Izložba dubrovačkog slikara Miše Baričevića ČITAČI VREMENA u petak u Galeriji Krug

Poljički slikari okupljeni u dugoratskom likovnom Krugu pozivaju Vas u petak navečer svoje umjetničke dvore, u Galeriju KRUG u kući kulture u Dugom Ratu (prizemlje stare zgrade općine) gdje će se u 20 sati otvoriti izložba dubrovačkog slikara Miše Baričevića "ČITAČI VREMENA". Radi se o djelima iz novog slikarevog ciklusa kojeg prvi put predstavlja javnosti u Galeriji Krug!
No to nije sve sto su Vam za početak lipnja i ljeta pripremili naši poljički likovni umjetnici iz PLU KRUG Dugi Rat. 13. likovna kolonija KRUG organizira se u Dugom Ratu ovog vikenda, od 02.06. do 04.06.2023., a okupiti će 30-tak umjetnika iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, mahom akademskih umjetnika. Ove godine na dugoratskoj likovnoj koloniji će sudjelovati i 8 umjetnika po prvi put što će poboljšati raznolikost i kvalitetu fundusa Galerije Krug.

MIŠO BARIČEVIĆ: ČITAČI VREMENA

Čitači vremena Miše Baričevića

Piše: Cvjetana Bazina Periša,  prof.umjetnosti

MIŠO BARIČEVIĆ

Slikarstvo Miše Baričevića predstavljeno kroz izložbu ČITAČI VREMENA odvodi nas u čudesan svijet, na granici imaginacije i stvarnosti. Pred nama je 16 slika velikog formata, koje autor radi u tehnici akrila na platnu i osebujnim koloritom vodi nas od "momenta do momenta“ ulicama Grada u kojem je odrastao. Trag rodnog Dubrovika, djetinjstva koje provodi na ulicama i po zidinama Grada,  koji slikar nosi "u venama“ , obilježavaju autorov rad osebujnim rukopisom.  Bez obzira o kojem se uhvaćenom momentu života radi, stvarnom ili imaginarnom, stvara sliku Grada u čijem središtu je uvijek čovjek ...žena ili muškarac, svejedno.

Plavičasti tonovi "Tri žene“ kroz koje kao da osjećamo šapat i tajne koje dijele, tu malu žensku ćakulu, dvije koje tiho pričaju i treću, koja se naginje kako bi bolje čula. Uz nježnu roza pozadinu, pretačući  nijanse modre, plave, žute, crvene ...uvodi nas u ženski svijet. I tu se slikar odlično snalazi. Iza svega ponovno su nezaobilazne zidine i silueta dijelova grada.

Kroz svoje slikarstvo Mišo Baričević provlači i vlastiti pogleda na svijet. Obitelj, smirena i postojana, naslikana u tonovima terakote, u kojoj uvijek svoje mjesto nađe  neki mali kućni ljubimac, odaje bojama i nijansama, kompozicijom i smještajem figura, važnost i temelj od kojeg polazi i kojem se vraća. Na slikama prepoznajemo i dvoličnost ljudskog karaktera, skrivenog pod maskama i kamufliranog bojama fovista,  podvučenog groteskom, koja nas upozorava i potiče na razmišljanje. Ništa ne mora biti kako izgleda.

MIŠO BARIČEVIĆ

Uz dominaciju zidina, koje su autoru polazište i inspiracija, izlaže još jedan simbol voljenog Dubrovnika, dubrovački galijun, čiji položaj na slici, lagano izranjanjajući uplovljava u luku, gdje ga čeka puk, prikazan šarenilom boja, razigranih tijela u srednjovjekovnom ruhu. Odrastajući u obitelji pomoraca, svoju vezanost za more vraća u vrijeme Dubrovačke republike, borbe s gusarima, trgovinom i u konačnosti, slobodom.

Mišu Baričevića u stopu „prati“ mali blok s crtežima, na kojima bilježi, izvlačeći blokić iz džepića košulje, trenutne ideje i sličice vremena. Upravo taj blokić, iz kojeg nastaju slike veličina do 2 metra, kao da je mali čitač vremena. Svojim crtežom, lakoćom slikanja, bilo da se radi o malom penelu, kako Mišo kaže, bilo da se radi o potezima širokim kistom ili valjkom, svaka Mišova slika postaje čarolija. Zaustavi nam vrijeme, povuče nas u svijet gdje izranjaju likovi u svim tonovima,  nostalgičan gospar koji se odmara na klupi, zagledan u daljinu, gdje mirno, dostojanstveno odmara lijepi, gospodski pas, a uznemirava ga neki mali, tko zna otkud je došao i laje i kesi zube, dok anđeli lebde iznad grada.

Izložba i ciklus ČITAČI VREMENA  nastavak je ciklusa STANJE DUHA i ciklusa VREMENA, kojima slijedeći svoj put, svoj san dječaka sa zidina, svima nama pruža užitak ulaska u čudesni kolorit. Podjednako dobro, kroz tridesetak samostalnih izložbi i još više skupnih, autor se izražava monokromnim bojama, opusom koji slikarskim istraživanjima  stvara respekt i zaustavlja dah.

Mišo Baričević slikar je Dubrovnika, ali i slikar svijeta, ljudi, emocija, čitača vremena i pomalo nostalgičan, ali dosljedan ljepoti izražaja.

Kao suvremeni hrvatski slikar pozicionirao se visoko, svaka nova izložba potvrda je slikarske kvalitete, koja ne gubi svoj sjaj. ČITAČI VREMENA ostavljeju svoj slikarski trag, do nekog novog ciklusa, koji radoznalo iščekujemo.


MIŠO BARIČEVIĆ


Crtica o autoru

MIŠO BARIČEVIĆ rođen je 1951. Godine u Dubrovniku. Rano pokazuje interes za slikanje te je slikarsku edukaciju stekao uz pomoć nekoliko dubrovačkih slikara: Mijatović, Masle, Trostmann, Škerlj. Član je HDLU-a od 2005. g. Radio je kao scenograf, dekorater i ilustrator. Likovno surađuje na scenografijama kazališnih predstava u Kazalištu Marina Dežića i na Dubrovačkim ljetnim igrama. Do sada je imao tridesetak samostalnih i više skupnih izložaba. Sudionik je mnogih humanitarnih aukcija i likovnih kolonija. Autor je imao i nekoliko javnih sakralnih ostvarenja, među kojima su tri oltarne pale na Kuni na Pelješcu, na otoku Šipanu i na Lokrumu, Križni put u dubrovačkoj katedrali i druge. O njegovom radu snimljene su tri televizijske dokumentarne emisije. Živi i radi u Dubrovniku.

Povezani članci

Who's Online

We have 233 guests and no members online