Kulturna ljeta: ka Kultura u Tučepskim zaseocima

Malena mjesta srca moga: ka Kultura u Tučepskim zaseocimaNakon Zagvozda, još jedna “seoska” priredba živi renesansu. Hit su Tučepi i tamošnji kulturni kolaž “kKuTz”, odnosno “ka Kultura u Tučepskim zaseocima”. Do jučer napuštena mjesta prigodno su se razbudila zahvaljujući priredbama što se u dva ljetna mjeseca nanižu vikendom.  Realizator je Ivica Mijačika, Zagrepčanin iz ovih krajeva, a poznat po “Teatru Grdelin” i hit predstavi “Poletija grdelin iz žuja”.. Tako pet godina kultura održava na životu “mala mjesta srca moga”, pa kameni ambijenti povijesti postaju pozornica, pročelja potleušica galerije, obori mjesta koncerta, oaze koje nas podsjećaju na sretnija vremena. Na mjestima gdje barem na neko vrijeme možemo biti posuđeni u drukčije lijepo ...


KULTURNA LJETA

Malena mjesta srca moga: ka Kultura u Tučepskim zaseocima

Piše: Igor Brešan / Slobodna Dalmacija
Foto: Ivo Ravlić / Cropix
Izvor: Slobodna Dalmacija

Srida Sela, Podpeć, Čovići, Mravičići, Ševelji, Podstup, tučepski zaseoci 60-ih godina prošloga stoljeća stanovnici su napustili, zaputivši se trbuhom za kruhom prema moru, ususret turizmu. Ostale su žive samo neke konobe, dovoljno kao dragocjena logistika sve posjećenijem okupljanju.

Tako pet godina kultura održava na životu “mala mjesta srca moga”, pa kameni ambijenti povijesti postaju pozornica, pročelja potleušica galerije, obori mjesta koncerta, oaze koje nas podsjećaju na sretnija vremena. Na mjestima gdje barem na neko vrijeme možemo biti posuđeni u drukčije lijepo.

Vratimo se mrvu u naše zaseoke, opiturajmo škure i zamolimo kuće da ne padnu baren još koju godinu”, pripominje Ante Čobrnić, tučepski načelnik.

Zaselak Podpeć u petak je ugostio 500 namjernika. Uz prisegu gledatelja da su bez prisile došli uživati u kulturnim događanjima i podizanje zastave, slijedila je izložba Branimira Bartulovića, a Stojan Matavulj i Jadran Vušković zaigrali su i zapjevali “Komušanje mozga”.

Predstava u Tučepima

U petak je za Poetsko predjelo zadužen Ivica Prtenjača, a koncert priređuju Arsen i Matija Dedić.

Trećega festivalskog petka, 22. srpnja, Srida Sela čeka poetsko predjelo Branka Čegeca, a glavni te večeri je Zijah Sokolović zbog “Međuigri 0 - 24”.

Ševelji - Mravičić, zadnjeg petka srpnja, dočekat će izložbu Snježane Vego i predstavu s Lindom Begonjom i Draškom Zidarom.

Predzadnja festivalska postaja je ona u Čovićima. Poetsko predjelo spravlja Tomo Podrug, a koncertnu večer ispunit će operni solisti Alma Karmelić, Bjanka Ivas Mamić, Stefan Kokoškov i Sveto Matošić Komnenović, s kvartetom Music Forever.

Veliko finale očekuje se u Šimićima 12. kolovoza. Prvo ide Bajkaonica Andrijane Vicković pa izložba-performans Ivice Mijačike "Kako prošlost podnosi sadašnjost", a na koncu “Bog žurim, nazovi” Teatra “Grdelin”, s Helenom Minić, Davorom Svedružićem i Perom Jurčićem.

Povezani članci

Who's Online

We have 58 guests and no members online