Jesenice kao Beverly Hills i dugoratski Monte Carlo

O čemu će naši vijećnici u društvu župana Ževrnje i glavnog županijskog prostornog planera Mrčića raspravljati u utorak ujutro na 29. sjednici općinskog vijeća u okviru točke 1. dnevnog reda "Rasprava o brzoj cesti Trogir – Omiš, pitanje čvora Dugi Rat"?

Trakavica oko trase brze ceste za koju smo prije nekoliko godina dobili i komunalnu naknadu, dobili i potrošili dok si rekao Vlado Šeks, traje i traje godinama, a sam prvi plan izgradnje ove brze prometnice "vuče korijenje" još iz 70-ih godina prošlog stoljeća. Pažljiviji čitatelji dužeg pamćenja samo na ovim stranicama mogu pronaći na desetke članaka na ovu temu. Temu koja se nakon 10-ak godina "nešto aktivnijeg rješavanja" na dionici brze ceste Split - Omiš tek malo pomakla s nulte točke, odnosno projektantskog stola, danas već i AutoCAD-a :-)). Ako me sjećanje ne vara, postojalo je čak 9 u detaljima različitih varijanti čvora Dugi Rat o kojima se raspravljalo proteklih godina. Ivo Sanader je imao pare i za našu brzu cestu. Pa su na kraju zbog naše neaktivnosti otišle tamo gdje je županijska i lokalna uprava bolje radila. I nismo čak ni razglednicu riječke obilaznice od Vojka Obersnela dobili.. Bandit jedan SDP-ovski! :-)) ...

IDEJE I PRIJEDLOZI

Jesenice kao Beverly Hills i dugoratski Monte Carlo

Piše: Mladen Banović

No naša plava županija je lani predstavila "Multimodalnu platformu splitske aglomeracije", pa smo napokon i saznali koliko će nas sada, kad smo se rješili šjor Ive, doći dovršetak brze ceste Trogir-Omiš. Skoro smo pali na guzicu kad smo saznali (u vijećnici općine Dugi Rat, odnosno na snimci sjednice Općinskog Vijeća općine Dugi Rat) koliko će nas to koštati..

brza cesta split-omiš

I da imamo sve te puste milijune eura (a nemamo) te da imamo spremnu svu projektnu dokumentaciju i brzu cestu s čvorovima sasvim uplanjenu u sve prostorne planove višega i nižega reda (a nemamo) čekali bismo na svečano presjecanje plave vrpce u tom najboljem slučaju još barem osam godina!

O kreditu kojeg plaćamo i kojeg ćemo plaćati još godinama za obilaznicu Omiša i tunelu koji još ne vode nigdje i o dionici Trogir-Solin nećemo sada ovdje palamuditi (no nismo ga zaboravili).

I kao šlag na kraju, kada je županija nešto aktivnije krenula u realizaciju ove prometno-razviojne trakavice, neke lokalne jeseničke uzdanice koje su svih ovih godina mudro šutjele o ovoj temi, dižu sada svoj glas:

- Nećemo brzu cestu! Ne tribaju nam 4 trake! Dosta su nam samo dvije. I hoćemo odvojak do svojih parcela svakih 100-tinjak metara! Stare Jesenice, Krug, Zeljovići i Stare Duće će postati naš Beverly Hills! Ma Monte Carlo!

Uz dužno poštovanje prema mudrom starješinstvu i svim jeseničanima, a posebno onima koji nisu svih ovih godina zaboravili na svoju didovinu i svoje parcele, stare kuće, vrtle i maslinike, niti su iste prepustili korovu i zaboravu, moram javno reći, iako nisam nikakav stručnjak za prometnu problematiku, da planirati i graditi u 21. stoljeću brzu cestu kao "klona" donje, Jadranske, magistrale (cesta D8), tj. kao dvotračnu prometnicu, doista nema smisla!

brza cesta split-omiš

Glede odvojaka prema našim starim selima, naravno da treba saslušati prijedloge i želje lokalnog stanovništva, no konačno rješenje definira i mora braniti struka, prometna struka, na osnovu svih parametara, a to rješenje mora biti stručno, kvalitetno i razvojno.

A ne rješenje koje će divergirati u "Kaštelansku varijantu" brze ceste sa desecima odvojaka, koje u slučaju dionice brze ceste kroz Kaštela nisu postojale u planiranom rješenju već su "uplanjena" naknadnim i opravdanim pritiscima u proteklih 10-15 godina doseljenih mještana (Kaštelima se dogodio najveći prirast stanovništva i od osnutka RH Kaštela su - udvostručena!).

jeseniceNo za koga "pritišće" Udruga Jesenice s prijedlogom "da na svakih 100-200 metara imamo odvojke na sporedne putove i ulice"?

Zar mnoštvo odvojaka neće dodatno ugroziti i "ukrasti" prostor radi čije  ugroze i predlažu smanjenje s četiri trake brze ceste na samo dvije?
Da li je to pravo rješenje za najopterćeniji prometni pravac u državi?

Da li je to pravo rješenje za brzu cestu koju čekamo od 1970.?

Naravno da brza cesta mora imati i svoju razvojnu ulogu u (lokalnoj) zajednice i naravno da mora imati odvojke i da naša županija i lokalna samouprava moraju izgraditi i ulice i puteve ispod brze ceste, no treba li uistinu odvojke s brze ceste imati svakih 100-200 metara?

Direktno do svake jeseničke parcele?

Jer, nemojmo se zavaravati, o tome je ovdje, između redaka prijedloga Udruge Jesenice, riječ..


beverly hills

Povezani članci

Who's Online

We have 71 guests and no members online