Kampovi: U sezoni prepuni, a od listopada - zatvoreni

kampDvanaest najboljih hrvatskih kampova udruženih u udrugu Top camping ostvarilo je 2,538.642 noćenja tako da je u kolovozu ispravljen minus iz prvog dijela sezone. Statistika nadalje pokazuje da trećinu svih posjetitelja (34 posto) čine Nijemci, a zajedno s Austrijancima ostvare 42 posto noćenja u najskupljim hrvatskim kampovima. U samoj špici sezone, u srpnju i kolovozu, ostvari se čak 70 posto svih noćenja. I danas nam se događa da pojedini kampovi zbog prepunjenosti spuštaju rampe u vrhuncu sezone, a u izvansezoni zbog loše i neambiciozne turističke politike ostaju poluprazni. Do početka listopada zatvaraju se gotovo svi kampovi što se opravdava vremenskim prilikama. Međutim, zimi će, primjerice, raditi niz skandinavskih kampova iako je tamo klima bitno oštrija nego u Hrvatskoj ...


KAMPING

Top-kampovi posjećeniji nego lani

Piše: Davor Verković / Vjesnik
Izvor: Vjesnik

Dvanaest najboljih hrvatskih kampova udruženih u udrugu Top camping u prvih je osam mjeseci ove godine ostvarilo oko 7000 noćenja više nego lani, no ponovno se pokazuje visoka sezonalnost jer je 42 posto svih noćenja ostvareno u kolovozu. Najkritičniji je bio posjet Slovenaca kojih je bilo trećinu manje nego lani.

Od početka siječnja do kraja kolovoza 12 najboljih domaćih kampova ostvarilo je 2,538.642 noćenja tako da je u kolovozu ispravljen minus iz prvog dijela sezone. Naime, najkvalitetniji domaći kampovi u glavni su mjesec turističke godine ušli s dva posto minusa.


34 posto svih posjetitelja čine Nijemci

Statistika nadalje pokazuje da trećinu svih posjetitelja (34 posto) čine Nijemci, a zajedno s Austrijancima ostvare 42 posto noćenja u najskupljim hrvatskim kampovima. Ove je godine za pet posto porastao broj noćenja gostiju s njemačkog govornog područja. Najviše su razočarali Slovenci s 35 posto manje noćenja. Ipak, pritom ne treba zanemariti činjenicu da su Slovenci ove godine došli u rekordnom broju, ali da im je najkvalitetniji segment kampova postao preskup.

"Pojedini kampovi nisu ponovili prošlogodišnji uspjeh, ali rezultati ponovno dokazuju da su visoko rangirani kampovi s profiliranom markom daleko bolje iskorišteni od ostalih. Kvaliteta se isplati jer top-kampovi spadaju među najskuplje hrvatske kampove, ali s odličnim odnosom cijene i kvalitete", rekao nam je Jerko Sladoljev, direktor udruge Top camping.

U samoj špici sezone, u srpnju i kolovozu, ostvari se čak 70 posto svih noćenja. Posebno je velik pritisak na kolovoz kada se ostvari 42 posto noćenja. Prijašnjih se godina znalo dogoditi da pojedini kampovi zbog prepunjenosti spuštaju rampe u vrhuncu sezone, a u izvansezoni zbog loše i neambiciozne turističke politike ostaju poluprazni.


Već u listopadu - fajrunt!

Do početka listopada zatvaraju se gotovo svi kampovi što se opravdava vremenskim prilikama. Međutim, zimi će, primjerice, raditi niz skandinavskih kampova iako je tamo klima bitno oštrija nego u Hrvatskoj.

Sladoljev smatra da će se ponoviti lanjski financijski promet, odnosno da tih u najboljim kampovima lani zarađenih 35 milijuna eura ne bi trebalo doći u pitanje. Ističe kako kao konstanta dobrog odnosa cijene i kvalitete dominiraju tri kampa: Park Umag s 440.471 noćenjem, rovinjska Valalta s 475.664 noćenja i ninski Zaton s 356.419 noćenja.

Riječ se o tri velika kampa koji su u svim ocjenama tržišnih kritičara najkvalitetniji, imaju veći kapacitet od ostalih pa i uspijevaju obraniti svoje rekorde.

Povezani članci

Who's Online

We have 394 guests and one member online

  • admin