Nove knjige: 'Kapital - pledoaje za čovjeka' kardinala Marxa

Reinhard MarxU tranzicijskim društvima, u kojima nakon pada željezne zavjese buja divlji kapitalizam i koja kao da su stvorena za vrtoglavi uspon beskrupuloznih skorojevića, nasilje i narcisoidnost uvijek idu ruku pod ruku. Tome za pravo svakako daje i sustavna kritika suvremenog liberalnog kapitalizma koju je u svojoj knjizi "Kapital - pledoaje za čovjeka", nedavno objavljenoj i na našem jeziku u izdanju Naklade Zadro, izložio jedan katolički kritičar - nadbiskup Münchena i Freisinga kardinal Reinhard Marx ...


NOVE KNJIGE

'KAPITAL' KARDINALA MARXA

'Kapital - pledoaje za čovjeka'

Piše: Gordan Pandža / Vjesnik
Izvor: Vjesnik

O modernim razbojničkim bandama iz mnogih korumpiranih društava tzv. liberalne demokracije, iza koje se najčešće krije koristoljubivi voluntarizam vladajućih struktura kojima neoliberalistička ekonomska politika putem tzv. strvinarskih fondova omogućuje predatorsko bogaćenje, Reinhard Marx piše:

"Danas se cinici bez ustručavanja bogate na račun drugih, u pravilu više ne u kraljevskim palačama, nego u svojim uredima u New Yorku, Londonu i u drugim metropolama ovoga svijeta. Za to im ne treba, kao njihovim antičkim precima, skupa vojska, dovoljni su im laptop, mobitel i 'sitniš' za nekoliko investicija i odvjetničkih honorara".

Reinhard Marx

U dijelu o "Novom promišljanju socijalnog pitanja" dr. Marx postavlja pitanje što u uvjetima globaliziranog gospodarstva može značiti socijalna pravednost, pogotovo za mnoge subjekte koji su okrutnom konkurencijom isključeni iz tržišnog i gospodarskog procesa?

Objašnjavajući u kontekstu kršćanske slike čovjeka što podrazumijeva pod socijalnom pravednošću, autor kaže: "S obzirom na mehanizme ekskluzije, socijalnog isključenja, koji danas učinkovito djeluju na mnogim društvenim razinama, prvi je zahtjev pravednosti stoga sljedeći: kod nas ljudi više ne smiju biti potisnuti na rub i izgurani, svaka osoba ima pravo na mogućnost sudjelovanja, na obrazovanje i na rad".

Suprotstavljajući kršćanski socijalni nauk neoliberalnom kapitalizmu i neomarksističkim pokušajima uspostave socijalne pravednosti, Reinhard Marx u svom "Kapitalu" govori o brojnim aktualnim temama kao što su socijalna odgovornost poduzeća, socijalna neosjetljivost velikih koncerna i nerijetko veća solidarnost malih poduzetnika koja ni izdaleka ne nailazi na toliku potporu države kakvu imaju međunarodni koncerni koji jednim potezom pera otpuštaju desetke tisuća radnika.

No ta solidarnost, za kakvu se zalaže Reinhard Marx, solidarnost koja bi svakom čovjeku omogućila pravedno sudioništvo u ekonomskim, političkim, kulturnim i socijalnim vrijednostima, ne smije se odnositi samo na nacionalnu zajednicu, smatra autor novog "Kapitala".

PROČITAJTE VIŠE...

nadbiskup Munchena 

Povezani članci

Who's Online

We have 446 guests and no members online