Afera oko uređenja i nadohrane plaže Duboka

Triba bit posebno... hrabar, da ne upotrijebimo neku drugu, bolju riječ, da kao visokopozicionirani kandidat na izbornoj listi HDZ-a sedam dana pred nikad neizvjesnije lokalne izbore kreneš u uređenje i nadohrane plaže u mjestu gdje živiš, a riječ je o Dubokoj kod Krila, koja se pretvori u još jednu jeseničku devastaciju pomorskog dobra, kojom izazoveš bijes rodbine, sumještana i svih onih kojima je još stalo do našeg okoliša, a pogotovo njegovih djelova koji su najčešće na udaru "neimara" i bagera - obale i plaža. Doista je... tužno, da ne upotrijebimo neku drugu, bolju riječ, kada se jedna u principu dobra ideja i inicijativa ovako upropasti izvedbom, a onda i nemuštim javnim opravdavanjem i izvrdavanjem pred zabrinutim susjedima, novinarima i policijom.
– Skupila se tri susida brodara, jedan čak HDZ-ovac na listi za općinsko vijeće Dugog Rata Andrija Marasović. Hoće nasut plažu. Kažu, pa šta ako nije po zakonu, ko će čekat zakon – prepričava saborska zastupnica Marijana Puljak začuđenim novinarima subotnji događaj na plaži Duboka koja se nalazi ispred kuće njene majke u Jesenicama...
 

Ima li pravde za Kristiana Vukasovića?

- Ima li pravde za Kristiana Vukasovića? - pita Katarina Marić Banje, novinarka Slobodne Dalmacije te u članku donosi deset kobnih propusta i okolnosti koji su doveli do smrti mladog Sumpetranina koji je završio u zatvoru zbog podmetanja četiri požara poviše svoje obiteljske kuće u Sumpetru krajem ožujka 2019. Tko je odgovoran za smrt mladića (18) s posebnim potrebama, pokušavaju doznati njegovi roditelji u postupku na Općinskom sudu u Zadru, na kojem je za dva dana novo ročište. Pokrenuli su privatnu parnicu kada su uvidjeli kako ni jednu od institucija koje su odgovorne za tragičnu sudbinu njihova sina ne zanima istina. Nevjerojatno zvuči podatak da je u slučaju počinjeno najmanje deset propusta koji su prošli bez sankcije unatoč strašnoj i nepopravljivoj posljedici, piše Marić Banje...
 
U subotu oko 19 sati došlo je do nesreće na području bivše tvornice Dalmacija, na lokaliteta Glavica, u Dugom Ratu. Mlada muška osoba pala s veće visine u provaliju ispod ograde sa sjeverne strane kompleksa bivše tvornice te se ozlijedila.
Riječ je o 16-godišnjem mladiću iz Dugog Rata, kojeg je nakon akcije spašavanja od strane dugoratskih vatroasaca. članova DVD "Dalmacija" Dugi Rat, Hitna pomoć odvela u KBC Split. Težina ozljeda i okolnosti nesretnog događaja zasad nisu poznate. No kako kažu očevici nesreće s obližnjeg balotaškog terena, koji su pozvali vatrogasce i Hitnu pomoć, mladić je, navodno, u trenutku nesreće bio u društvu dvaju prijatelja sičnih godina, koji su pobjegli nakon što je pao s visine. Kako je pao kad je prostor ograđen ogradom i koje su ostale okolnosti nesretnog događaja utvrditi će omiška policija. Akciji spašavanja nes(p)retnog mladića od strane dugoratskih vatrogasaca svjedočio je i foto-reporter Slobodne Dalmacije, naš sumještanin Ante Čizmić.
Nesretnom mladiću poželimo što brži oporavak... i da pažljivije bira prijatelje, a vlasniku dijela prostora bivše tvornice da se bolje brine o svojoj imovini, njenoj zaštiti i, ponajprije, njenoj privođenju svrsi. Ovako napuštena i zapuštena, osim kao deponij svakojakog otpada za naše drske i ekološki neosvještene sumještane, služi i kao poligon za, vidimo, opasne igre nabrijane dugoratske mladosti. Dokad, gospodo Fantomi?
 
Dugogodišnja devastacija pomorskog dobra u Bajnicama dobila je i svoj zanimljiv, najnoviji nastavak, piše Jurica Gašpar novinar portala Morski.hr, s kojeg prenosimo reakciju Romea Tomaša na optužbe o devastaciji pomorskog dobra, odnosno njegov razgovor s novinarom portala Morski.hr.

- "Čovjek koji 24 godine ima ilegalan objekt na pomorskom dobru i kojeg mještani, ali i sam načelnik optužuju da je pružio ruke želeći betonirati malo uz more, odlučio je iznijeti svoju stranu priče. Osim što pravda svoje postupke iz prošlosti, izlazi i na lokalne izbore kao neovisni kandidat kojeg podržavaju neke desne stranke, a za svoje mjesto kaže da želi samo prosperitet. Prenosimo i njegovu verziju..."
 

Sumpetar: sudar tri vozila

U svetu nedjelju oko 15.30 sati na jadranskoj uspornici u Sumpetru se dogodila prometna nesreća, sudar tri osobna vozila, nakon koje su tri ozljeđene osobe prevezene na pružanje liječničke pomoći, a na tom dijelu jadranska uspornica je cesta D8 je do 16 sati bila zatvorena za promet. Promet se preusmjeravao put starih sela, pa okolo.. Od 16 sati promet se odvijao naizmjenično jednim prometnim trakom uz regulaciju policijskih službenika čije s kolege obavljale očevid.
 
Na Općinskom sudu u Zadru održalo se pripremno ročište zbog smrti Kristiana Vukasovića (18) iz Sumpetra. Period od kraja ožujka do kraja kolovoza 2019. godine bio je koban za mladog Kristiana, kojemu je dijagnosticiran ADHD-u, utvrđen invaliditet težeg stupnja zbog čega mu je potrebna stalna skrb, a radilo se i o mladiću s poteškoćama u razvoju. Tijekom tog perioda 2019. pokrenut je kobni slijed događaja. Od dana kada je kraj svoje obiteljske kuće izazvao prvi od četiri požara, Kristian je bio žrtva nesmiljene birokracije i bešćutnosti pravosudnog aparata koji su naposljetku ugasili njegov mladi život. Preminuo je 24.kolovoza 2019. u KBC Split, gdje je prevezen iz ćelije splitskih Bilica. Slobodna Dalmacija još jedan put donosi kronologiju zbivanja koja su dovela do smrti Kristiana Vukasovića, a njegova obitelj na Općinskom sudu u Zadru traži pravdu.
 

Foto Ante na Bajnicama

Ranoproljetnu jutarnju subotnju idilu na Bajnicama narušio je Golf jedanog mješanina koji se ne voljom svog vlasnika (ili točnije - nevoljom!) spustio s ruba jadranske "uspornice" na "sunčanje" skoro sve do plaže. Epilog je to prometne nesreće u kojoj srećom nitko nije stradao, dobro, osim ovog ponosa njemačke automobilske industrije koji je nastradao u udaru Mercedesa, čiji je vozač zbog neprilagođene brzine izgubio nadzor nad vozilom i sletio van prometnice udarivši u vozilo parkirano uz rub "uspornice", a koje je od siline udarca odbačeno dolje na bajničku plažu. Priliku za uslikati novu atraktivnu fotografiju dobio je Ante Čizmić meštar od kamere Slobodne Dalmacije..
 
"Pravomoćna presuda zločinačkoj organizaciji koja je okupirala hrvatski nogomet stigla je, makar poprilično kasno, kao što s pravdom to obično i biva. U međuvremenu je mafija okrenula novac, potplatila koga treba potplatiti, eliminirala višak i promovirala nule, zaigrala s politikom i policijom, uništila konkurenciju, privatizirala zajedničko i uništila sve što joj je stajalo na putu. Stvorila je carstvo na temeljima pljačke i korupcije, izgradila uspjeh i jednom klubu podarila vječnu slavu svojim zakulisnim gadostima i otvorenim prezirom prema svim normama poštenog i civiliziranog ponašanja. Što je još gore, donekle efikasno stvorila je i dojam da se samo na taj način može uspjeti u Hrvatskoj, da se kriminal zbilja isplati."

Damir Petranović na stranicama Dalmatinskog portala

"Nikad problem nije bio u Mamiću i mamićima. Uvijek je bio u nama."

Aleksandar Holiga na stranicama Telesporta
 
I portal Morski.hr se ne po prvi put osvrnuo na razmjere ilegalnog nasrtanja na pomorsko dobro u Općini Dugi Rat. Primjeri uzurpacije javnog dobra i brige o okolišu vidjljvi su i iz svemira, ali ilegalne građevinare za to nije briga. I tako je mic po mic nastao privatni lukobran na Suhom Potoku. Unatoč brojnim prijavama, institucije nisu do dan danas pokušale zaustaviti radove i ukloniti ovo ilegalno neimarsko čudo. Blokovi za zabranu prolaska mehanizaciji stavljeni su kad je sve već bilo napravljeno. Danas tu fino stanu 2 broda od 50 metara. 200 metara dalje postoji i ilegalni bazen i lukobrančić koji je općina o svom (odnosno našem) trošku fino zaobišla nekakvim suludim nasipom. Tako se otima pomorsko dobro bez ikakvih sankcija. Jer pomorsko dobro je privatno dobro – podsjećaju zaboravne iz Inicijativa mještana općine Dugi Rat koja kontinuirano upozorava na bizarno ignoriranje i bezobrazno kršenje zakona, zabrana i svih mogućih pravnih normi koji se tiču bespravne gradnje na pomorskom dobru. Unatoč silnim prijavama i izlascima inspekcija, divljanje i uništavanje obale i podmorja išlo je u smjeru gradnje lukobrana i lučice koja se danas sasvim normalno koristi, piše Morski.hr.
 

Slobodni zidari na Dućama

"Čekaj, čekaj, je li ovo desno, di je zid od kamena, južna granica parcele? Onda imamo ovi prostor omeđen tin zidon i zidićen s maton, i sad bi ka' šetnica tribala proć južno od novog zidića s maton!? Pari mi da se tamo malo dalje i nazire trasa šetnice ispod zidića? Jesan li ja to dobro razumila, ispravite me!..."

Ovo je samo jedan od brojnih komentara na gornju fotografiju Udruge Duće ostavljene danas na fejsu.
Ljudi ne mogu vjerovati svojim očima?! Odnosno ne znaju kome treba vjerovati? Pojedincima, našim "masonima", slobodnim zidarima s "usklađenim" dozvolama? Ili pak svojim očima i svom razumu, u kojeg je (većini) odgojem i obrazovanjem još u primozak usađena svijest o javnom dobru i potrebi zajedničke brige o njemu i njegovoj zaštiti i kako se to sad novohrvatski kaže, njegovom plodouživanju.
Tko zna, valja prvo provjeriti da ne griješimo dušu i ovdje, možda je doista sve ovo legalno, sasvim usklađeno s propisima i zakonom, upisano u katastar, usklađeno s zemljišnikom, sastavni dio gornje čestice, "obliazni" dio projekta (pauzirane) šetnice, s prave strane (ne)utvrđene crte pomorskog dobra, usklađeno s prostorno-planskom dokumentacijom općine, županije, ili pak s ishodovanom koncesijom ili koncesijskim odobrenjem,... ali hebi ga, ja nikako da uskladim svoj očni živac s svojom nakupinom neurona koji obrađuju, očito sasvim pogrešno, ovu fotografiju s pijeska Duća i šalju mi sasvim krive signale u kognitivni centar mozga.
WTF? Kojem doktoru da se javim?
 
Marljivi policijski službenici Policijske postaje Omiš dovršili su kriminalističko istraživanje nad 25-godišnjakom koji se sumnjiči da je od studenoga 2020. do ožujka ove godine počinio ukupno pet provala i krađu, piše portal Dalmacija Danas. Naime, sumnja se kako je od 27. veljače do 5. ožujka 2021. u Krilu provalio u vikendicu odakle je otuđio dalekozor u vrijednosti od 1.200 kuna. Dalekozor je pronađen kod lopova te je oduzet i vraćen oštećenom vlasniku. Nadalje, tijekom veljače u Jesenicama je provalio u kuću iz koje je otuđio TV, telefon i zvučnik pričinivši vlasniku štetu u iznosu 15 tisuća kuna. Također se sumnjiči kako je u noći s 10. na 11. lipnja 2020. iz priručnog skladišta u Omišu otuđio električni alat u vrijednosti od 5.000 kuna. Tijekom studenog u Dugom Ratu, utvrđena je sumnja kako je provalio u ostavu odakle je otuđio električni alat u vrijednosti 15.000 kuna dok je tek dio alata pronađen i vraćen vlasniku. Omiška policija je napravila svoj posao, a ako se i hrvatsko pravosuđe iskaže naš serijski provalnik bi trebao izvjesno vrijeme provesti iznutra "probijajući" bravu ćelije na Bilicama.
 

Divljaštvo na Vruji

Divljaštvo na Vruji kojem građani, inspekcije ili ono što je ostalo od izblijedljele “pravne države”, svjedoče već desetljećima, nastavlja se u nakaradnoj režiji “investitora” Stipe Latkovića.  Izgubio je koncesiju nad devastiranom uvalom, i više puta upozoravan da pomorsko dobro vrati u prvobitno stanje, a opet nastavlja se rugati vama, nama i svima koji svoj život nastoje uskladiti s pozitivnim pravnim normama ove zemlje, piše Jurica Gašpar na portalu Morski.hr. U najnovijem izdanju potpunog uništenja prirode na ovom području, grade se putovi, sve se trpa u more, a odgovornih i odgovornosti od nikud, upozoravaju nas građani, aktivisti, pa i ronioci s ovog područja. Najprije je proširen ‘protupožarni put’ od magistrale do ‘resorta’. Koji je do prije nekoliko godina samo figurativno bio protupožarni, jer njime nisu mogli prolaziti vatrogasci. Podsjetimo da se nekad do Vruje moglo doći samo barkom i do ledenog mora čak i usred ljeta kopnom su mogli stići samo fizički potpuno spremni avanturisti, jer nije bilo nikakvog puta. I kao da je tu bezobrazluku kraj, za sve koji se i usude proći, u naumu ih pokušava odvratiti oznaka ‘Private Beach’ odmah uz cestu. Priča je ovo iz crne kronike koja traje sigurno 15 do 20 godina potpunog izostanka zdrave pameti, uništenja prirodnog okoliša, otvorenog kršenja zakona, okretanja glava i izostanka kontrole nadležnih institucija, a zapravo ruganja s hrvatskim građanima i njihovim užasno sporim birokratskim i zakonodavnim sustavom. Dokad?
 

Konačno počinje suđenje

- Teško mi je suočiti se sa svime opet ispočetka, ali tako treba biti. Želimo doći do pravde. Dugo smo čekali na početak suđenja i moram priznati da sam konačno odahnuo. Vidjet ćemo kako će sve to ići. Naš odvjetnik Vinko Ljubičić ima sve što treba, puno je tu papira. Ja sam pročitao ono što me zanimalo. Odvjetnik će nastojati dokazati da su propusti napravljeni, a trebat će vremena za sve to.. - kratko je za 24 sata kazao Stipan Vukasović, otac 18-godišnjeg Kristiana koji je preminuo u splitskoj bolnici 24. kolovoza 2019. i to nakon što je u komatoznom stanju tamo prebačen iz istražnog zatvora na splitskim Bilicama. Pripremno ročište zakazano je za utorak, 9. ožujka na Općinskom sudu u Zadru. Obitelj Vukasović iz Sumpetra želi dokazati kako se tijekom istrage, suđenja i boravka u istražnom zatvoru s njihovim sinom nije postupalo sukladno njegovoj dobi i psihofizičkom stanju.
 
Nešto manje od pet mjeseci nakon požara u obiteljskom domu za starije i teško bolesne odrasle osobe "Providenca" na Glavici u Dugom Ratu u kojem je život izgubilo troje starijih štićenika, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv vlasnice doma i jedne od njegovateljica. Sumnjiči ih se za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti zbog kojeg je došlo do smrti jedne ili više osoba pa im po Kaznenom zakonu prijeti od jedne od osam godina zatvora, piše Slobodna Dalmacija.
 
U subotu, 9.1.2021. oko 16.25 sati crveni kombi zasad nepoznate registracije i tipa, iskrenuo je građevinski otpad, šut, uz put poviše Duća koji vodi pod Stomoricu. Kombi je, nakon što se "olakšao" u okoliš, otišao prije dolaska policije. Neki od Dućana koji još vole Duće uočili su ovakvo neprihvatljivo i neodgovorno  ponašanje, pa su odmah pozvali policiju. A na međumrežju se ovim povodom oglasila i udruga Duće, s pitanjem našim općinarima i članovima Mjesnog odbora Duće: "Kako mislite riješiti problem iskretanja građevinskog otpada po Dućama? Hoćete li barem postaviti rampe ispod kojih može proći samo osobni auto?", a opet su upozorili i uporne devastatore svog okoliša.
- "Svi vi koji i dalje namjeravate devastirati okoliš, znajte da nemate na to zakonsko pravo iako ste vlasnici tog zemljišta na kojem želite napraviti odlagalište otpada. Kazne za ovakvo barbarsko ponašanje su ogromne" - napisali su udrugari našim ekološkim banditima.