Kako koristiti novac iz europskog Programa za kulturu

Kako koristiti novac iz europskog Programa za kulturu 2007.-2013., kakve projekte nudi i tko sve može u njemu sudjelovati? Kulturne kontaktne točke osnovane su s ciljem pružanja informacija i tehničke pomoći svima koji se želje uključiti u rečeni program. Punopravna članica aktualnog programa Hrvatska je postala potpisivanjem i ratifikacijom Memoranduma o razumijevanju između EU i Republike Hrvatske u programu Kultura 2007. - 2013. čiji je proračun 400 milijuna eura. Time je prvi put omogućeno kulturnim djelatnicima iz Hrvatske prijavljivanje na natječaje kao punopravnih podnositelja projekata, a ne kao prije u formi pridruženih partnera. Projekti u koje se hrvatski kulturni djelatnici mogu uključiti raznovrsni su i neprofitni i uključuju potpore za kulturne projekte različitih profila ...

FINANCIRANJE KULTURE
 
KAKO SUDJELOVATI U EUROPSKIM PROJEKTIMA

 
Kako koristiti novac iz europskog Programa za kulturu

 
Korisnici europskoga Progama za kulturu mogu biti javne ustanove ili privatne organizacije s primarnom djelatnošću iz kulture

 
Piše: M. Tenžera / Vjesnik
Izvor: Vjesnik

 
Kako koristiti novac iz europskog Programa za kulturu 2007.-2013., kakve projekte nudi i tko sve može u njemu sudjelovati - pitanja su na koje su iscrpne odgovore davale Anja Jelavić i Križana Brkić iz Kulturne kontaktne točke Ministarstva kulture u ponedjeljak u Muzeju za umjetnost i obrt.
 
Kulturne kontaktne točke osnovane su s ciljem pružanja informacija i tehničke pomoći svima koji se želje uključiti u rečeni program.
 
Program Kultura (2007. -2013.), kako je objasnila Anja Jelavić, jest okvirni program Europske unije za kulturu koji je 1. siječnja 2007. zamijenio prethodni program Kultura 2000.
 
Punopravna članica aktualnog programa Hrvatska je postala potpisivanjem i ratifikacijom Memoranduma o razumijevanju između EU i Republike Hrvatske u programu Kultura 2007. - 2013. čiji je proračun 400 milijuna eura.
 
Time je prvi put omogućeno kulturnim djelatnicima iz Hrvatske prijavljivanje na natječaje kao punopravnih podnositelja projekata, a ne kao prije u formi pridruženih partnera.

Izložba Poljičke likovne udruge "Krug"

Što to konkretno znači?
 
Kroz program se osigurava potpora (uglavnom pedeset posto) projektima, organizacijama, promotivnim aktivnostima i istraživanju u svim područjima kulture osim u audiovizualnom sektoru za koji postoji program Media.
 
Kulturni djelatnici, uključujući kulturne industrije mogu sudjelovati u programu sve dok djeluju neprofitno, rekla je Križana Brkić.
 
Korisnici Progama mogu biti javne ustanove ili privatne organizacije u svojstvu pravne osobe s primarnom djelatnošću iz područja kulture, dakle, muzeji, galerije, kazališta, instituti i ini te moraju imati sjedište u jednoj od zemalja članica Programa, a to su zemlje članice EU, zemlje EFTE/ EEA - Europskog gospodarskog prostora, zemlje kandidatkinje za članstvo u EU (Hrvatska, Turska i Makedonija) te Srbija.
 
Zemlje tzv. Zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora) moći će sudjelovati u Programu tek kada potpišu Memorandum o razumijevanju.


Projekti u koje se hrvatski kulturni djelatnici mogu uključiti raznovrsni su i uključuju potpore za kulturne projekte različitih profila.
 
Za program je zadužena Opća uprava za obrazovanje i kulturu Europske komisije dok je za provedbu ovlaštena Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu djelatnost i kulturu koja radi pod nadzorom Komisije u Bruxellesu.
 
Svi zainteresirani za prijavak u natječaje osim što su u MUO dobili prijavnicu s datumima, mogu se detaljno informirati na internetskim stranicma www.min-kulture.hr/ccp.

Povezani članci

Who's Online

We have 321 guests and no members online