Orkanska bura lomila stabla po Dugom Ratu

Bura u Dugom Ratu

Orkanska bura u Dugom Ratu lomila je jučer stabla, prijetila brodicama u lučici, raznosila mistom (ne)opasnu prašinu s dugoratskih planina šljake, ometala promet po jadranskoj "megastravi", (za)držala mještane u toplini njhovih domova, prorijedila publiku na predavanju Mirjane Nazor o komuniciranju.. Naš lokalni dopisnik inspektor Vinko i lokalni Cropix imaju orkansku foto-priču ...

DUGI RAT

‘Da ovako zapuše u Americi, ni jedna kuća ne bi in ostala’

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Foto: Ante Čizmić / Cropix
Izvor: Slobodna Dalmacija

Bura u Dugom Ratu lomila stabla

Sva srića da je Dalmacija cila od kamena i betona napravljena. Da ovako zapuše u Americi bilo bi ih svugdi, ne bi in ni jedna kuća ostala - komentirali su u utorak ujutro Dugoraćani, držeći se jedan za drugoga da ih bura ne baci na cestu. Ili, a to in se parilo još gore, da in štagod ne doleti u glavu.

Bura u Dugom Ratu lomila stabla

A lakše bi bilo pobrojat šta nije zrakon letalo, nego šta je. Od stolica sa štekata do mudanata sa sušila. Od odlomljenih grana do “Peovicinih” kontejnera. Ka da smo u Kanzasu, a ne u Dugome Ratu, di su se uvik rugali Omišanima kako u njih i za najveće bure možeš bez jakete po rivi šetat.

bura u dugom ratu

A jučer baš u Dugome Ratu ka da je bija epicentar bure. More se prašilo ka da mu metlon po kostima grebeš, sol je triskala po desnon, a snig s Mosora po livome obrazu, a bura se kesila ka da više nikad neće stat.

Bura u Dugom Ratu lomila stabla

Šteta da je nije ima ko izmirit, ali ono starčadi šta se nije bojalo izlist iz kuće - a zapravo su, čut ćete o tome malo posli, došli gledat tuđu muku - nije se uopće mislilo reć da je ovo najjača bura šta su je u životu vidili. A bilo je među njima i par primjeraka šta su lipe godine uvatili.

Bura u Dugom Ratu lomila stabla

Jedan se bija sitija i vitra iz 1947. kad je skoro dimnjak u tvornici bilo otkinilo i kad mu je ono didu Andriji tovara u more bacilo. Ali se s ovon isto nije moglo usporedit. - Je, ovaka se bura ne panti. A meni gušt. Odma se ćutin zdravo. Šta se mene tiče, dabogda puvala do Božića - junači se zabundani Dugoraćanin, pa sve lakton probada onoga do sebe ...

PROČITAJTE VIŠE...


Bura u Dugom Ratu lomila stabla

Bura u Dugom Ratu lomila stabla

Bura u Dugom Ratu lomila stabla

Povezani članci

Who's Online

We have 194 guests and no members online