Ribarska na Dućama: Bravo Dućani!

riba s gradelaOrganizirati u ovim vremenima veliku ljetnu feštu za sve sumještane i njihove goste, te im ponuditi bogatu trpezu, skuše u sauri, srdele na žaru, vino, pivo, sokove, ples i provod uz glazbu nekoliko lokalnih glazbenika i pjevača - i to sve besplatno, gratis, za nula kuna, i u više nego dovoljnim količinama, mogu samo ili iznimno bogate turističke sredine ili iznimno dobro organizirana lokalna ekipa iza koje "stoji" cijelo mjesto i kojoj nije cilj "prikonoći zaradit" na sumještanima i gostima gladnim zabave u večernji satima. Baš naprotiv! Cila dućka lokalna ekipa itekako je zasukala rukave u organizaciji, prikupljanju, pripremi i djeljenju donacijama brojnih ugostiteljskih objekata i obrtnika prikupljenog "ića i pića". Na mulu i okolnoj plaži u Duće-Vavlju upriličena je u srijedu velika fešta u kojoj su mogli guštati svi koji su se spustili iz kuća, apartmana ili pak došli, poput nas, iz susjednih mjesta. Naravno, nije falilo ni zabave, potezalo se konop, skakalo u vrićama, plesalo na mulu, guštalo na stinama, điravalo po škuribandama, pa je i raskošni vatromet s Stomorice ...


RIBARSKA VEČER NA DUĆAMA

Piše: Mladen Banović

Kada me Vice pozvao u Starim Dućama da svratim na ribarsku feštu pokušao sam se "izvuć" da ne mogu, da je istu večer druga, meni ipak bliža ribarska fešta, ona na Malom Ratu..

No kad sam sazano nešto više o organizaciji fešte, kako se lokalna mladost "upregla" da svojim sumještanima i gostima priredi još bolju ribarsku večer od one lanjske, kako su uspili "animirat" i uključit u ovu feštu brojne ugostiteljske objekte i lokalne obrtnike, koji su svi rado uskočili u "zatvaranje finacijske konstrukcije", te s kojim žarom su Dućani prionuli u radove okolo crkvice na Stomorici... pomislih, Maloraćani će "morat" pričekati.

Ribarsku srijedu počinjemo na Dućama!

Duće

Nisam ni izašao iz autića a već sam naletio na "kontrolora" Škobu, koji nam je odmah "izbrifirao" što nas sve očekuje večeras. A ispod "Šajca" milijun svita, staro i mlado, domaće i strano, šesne domaće cure, lipe turistice, gospođe u najboljim godinama, lokalna ekipa,...

Na mulu i na plaži pale se baklje, ali još fali malo rasvjete oko šumarka u kojem je lipo počelo vonjat.. Srdele s gradela samo što nisu gotove. Prva tura. Jedna od mnogi večeras. Mikan ih okreće, drugi vadi skuše u porcije, treći daje bevandu, Vice izdaje gemište, četvrti je na sokovima,.. Ima malo gužve uokolo gradela, stvorija se mali red no svi su i domaći i gosti strpljivi i kulturni.

Marija su, kaže, "digli" od doma za potezanje konopa, doktor je također između dvi, tri vatre večeras, osta bi ovdje na fešti, mora bi u Omiš, a očekuju ga i na Malom Ratu...

Pokušavam vidit tko je bolje povuka, ali tko će od šume svita uspit doć bliže i vidit ko je koga potega. Ali zato na mulu još uvijek ima mista. Na stinama smo malo i zasili, lipo se počastili skušom i srdelama, zaćakulali, popili..

Poslije su nas digle neke lokalne smišnice pa smo učinili đir, te povirili i na "podij" ispred bine i video zida na kojem su organizatori vrtjeli reklame zahvale donatorima ove velike dućke fešte.

Uto je došla ponoć i lokal-patriotizam nas je odveja dalje, no Dućanima, a pogotovo organizatorima koji su priredili sve ovo, kapa dolje! Čestitamo! I jedan prijedlog - poboljšajte rasvjetu i uskladimo kalendare. Dogodine jednostavno ne smiju dvije fešte past u isti dan!

Duće

A moji dugoraćani, kojih se ne može skupit ni troje a da se ne posvađaju, koji su imali svojih svjetlih pučkofeštaških trenutaka (pada mi na pamet neprežaljeni "četveroboj"..), mogu danas u svom mistu samo s zavišću sanjat feštu kakvu je povukla i priredila mladost iz Duća i Malog Rata, uz podršku i "logistiku" svojih mjesnih odbora.

A što čeka naša "mladež"? Što li čeka i kojim ljetnim inicijativama se bavi naš Mjesni Odbor? Što li rade ljeti? Ima li tko volje "povuć" malo, razbiti ovu večernju letargiju u mjestu koje se, kako to volim s pravom reći, i ljeti užasava zalaska sunca.

Ne mora bit sve besplatno ka u Dućama (premda je poželjno :-), ali ne moraju mi ni naplatit tri deca pive 15 kuna, ka šta je učinija onaj lola na Malom Ratu, koji u ponoć i po nema vode za napravit bevandu, a možda i bolje da sam bija na pivu, kakvo je, čujem (srećom nisam probao), bilo vino na fešti... Provao sam zato palačinke. I bile su skoro ka Rakine...

Ma neka i marljivi dugoraćani nešto zarade, samo eto, ima li među nama uopće takvih? Marljivih? Poduzetnih? Dugoraćana? Za feštu spremnih?

Povezani članci

Who's Online

We have 112 guests and no members online