Ljetne čari klasične glazbe: koncert Petra Čulića

U četvrtak, 10. 9. 2020., u 20.00 sati u Gotičkoj dvorani Muzeja grada Splita koncert klasične glazbe održati će Petar Čulić. Na programu dugoratskog profesora klasične gitare su skladbe posvećene ovom iznimnom gitaristu s respektabilnom međunarodnom karijerom, djela Jaime M. Zenamona iz Bolivije, Angela Gilardina iz Italije, Ernesta Cordera iz Portorika, Gerarda Drozda iz Poljske, Francisa Kleynjansa iz Francuske, Štepana Raka iz Ukrajine/Češke, Vojislava Ivanovića iz Bosne i Hercegovine, Stephena Gossa iz Velike Britanije, Sergia Assada iz Brazila, Dušana Bogdanovića iz Srbije/SAD-a i Atanasa Ourkouzounova iz Bugarske. Sukladno epidemiološkim mjerama broj posjetitelja je ograničen, a na kraju programa predviđena je kratka ceremonija proglašenja najboljeg mladog glazbenika 9. Ciklusa koncerta mladih glazbenika mo. Vinko Lesić u sezoni 2019./2020.

Nastup Petra Čulića uz nagradu najboljem mladom glazbeniku

Izvori: Slobodna Dalmacija, SoundGuardian.com
Foto: Ante Čizmić / Hanza media


PROGRAM KONCERTA

Jaime M. Zenamon (1953. Bolivija): Na calada Da noite, op. 188
Angelo Gilardino (1941. Italija): Odysséus *
Ernesto Cordero (1946. Portoriko ): Ecos
Gerard Drozd (1955. Poljska): Ballade, op. 188
Francis Kleynjans (1951. Francuska): Sonate Etanos, op. 282 **
   –  Èrcas lamina...
   – ...le bel...
   – ...animal sacré.
Štepan Rak (1945. Ukrajina/Češka): Bella Dona
Vojislav Ivanović (1959. Bosna i Hercegovina): Nichterinós ***
Stephen Goss (1964. Vels/ Ujedinjeno Kraljevstvo): Perpetual Motion Machine
Sergio Assad (1952. Brazil): Menino **** obr. S. Assad
Dušan Bogdanović (1955. Srbija/SAD): Two Winter Preludes
   – Andante rubato
   – Allegro
Atanas Ourkouzounov (1970. Bugarska): Petar's Groove

* Rondó-fantasia per chitarra – „Nella mia giovinezza ho navigato lungo le coste dalmate.“ Umberto Saba
** Sonate „palindromique“
*** Elegy of the Adreamed House
**** obrada za klasičnu gitaru, skladba je u originalu napisana za trio (violončelo i 2 gitare)


Crtica o umjetniku

Petar Čulić rođen je 26. lipnja 1986. godine u Splitu. Magistrirao je u srpnju 2008. godine na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu u klasi prof. Gorana Listeša. Dobitnik je dviju rektorovih nagrada u akademskoj godini 2005./2006. Školovanje nastavlja na poslijediplomskom studiju u Koblenzu (u Njemačkoj) na privatnoj akademiji „Koblenz International Guitar Academy“ u klasi prof. Huberta Käppela, a završava ga u svibnju 2010. godine s najboljim uspjehom. Broji više od tisuću nastupa na 6 kontinenata u više od 30 država u centrima poput Washingtona, Sydneya, Buenos Airesa, Kaira, Londona, Pariza, Sao Paula, Melbourna, Rio de Janeira, Bogote, Beča, Pertha, Bruxellesa.

Na državnim natjecanjima je osvojio pet prvih nagrada kao solist te tri prve nagrade kao član komornih sastava. Pobjednik je Ciklusa koncerata mladih glazbenika mo. Vinko Lesić 2013./2014. Svirao je kao solist s Rheinische Philharmonie, Simfonijskim orkestrom Nacionalnog kazališta Claudio Santoro u Brasiliji, Mozart orchestra, Komornim orkestrom grada Curitibe, Simfonijskim orkestrom Crne Gore, Komornim gudačkim orkestrom Hrvatske glazbene mladeži, Orkestrom HNK Split i drugima.

Povezani članci

Who's Online

We have 80 guests and no members online