Tko nam je 'smanjio' srdele?

Do novog lovostaja na srdelu preostalo je samo nekoliko dana, no tko je poželio njome "utažiti glad" prije nego što na mjesec dana iščezne s banaka, brzo će mu pasti mrak na oči. Srdele su presitne!
Dobro je govorio veliki meštar o' gradela iz moje omiiljene konobe "U našeg Marina" da ova srdela ne može "primirisat" onoj od prije 10-ak godina kada je cila omiška kala mirisala po srdelama što su se skoro svake večeri valjale po njegovim gradelama u konobi punoj fureštica.
Nekada ih je u kilu, kaže s sjetom kogo Vušković, bilo 30-ak i bile su savršene za stavit na gradele i kasnije ih na pjatu zalit domaćim maslinovim uljem, pristaviti koju pomu te guštat u slasnoj hraniteljici Dalmacije. A poslije, ili uz to, naravno, valja je dobro zaliti crnim vinom. Jer riba pliva tri puta...
A danas, nisam ih se još nagušta ni nakon starog lovostaja, u kilu ih bude više od 70 komada, a na pjatu pare sitnije nego inćuni. Pa gdje ide ovaj svijet?!  Tko nam je smanjio srdele? Da, ulovljene srdele sve su nam sitnije i sitnije, one velike je sve manje, valja ih tražiti po Jadranu. Jedino im cijena nije manja. Danas se cijene cijela 4 Eura.
Novinari Večernjeg lista su provjerili što o ovom kaže struka, popričali su s stručnjacima iz splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo kaže da su srdele i inćuni pod stalnim nadzorom i istraživanjima te pod stalnom procjenom populacije. Sažetak istraživanja je – i srdele i inćuni su prelovljeni, danas su i količine i duljina i težina ulovljene ribe sve manje.

VL, MB