Lijepo i manje privlačno lice Dalmacije

dva lica DalmacijeOdabirom šest pobjednika između 180 zaprimljenih fotografija, završen je fotonatječaj "Dva lica Dalmacije" koji je tijekom ljeta proveo Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP). Natjecatelji su imali zadatak prikazati fotografijom prirodne i kulturne vrijednosti dalmatinske obale koje se narušene i devastirane ljudskim djelovanjem. Žiri je odabrao tri pobjednika, dok su tri pobjednika odabrana javnim glasovanjem publike ...


DVA LICA DALMACIJE

Lijepo i manje privlačno lice Dalmacije

foto: Velimir Bešić

Piše: Irena Dragičević / Vjesnik
Izvor: Vjesnik
Foto: UNDP.hr

Peteročlani žiri koji čine, uz Olivera Dragojevića i Damira Hoyku, profesor likovne umjetnosti i fotograf Pero Dragičević, urednik fotografije u Slobodnoj Dalmaciji Matko Biljak te koordinatorica UN-a i stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj Louisa Vinton prvu nagradu, poklon-bon za fotografsku opremu u vrijednosti 5000 kuna, dodijelio je Ivani Miletić za fotografiju koja prikazuje onečišćenje mora naftom.

foto: Ivana Miletić

Pogled iz zraka na nekontroliranu gradnju duž dalmatinske obale ovjekovječio je Velimir Bešić te osvojio drugu nagradu žirija i bon od 3000 kuna, dok je problem narušavanja arhitektonskog sklada u Dalmaciji fotografskim aparatom zabilježila Lidija Vrečar Mišćin te je nagrađena trećim mjestom i poklon-bonom od 1000 kuna.

dva lica Dalmacije

Javnim glasovanjem najboljim su odabrane potpuno druge fotografije.

Prvu nagrada publike, vikend za dvoje u hotelu s certifikatom "Prijatelj okoliša" Valamar Lacroma Dubrovnik, dobila je Andrea Topić za crno-bijelu fotografiju odbačenog i izgorjelog auta na plaži u Baškoj Vodi.

foto: Andrea Topić

Druga nagrada, vikend za dvoje u Starigradu Paklenici s fotosafarijem na Velebitu pripala je Zoranu Rudecu za fotografiju požara u Primoštenu kao česte prijetnje obali.

požar, foto: Zoran Rudec

Podvodna fotografija cementne miješalice odbačene na dno prekrasnog plavog mora Majde Pavleković osvojila je treće mjesto publike i košaru ekoloških dalmatinskih proizvoda.

foto: Majda Pavleković

Pobjednicima će nagrade biti uručene na svečanom otvorenju izložbe 12. listopada u Splitu gdje će biti predstavljeno i 20 najboljih fotografija. Svečanosti će nazočiti Dragojević, Hoyka i ostali članovi žirija.

"Ljubitelji fotografije koji su svojim viđenjem dvaju oprečnih lica Dalmacije sudjelovali u foto natječaju pokazali su široki spektar primjera devastacije dalmatinske obale te fotografskim objektivom upozorili na najčešće prijetnje", kaže Anja Škulje Makjanić, UNDP-ova glasnogovornica.

dva lica dalmacije

Povezani članci

Who's Online

We have 317 guests and no members online