Tko je odgovoran u slobodi govora

Udruga novinskih izdavača protivi se prijedlogu novog Zakona o elektroničkim medijima (ZEM) kojim se propisuje odgovornost izdavača za komentare korisnika te traži odgodu primjene te odredbe do dvije godine, a u protivnom ističu da je ukidanje komentara vrlo izvjesno.
Najveći problem izdavači vide u propisivanju odgovornosti izdavača za komentare i u izrazito rigidnim prekršajnim odredbama. Prekršajne odredbe su jako proširene na više od 100 prekršaja i pritom nejasno definirane te prepuštene arbitrarnom tumačenju Agencije za elektroničke medije (AEM), a kazne su ogromne (od 100.000 do milijun kuna). Smatraju da ih se stavlja u neravnopravni položaj u odnosu na globalne platforme koje takvu odgovornost nemaju. Zakon ih i ne spominje, a i inače uživaju zaštitu američkih zakona koji jasno kaže da nisu odgovorne za sadržaje koji stavljaju njihovi korisnici. Pravni i financijski rizik potencijalnih tužbi je toliko velik da će sigurno neki izdavači pribjeći jednostavnom rješenju – ukidanju komentara, a korisnici će migrirati na globalne platforme. Osim što će konačni rezultat biti da je zakon i poslovno pomogao globalnim platformama, realno je očekivati da takva odredba uopće neće riješiti ono zbog čega je i donesena – naprosto neće riješiti problem govora mržnje, radikalizacije, klevetanja i vrijeđanja ili pak plasiranja lažnih vijesti, kažu u udruzi novinskih izdavača.
Iz Agencije za elektroničke medije kažu da nisu bili i da neće biti tako strogi i da je zakon dobar te da bi ubuduće komentare mogli pisati samo oni koji su registrirani i to identifikacijskom ispravom.
Više o ovoj temi pročitajte na stranicama Jutarnjeg lista.

PRIJEDLOG NOVOG ZAKONA O ELEKTRONIČKIM MEDIJIMA

Kontroliranje sadržaja, ali i identiteta komentatora

Izvor: Jutarnji list, Sabor.hr

S druge strane, prekršajne odredbe u prijedlogu novog Zakona o elektroničkim medijima za Hinu je prokomentirao i ravnatelj Agencije za elektroničke medije Josip Popovac.

"Ovaj konačni prijedlog zakona ocjenjujem dosta dobrim, a što se prekršajnih odredbi tiče one su samo nomotehnički sređene. Predviđenih slučajeva kažnjavanja je čak jedan manje", ističe Popovac dodajući kako su dosadašnja kažnjavanja nakladnika bila rijetka.

ministrica