Joško Stella: Očekujemo rekordnu turističku godinu

joško stellaUspješne turističke sezone u Splitsko-dalmatinskoj županiji proteklih godina ne događaju se stihijski ni slučajno. Iza svake brojke stoji uspješan projekt i rad, a planovi koji su u pripremi, kao i oni na početku realizacije, dovest će do toga da će naša županija biti prepoznatljiva u svijetu. Uvjeren je omišanin Joško Stella, županijski voditelj Odsjeka za turizam u upravnom odjelu za pomorstvo i turizam. Cilj je trajanje turističke sezone barem devet mjeseci, a već uređenjem tematskih staza u cijeloj županiji, vjeruje da su na dobrom putu prema tome ...

JOŠKO STELLA

Očekujemo rekordnu turističku godinu

Piše: Živana Šušak Živković / Moj Split
Izvor: Moj Split, Dalmacijanews.com

- Prošle godine imali smo preko deset milijuna noćenja, a ove sezone očekujemo još jednu rekordnu godinu. Svake godine produžuje se posezona otprilike 3-5 dana, a predsezona je ove godine počela ranije. Već vrvimo turistima i spremni smo ih dočekali. Sve više stavljamo  naglasak na kulturni turizam i city break - kazao je Stella.

gusaryke večeriCilj je trajanje sezone barem devet mjeseci, a već uređenjem tematskih staza u cijeloj županiji, vjeruje da su na dobrom putu prema tome.

- Radimo na tome da Splitsko-dalmatinska županija bude poznata kao županija s najviše tematskih staza. Turisti vole ekologiju, aktivnu šetnju, sadržaje u prirodi, a upravo to mi možemo pružiti. Time bi mogli privući veći broj turista i na proljeće i na jesen, a ne samo u srcu sezone – ističe županijski voditelj Odsjeka za turizam.

Kao dobre primjere izdvojio je tematske staze na Cetini, imotskim jezerima, Braču i Hvaru.

- Međutim, lokalni stanovnici trebaju što više informacija o sadržajima koji se nude, da i oni aktivno sudjeluju. Na žalost, dogodi se da ljudi i ne znaju što sve njihov grad ili destinacija pruža - upozorava Stella.

Fondovi Europske unije su pomogli financiranje tematskih staza sa 1,39 milijuna eura, a uskoro se očekuje i znatan priljev iz strukturalnih fondova.

Turistima bi bila zanimljiva i šetnja cestama Rimskog carstva, pa se Županija ponosi i projektom ''Rimske ceste'' koji je u začetku. Taj će projekt svakako doprinijeti razvoju turizma Trilja, Dicma, Dugopolja, Klisa, Solina...

crkvice- Što se tiče samog Splita, smatram da je nužno uređenje Akvarija na Bačvicama. To smo i predvidjeli u Glavnom planu razvoja turizma županije. U suradnji s gradskom vlašću, ideju Akvarija bi mogli ostvariti.

Također, Marjan bi trebalo osposobiti za nekoliko oblika aktivnog i eko turizma, prvenstveno uređenjem Botaničkog vrta i pješačkim tematskim stazama .

Ujedno, mislim da bi koordinacija svih muzeja i HNK značajno obogatila splitsku ponudu, primjerice predstavama, glazbenim izvedbama  i slično.

- Nadalje, jako je bitno što bolje povezati izletima Split s užom okolicom. Sve bi to obogatilo sadržaje zbog kojih bi se turisti dulje zadržavali u gradu Splitu – izložio je Joško Stella.

Županija kao srce Jadrana može itekako biti centar kongresnog, nautičkog, kulturnog eko-etno i city break turizma.

- Mi moramo ulagati u turizam, pridati mu značaj na svim razinama, ne kažem da je to naša jedina djelatnost, ali turizam donosi profit i što je esencijalno, mali čovjek osjeća dobit i korist od njega - zaključio je Stella, posebno želeći pohvaliti dosadašnji rad i zalaganje Turističke zajednice Split, ponajprije na brendiranju grada i na velikom broju manifestacija tijekom turističke sezone.

obala, otoci, zagora


Obnova i etno-sela

U Splitsko-dalmatinskoj županiji uređena su 34 etno-sela. Županija je uložila u obnovu 8,2 milijuna kuna. Uređenje etno-eko sela na Hvaru financiralo se i EU fondovima u iznosu od pola milijuna eura.

domaća spiza

Trenutačno ima preko 30 tematskih staza u razvoju od kojih je 10-ak već u upotrebi.

joško stella

Povezani članci

Who's Online

We have 180 guests and no members online