Regijama milijardu EU eura za projekte

Ministarstvo regionalnog razvitka, šumarstva i vodnoga gospodarstva pozvalo je sve županije, te 63 grada veća od 10 tisuća stanovnika, da predlože svoje projekte vrednije od 10 milijuna eura za financiranje iz strukturnih fondova i kohezijskog fonda. Rok za prijavu istječe ovoga tjedna, a u utrku za europska sredstva, ukupno milijardu eura, dolaze programi u sektorima prometa, zaštite okoliša, regionalne konkurentnosti te jačanja ljudskih resursa. Nominirati se može županijske i lokalne infrastrukturne projekte javne namjene, za čiju će doradu predlagači dobiti stručnu pomoć financiranu kroz PHARE 2006 ...


MINISTARSTVO REGIONALNOG RAZVITKA PRIMA PRIJAVE ZA PROJEKTE VREDNIJE OD DESET MILIJUNA EURA, A U PROGRAM SU POZVANE SVE ŽUPANIJE

Regijama milijardu eura za projekte

Rok za prijavu istječe ovoga tjedna, a u obzir za europska sredstva dolaze programi u sektorima prometa, zaštite okoliša, regionalne konkurentnosti i ljudskih resursa

Piše: Marijana Šešo / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

KarepovacU Ministarstvu očekuju dug popis većeg broja istovrsnih projekata, koje će potom “skupiti” na zajedničku listu rješenja za ceste, pruge, energetiku, turističke projekte, socijalnu i poslovnu gradnju, te upravljanje otpadom.

„Sad je prigoda da se planira razvoj, primjerice, socijalne infrastrukture, dječjih vrtića, škola, sportskih dvorana, bolnica i staračkih domova“, kaže Milivoj Mikulić, državni tajnik za regionalni razvoj.


Nužna suradnja županija

Što će predstavnici gradova i županija, civilnih udruga i privatnog sektora, okupljeni u Partnerskom vijeću za Jadransku regiju, proglasiti prioritetnim odlučivat će dogovor, jer je za veće pothvate nužna suradnja svih sedam jadranskih županija.

Dubrovačko-neretvanska agencija “Dunea” iz svoje mape sa 147 programa odabrala je 17 velikih projekata ukupne vrijednosti 244 milijuna eura, kaže ravnateljica Ane Sindik.

To su ribarska luka i veletržnica, dvije poslovne zone, te purifikacijski centar za školjkaše u blizini Stona, ali i rekonstrukcija domova kulture te sanacija postojeće i izgradnja nove vodovodne mreže, kanalizacije i odvodnje otpadnih voda.


Sadnja plemenitog bilja

Među idejama predložen će biti i projekt sanacije napuštenih rudarskih okana od Istre do Imotskoga, gdje će se saditi plemenito bilje. Zajednički će se za cijelu Jadransku regiju zatražiti sredstva za modernizaciju” turističke ponude, obnovu starih gradskih jezgri i spomenika pod zaštitom UNESCO-a.

Na međužupanijskim koordinacijama dogovoreno je koja će županija pripremiti zajednički projekt, a u toj podjeli Zadarska županija za cijelu je Jadransku regiju prijavila pilot-projekt Obnova katastra i zemljišnih knjiga u svrhu izrade i uspostave katastra nekretnina na području jadranske hrvatske, vrijedan 35 milijuna eura, kaže Davor Lonić, pročelnik Upravnog odjela za razvoj i infrastrukturu Zadarske županije.

Projekt navodnjavanja na području Ličke, Zadarske i Šibenske županije vrijedan je 52,8 milijuna eura, a s Ličkom županijom predlažu gradnju Centra planinskog turizma „Sveto Brdo“, vrijednog 80 milijuna eura, a samostalno kandidira s još 14 pojedinačnih prijedloga ukupne vrijednosti 774,5 milijuna eura.

Šibenska županija istaknut će projekt šibenskog kolektora, akumulaciju rijeke Čikole, Centar za socijalnu skrb, te gradnju državne ceste od Luke Šibenik, preko Drniša i Knina, do BiH. Provedbu programa nadzirat će Agencija za regionalni razvoj, a bude li potrebe, uskakat će u pomoć županijskim razvojnim agencijama tijekom realizacije ako to ove neće uspjeti same.

Ministarstvo će u svakoj županiji surađivati sa po jednom agencijom za regionalni razvoj, koju će prepoznavati kao partnera u vođenju i financiranju projekata. „Cilj je smanjenje razlike u stupnju ekonomske i socijalne razvijenosti pojedinih područja“, kaže resorni ministar Petar Čobanković.

Prema simulaciji proračuna za regionalni razvoj od ukupno 4,9 milijardi kuna panonska Hrvatska bi tako dobila 2,2 milijarde kuna, jadranskoj regiji pripada 1,6 milijarda kuna, dok bi najrazvijenija, sjevernozapadna regija dobila 1,1 milijardu kuna.


Za Dalmaciju 23 prijedloga

U Splitsko-dalmatinskoj županiji za potencijalne projekte u jadranskoj NUTS 2 regiji pristigla su 23 prijedloga koji bi mogli biti prihvaćeni kao regionalni prioriteti.

U skupini projekata od značenja za dvije i više županija svrstani su:

- Osnivanje hidrografske akademije, nositelj projekta Hrvatski hidrografski institut

- Projekt poticanja obnove raseljenih i zapuštenih sela u svrhu proširenja turističke ponude Etno-eko

- Ribarske luke na Jadranu

– Projekt ribarske luke u Komiži

 - Pomorski klaster – umrežavanja lučkoga gospodarstva, brodara, HŽ, autoprijevoznika, zračnih luka i sveučilišta

- Holistički centar zaštite od požara – sustav ranog otkrivanja i brzih intervencija

- Energetski plan jadranske hrvatske


Među projektima od županijskog značenja nalaze se:

- Gospodarenje otpadom – Županijski centar za gospodarenje otpadom Lećevica

- ERC Dalmacija – edukacijsko-rehabilitacijski centar za djecu s poremećajima u ponašanju i/ili razvojnim teškoćama

- Projekt obnove i upravljanja spomenicima upisanim u UNESCO-v Registar spomenika svjetske baštine - pilot-projekt Trogir

- Tehnološki park Vučevica

- Turističke tematske staze


Izmišljeni projekti ne prolaze

Leonardo LjubičićI sam grad Split ima projekte dovoljno velike za europske fondove, primjerice Tehnološki park na Dračevcu i EKO-Kaštelanski zaljev, a promišljaju se i nove metode zbrinjavanja otpada, jer je stanje na Karepovcu kritično. Tu je i prijedlog za poboljšanje energetske učinkovitosti grada, npr. Obnova kotlovnica zgrada u javnom vlasništvu, ili pak učinkovitija rasvjeta koja manje troši, a svjetlosno ne zagađuje.

- U Europi neće proći projekti izmišljeni usput, na nekoj kavi, niti loše zamišljeni projekti. Početkom svibnja obići ćemo uprave komunalnih poduzeća te održati radionice za poglavare grada, te svima omogućiti prijavu ideja koje su potrebne Splitu - kaže Leonardo Ljubičić, direktor Splitske razvojne agencije.

O tome što će biti predloženo za sredstva iz fondova odlučit će gradonačelnik Splita nakon utvrđivanja prioriteta.

Povezani članci

Who's Online

We have 283 guests and no members online