Zanimljivosti..

Ribar Mate Vukorepa: Kriv im je Račan, Mesić, Tuđman..

Novinarske priče o "malom čovjeku”, naposljetku u "maloj zemlji“ kakva je naša, nikada neće odumrijeti, pa ma što tko mislio o tome. Paradoks je da pouku o tome klasičnim medijima daju, evo, moderni internetski servisi, portali, društvene mreže.. Petnaest godina nakon što su snimljena, tri priloga HTV-ova novinara Ante Granika o ribaru Mati Vukorepi iz Planjana Gornjih postala su internetski hit. A i komentari čitatelja, oduševljenih likom i djelom "malog čovjeka” Mate Vukorepe: E alal vira Mate, a bogme evala i Tonči na ovako lijepoj pravoj reportaži; Mate suze si mi istira, legendo, živi si dokaz žilavosti i prkosa našeg čovika... Još kad bi ovu genijalnu reportažu vidili razni zgubidani i niškoristi, počevši od splitske rive pa do vrha vlasti, možda bi tada shvatili bit života, rada, poštenja, ljubavi i iskrenosti..

Mali čovik Mate Vukorepa, zvijezda YouTubea

Izvor: Slobodna Dalmacija, HTV

Klasična novinarska priča Ante Granika o "malom čovjeku”, napravljena prije više od deset godina kao prilog za emisiju “MoreHTV-a, uskrsnula je poput feniksa i zapalila prostor suvremenih internetskih medija koji u vrijeme njezina nastanka – nisu ni postojali..
 


U međuvremenu, Jadran Marinković je u dogovoru s Granikom uzeo Vukorepine riječi iz jednog od priloga, i dugo ih već vrti kao jingle na Radio Splitu. Nema toga tko ga nije upamtio..

PROČITAJTE VIŠE...

 

Šta Mate kaže o...

... tome kako se oženija

– (Mate Vukorepa svašta je u životu radio, među ostalim, na Hvaru brao ružmarin i lavandu. Pozvao ga neki gazda na žurnatu, i to mu je promijenilo život). – Na jedan otok me istovarijo, vako ki ovi ovde. Tu ženji, kaže, al ti ćeš tu propast, jadantisi, kaže, ti ćeš tu umrit, kaže, poslat ću ti ja moju ćer - bila neka kućica od ploča - pslat ću ti moju ćer da ti kuva. I on meni nju posla, i tako kako san sve to ružmarina i lavande požea - dvi iljade maraka nije mi ni dandanas da. A nas dvoje sami na otoku, dakuću neg oženit se. Dakuću! Sami nas dvoje!

... odgoju sina:

– On stvarno pomaže, šta mu go rečeš, čak i na stroju zna radit. Ali šta je vrlo važno: nema se on kad drogirat! Kad je uvi’ smenon!

... radu:

– Slušaj Ante, niko neće radi, svi se žalu na državu! Moran ti nešto reć (pa pokaže prema kameri) – nemoj sad, sad ugasi – svi se žalu na državu. Kriv in je Račan, kriv Mesić, kriv Tuđman, kriv ovi, oni, kriv Ante Pavelić, svi krivi! Pogledaj i’ Ante molin te koliko i’ na rivi šeta. Ovo ćeš metnit na televiziju ko boga te molin. Dignen se ujtro, ima kostela velika, igraju na karte. Pet sati. Ja se vraćan uveče, jopet oni idalje igraju! (Od ovog dijela Matina izlaganja napravljen je jingle za radio Split)

... piću:

– Lako je meni danas popit po litre rakije ili crnoga vina kasan jutros popija po litre kozjega mlika! Nemore to, sila udara na silu, to vrije! Ja skačen ki zec! Nemoj to...! (pokaže rukom prema kameri)

... Hrvatima:

– Dobri smo mi Hrvati, šta smo mi podnosili muke, tereta toga, ne bi Rusi! Rusi!

... moru:

– Stavićeš ovo u novine ka Isusa te molin: svaki čovik koji nema duše za na more – ma ja ga ne bi pušta. Moraš imat dušu za more! More on bit, sriću mu vrag odnija, isto ka i ja iz moga sela, samo da on znade da ima dušu more! More je duša!

... ribi:

– (Dolazeći brodicon s mora i pokazujući ulov) Koja je ovo vrsta ribe? Reka bi čovik da je šaran, božemiprosti! Nu je! Glavno da san ja nju uvatija, jebe se meni kako se zove! Al ja moran znat svaku! (Radilo se, inače, o kirnji).

Povezani članci

Who's Online

We have 415 guests and no members online