Jesenički intermezzo: kao sardine u ulju

Kao sardine u ulju poredani su u staroj luci Krilo. Brodovi, veliki i još veći. Nema više malih.. i drvenih. Tek pokoji. Prevladavaju mini-kruzeri. I kruzeri. I još kruzera. Jer Jeseničani nisu luzeri. Ima se i može se. Konjuktura je dobra. Nautičko tržište još raste, a kada je tako valja gradit, ima još kriljanskih sinova mora, kćeri vitra i volje za pravo (malo)mišćansko tržišno natjecanje "Ko ima dužega?". I neka se natječu. Neka! I neka grade. Kreditne linije su im odavno otvorene. Bankarice ih primaju kao na onoj žutoj reklami. Fala Jeseničkim turističkim prvoborcima, njihovim zaštitnicima i lobistima. No nitko im nije ništa poklonio! Sve je to njihova muka i trudi. Hipoteke su vrijedne i plovne. Država istina nešto i sufinancira, u gradnji. I na plavom dizelu.
Ne pitajte ih samo kada će sredit staru luku. Jer neće. Di bi svi stali kad bi se sve skockalo, očistilo i počeli sami sebi vezove naplaćivat, da sve bude ljepše, funkcionalnije i održivo? Mladi možda još i bi, ali tko će nagovorit glav(onj)u familije? Ovako su svi lipo poredani, šesni kao na slici, ka' sardine u luci koja je i luka i škver i (g)radilište i dvor i garaža i lungomare i (kad se zaroni) odlagalište otpada. I još štošta. I skoro svi su stali i uhvatili cimu. Cijela jedna flota razmilila se i pronašla zaklon u Krilu, Bajnicama, Sumpetru, Oriju,..
Straj me je ponekad, kada vidim ovako šesnu sliku kao ovu Radinu (sliku je ovog vikenda uslikao Rade Popadić), straj me je samo da se opet neki "Mikula mali" ne popiša po razvodnoj ploči i da sve opet ne utoni u mrkli mrak. Ili da netko slučajno u mrklom mraku ne ispusti šibicu i da sve ovo ne ode s dimom u ariju...
Ne pitajte ih ni kada će nova luka. Niti ova najnovija, na Dubokoj, koja je u planu. Ni sveti Nikola to ne zna.. a on i Kriljani su Vam ka' prst i nokat. Jerbo plovit se mora. A za kopno.. Jebi ga. Ne moš' sve... Neka nešto sredi i Općina. Ili Županija. Ili Država. Ili Europa. Jeseničanima je nova sezona takoreći već pred vratima. Neki od njih su nakon sezone krenuli i na Karibe, po prvi put odraditi (polu)sezonu i na drugom kontinentu! (o tome u nekom drugom članku), a valja sada kruzerčiće odvesti i u škver, platiti ratu kredita, pripremiti za novu sezonu..

Piše: Mladen Banović
Foto: Rade Popadić

Povezani članci

Who's Online

We have 63 guests and no members online