Kune i euri za obnovu eko-etno sela

staro i napušteno seloSvi koji bi htjeli sudjelovati u obnovi ruralnih sredina na obali, otocima i u Zagori, moći će se prijaviti na poziv Splitsko-dalmatinske županije do kraja ožujka. Za provedbu programa "Eko-etno", iz ovogodišnjeg proračuna osigurano je 720.000 kuna. Splitsko-dalmatinska županija financirala je obnovu 12 eko-etno sela u prošloj godini s 921.000 kuna. Sufinancirani projekti su u Trogiru, Vrgorcu, Hvaru i Starom Gradu te Dugom Ratu, Prološcu, Bolu, Jelsi, Prgometu i Podstrani ...


LJEPOTA U KAMENU

U službi seoskog turizma

Piše: Ojdana Koharević / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

Prva eko-etno sela počela su se obnovljati 2005. godine, otkad se u ovoj županiji provodi ovaj program, a sve radi promicanja dalmatinskoga seoskog turizma, očuvanja kulturne baštine, obnove tradicionalnih dalmatinskih objekata, zaustavljanja raseljavanja, povratka domicilnog stanovništva u ruralna naselja, oživljavanja tradicijske proizvodnje i starih obrta te poticanja i zaštite autohtonih proizvoda otoka i Dalmatinske zagore.

staro selo Duće

Osim novca iz županijskog proračuna, za realizaciju eko-etno sela na otoku Hvaru stići će novac iz europskih fondova, za što je Splitsko-dalmatinskoj županiji, u suradnji s Agencijom za razvoj, preko Programa jadranske prekogranične suradnje krajem prošle godine odobreno pola milijuna eura.

Riječ je o projektu "Adristorical Lands", koji je županijska Razvojna agencija razradila i prijavila u suradnji s prekograničnim partnerima iz Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Albanije.

staro selo Duće

Povezani članci

Who's Online

We have 197 guests and no members online