Kanađanin želi izgraditi ambulantu i starački dom na mjestu bivše ambulante

Srušena ambulanta na GlaviciŽupanijski vijećnik Petar Kaćunko nedavno je podsjetio na pismo namjere Joze Kovačevića, poslovnog čovjeka iz Kanade, koji ima kuću u Dugom Ratu, gdje svako ljeto ljetuje s obitelji, a koji je prije tri godine ponudio Općini Dugi Rat sljedeću pogodbu: u zamjenu za vlasništvo zemljišta na području Glavice u Dugom Ratu ponuditelj se obvezuje izgraditi novu ambulantu za područje ove općine. U sklopu ambulante planira izgradnju doma za starije i nemoćne osobe, uključujući i centar za rehabilitaciju za sve kojima su takve usluge potrebne. Uza sve to i izgradnju smještajnih jedinica za posjetitelje te obitelji stanara doma, piše Slobodna Dalmacija. Lokacija na području Glavice u Dugom Ratu, površine oko 1900 kvadrata, u vlasništvu je Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije. Na toj se lokaciji, ispod Magistrale uz more, sve do 2005. godine kada je sruštena, nalazila nekadašnja tvornička ambulanta koju su dugo koristili svi Dugoraćani, a područje je potom postalo zona turističke namjene, zasad neprivedeno toj svrsi. – Nama je ovaj prijedlog prihvatljiv, radi ambulante i staračkog doma. Sada imamo privatni dom koji može primiti samo dvadeset osoba, a potrebe su za stotinjak – rekao je za Slobodnu Dalmaciju dugoratski načelnik Jerko Roglić, te dodao - reći ću vam ono što sam i Kovačevićima rekao. Za provođenje ove ideje nužna je izmjena prostornog plana jer to područje ima turističku namjenu, a u izmjene nećemo ići sve dok ne riješimo odnose s engleskom tvrtkom "Landmark" koja je kupila tvornicu "Dalmacija" Dugi Rat..

Piše: Jadranka Matić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


bivša tvornica Dalmacija Dugi Rat

Kud god da se okreneš, u Dugom Ratu se, dakle, spotakneš na prostor bivše tvornice. A situacija je sljedeća: područje bivše industrijske zone, uključujući i bivšu tvornicu, ukupne površine 190.000 kvadrata (sve uz more) prenamijenjeno je u zonu turističke namjene nazvanu "Dalmacija".

Suvlasnici zemljišta su engleska tvrtka na jednoj trećini, te na dvije trećine država, s tim da pola državnog dijela spada u pomorsko dobro. Za ovu zonu izrađen je i urbanistički plan uruđenja (UPU).

Iznimka u ovih 190.000 je površina od 3500 kvadrata, koja, umjesto turističke, ima namjenu gradnje društvenih sadržaja, a nalazi se na mjestu gdje je nekada bio tvornički restoran društvene prehrane.

Općina ima u vlasništvu dio od 1460 kvadrata, a svojedobno je bilo razgovora s vlasnicima iz Engleske da se ostatak do 3500 metara otkupi na način da se obavi zamjena – Englezi bi dobili parcelu na području Glavice.

Cijena kvadrata procijenjena je na 160 eura. Za potrebe općine tako bi se na 3500 četvornih metara gradili ambulanta i vatrogasni dom, ali je ideja iz 2010. godine ostala mrtvo slovo na papiru.

Prema riječima načelnika Roglića, do realizacije nije došlo jer županijski Dom zdravlja tog trenutka nije imao novac, a u međuvremenu su i Englezi najavili da više neće pregovarati dok se ne riješe njihovi sudski sporovi s državom.

Na upit kako izići iz ove pat-pozicije, načelnik Roglić odgovara:

– Očekujemo da nas pozove ministar Goran Marić i objasni nam zašto se ništa ne miče s mrtve točke. Načelnik očekuje da će se ministar izjasniti o tome hoće li zona "Dalmacija" zadržati turističku namjenu.

Kako tada, tako i danas – sporovi nisu okončani, a Općina Dugi Rat u međuvremenu je odlučila na svojih 1460 kvadrata graditi vatrogasni dom. Investicija vrijedna osam milijuna kuna je pred realizacijom.

Tlocrtne površine 748 kvadrata, vatrogasni dom imat će ukupnu bruto korisnu površinu 1335 kvadrata raspoređenu na prizemlje i kat. Namjera je projekt prijaviti za povlačenje EU sredstava u 80-postotnom dijelu investicije.

ambulanta na glavici

Kad se zna da je ambulanta bila planirana u gabaritima vatrogasnog doma, može se zaključiti da bi i ta investicija vrijedila oko osam milijuna kuna. Dakle, gotovo trostruko više od vrijednosti parcele na području Glavice. Stoga je jasno da je interes potencijalnog investitora u izgradnji doma za stare i nemoćne te ostalih sadržaja navedenih u pismu namjere.

Dugoraćani, inače, liječniku odlaze u ambulantu smještenu u općinskim prostorijama gdje su nekada bile tržnica i ribarnica. Županijski Dom zdravlja za površinu od 200 kvadrata plaća mjesečni najam od 4555,80 kuna, ili 22,77 kuna po kvadratu.

Prim. Dragomir Petric, ravnatelj županijskog Doma zdravlja, kaže da mu je vijećničko pitanje prva informacija o namjeri Joze Kovačevića da gradi ambulantu u Dugom Ratu.

– Ideja nije loša. Dom za starije, ambulanta, centar za rehabilitaciju i smještajni kapaciteti čine zaokruženu cjelinu – kaže naš sugovornik, te dodaje:

– Spreman sam razgovarati o gradnji ambulante, ali nisam baš uvjeren da bi lokacija bivše ambulante bila zadovoljavajuća za novu. Ako je netko zainteresiran da nam izgradi u mjestu ambulantu do roh-bau faze u zamjenu za teren, nama bi to odgovaralo – poručuje ravnatelj dr. Petric, naglašavajući da je pitanje kad će Dom zdravlja imati vlastita sredstva da se upusti u ovakvu investiciju.

Povezani članci

Who's Online

We have 98 guests and no members online