Dugoratsko ljeto: 'Roko i Cicibela' uz šarmantni šum vjetra, melodije dugoratskih cvrčaka i zujanje kokice-agregata

Živjeli su Roko i Cicibela u gajeti na splitskoj Matejušci, o njihovom životu pisao je Miljenko Smoje, opjevao ih je Oliver Dragojević u stihovima Momčila Popadića, a koje je uglazbio Zdenko Runjić... a njihovu životnu priču na pozornicu na Poljičkom trgu u Dugom Ratu u nedjelju donose mladi glumci Ivan Baranović i Monika Vuco. Riječ je diplomskoj predstavi Ivana Baranovića "ROKO I CICIBELA" Miljenka Smoje, jednoj od dramskih uzdanica ovogodišnjeg Dugoratskog ljeta. Magistar farmacije Ivan Baranović postavljanjem Smojinog komada na scenu stekao je i titulu magistra glume na Umjetničkoj akademiji u Splitu.

Odigrala se 'Roko i Cicibela' sinoć u Dugom Ratu uz šarmantni šum vjetra u jačanju, melodije dugoratskih cvrčaka i konstantno zujanje prebližnjeg agregata aparata za kokice. Da, kokice. Ne živi se od kulture! Neka dugoračka djeca su se zato sasvim uživila u ulogu kazališnih anarhišta, "centriraju" se zvučno stolice usred predstave, glumački par na sceni skoro dobiva neplaniranu prinovu - zaigranog malog dječaka iznimno zainteresiranog za scenske nastupe, opet nema nikoga da ugasi na uru vrimena javnu rasvjetu na Poljičkom trgu ... Ne znam, možda sam stvarno s vremenom postao drveno staro grintalo kojemu sve ovo smeta, a možda je doista nešto "divlje" u dugorarskom zraku za kazališnih predstava Dugoratskog ljeta. Krhko je znanje...

DUGORATSKO LJETO

Roko i Cicibela

Nedjelja, 08.07.2018., Dugi Rat, Poljički trg, 21 sat
Dramska predstava "Roko i Cicibela", UA Split
Organizator: Općina Dugi Rat i TZO Dugi Rat.

Roko i Cicibela

Glume: Ivan Baranović, Monika Vuco
Mentor: izv.prof.art. Milan Štrljić
Kostimografkinja: Ana Marin
Scenografkinja: Latica Zajmović
Oblikovanje svjetla i tona: Miho Dolina

- Odrastao sam gledajući Malo i Velo misto koji su snimani po scenariju Miljenka Smoje. Dakle, mogu reći da je upravo Smoje, koji je bio veliki majstor dijaloga, jedan od ključnih razloga zbog kojih sam želio upisati glumačku akademiju. Stoga, nisam imao dileme kojeg autora bih htio raditi za svih diplomski rad - rekao je za Dalmatinski portal mladi splitski glumac Ivan Baranović, koji kaže kako je samo trebalo naći adekvatno djelo. Izbor je pao na "Roka i Cicibelu", istinitu priču o splitskom ljubavnom paru.

Roko i Cicibela

- Smatram da je upravo današnje vrijeme materijalizma u kojem se sve ravna prema 'njegovom božanstvu' novcu pravo za postavljanje takvih toplih i humanih priča. Logično, trebala mi je Cicibela pa sam za tu uslugu pitao kolegicu s klase Moniku Vuco koja je zdušno pristala na rad koji nije morala prihvatiti jer je još lani diplomirala. Prionuli smo dugotrajnom radu i avanturi koju je nadgledao mentor Milan Štrljić.

Izvori: UMAS, Dalmatinski portal, Teatrin GK Solin

 

Povezani članci

Who's Online

We have 298 guests and one member online

  • admin