trudi ubiti im svaku nadu da će jednom živjeti u uređenom i pametnom gradu, iz Pametno pozivaju sve građane da se uključe svojim prijedlozima i idejama te da se ne boje ukazati na probleme i tražiti njihovo rješavanje. Ne treba odustati od pozivanja na odgovornost svih onih koji svojim odlukama ugrožavaju budućnost našeg grada.

Postavljanje vijećničkih pitanja, organizacija i sudjelovanje u javnim raspravama i tribinama, upozoravanje kroz medije, javni prosvjedi – sve su to alati za građansko djelovanje i aktivizam. Vrijeme je da prestane ustaljena politička praksa 'ti meni, ja tebi'.

Povezani članci

Who's Online

We have 430 guests and one member online

  • admin