Odlazak Mire Furlan

Prerano, u 66. godini nakon duge bolesti preminula je Mira Furlan. Bila je jedna od najpopularnijih glumica u Hrvatskoj i Jugoslaviji. Glumila je u HNK-ima, ostvarila glavne uloge u 40-ak filmova ("U raljama života", "Otac na službenom putu", "Osuđeni"). Nagrađena je Zlatnim arenama u Puli za glavnu ("Lepota poroka", Ž. Nikolić, 1986.) i epizodnu ulogu ("Kiklop", A. Vrdoljak, 1982.). Ulogu Kate u "Velom mistu" odglumila je još kao studentica na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti. U SAD je otišla početkom 1990-ih, nakon što je dobila otkaz u HNK Zagreb, nakon što joj je oduzet stan (koji je kasnije vratila sudskim putem) i nakon prave medijske hajke koju je doživjela u Zagrebu, besprizornog "kopanja" po privatnom životu, koje je objavljeno u Globusu u trodjelom feljtonu s nadnaslovom “Težak život lake žene”. Na svu tu medijsku hajku i anonimne prijetnje smrću odgovorila je pismom sugrađanima objavljenom 1991. u tjedniku "Danas".
U SAD-u je postigla svjetsku slavu nastupima u TV-serijama “Babylon 5” i “Izgubljeni”. Iako je karijeru proteklih desetljeća gradila u SAD-u, gore spomenuti filmovi ostati će zauvijek upisani u povijest hrvatske kinematografije.
- "Bila je prava žena na krivome mjestu u krivo vrijeme – hrvatska glumica u braku s perspektivnim srpskim redateljem (Goran Gajić) u Beogradu, 1991. Rat je onemogućio njezin prirodan razvoj da se ostvari do kraja" - piše Marko Njegić, flmski kritičar Slobodne Dalmacije.
Posljednjih je godina Furlan redovito nastupala u kazališnim projektima u Hrvatskoj, uglavnom u Rijeci gdje je 2015. godine prvi put nakon 25 godina stala na daske hrvatskog nacionalnog teatra. Na Splitskom ljetu igrala je Helenu u Euripidovoj ‘Heleni’ u režiji Paola Magellija. Postavila je i svoj dramski prvijenac 'Dok nas smrt ne razdvoji'. Pisala je za Feral Tribune, kolumne su objavjene u knjizi ‘Totalna rasprodaja’, gostovala je na nekoliko nosača zvuka, a snimila je svoj naslovom ‘Songs From Movies That Have Never Been Made’, te album iz 1983. s Orkestrom Davora Slamniga. Njeno djelo ostati će zauvijek upisano u povijest hrvatske kinematografije.