100 godina amaterskog kazališta u Gatima

Kulturno umjetnička udruga 'Mosor' Gata prigodnim je skupom i druženjem svojih članova svih generacija proslavila dvije velike obljetnice: 65 godina rada udruge te 100 godina od izvođenja prve dramske predstave u Gatima. Kazališni amaterizam u Gatima je počeo dvadesetih godina prošlog stoljeća kada je župnik u Gatima bio don. Stipe Kaštelan iz Zakučca. On je tada napisao tri drame iz povijesti Poljica, a pod njegovim je vodstvom odigrana i prva predstava 'Rasulo Poljica' (23.04.1919). Ta ali i ostale dvije njegove drame 'Počelo Poljica' i 'Prodana djevojka' su se izvodile periodično cijelo jedno stoljeće. Rad udruge danas se odvija u dvije sekcije, dramskoj i folklornoj. Povodom obljetnice izdana je monografija '100 godina amaterskog kazališta u Gatima'. Uz pomoć bivših članova i aktualnog vodstva udruge autorica monografije je članica udruge i bivša predsjednica udruge Nikolina Radmilo - Pivčević. U promociji knjige sudjelovali su i glumica HNK Split Snježana Sinovčić Šiskov i glumac istog kazališta Trpimir Jurkić, koji s gatskim amaterima radi posljednje desetljeće, piše Dalmatinski portal. Promociji održanoj u omiškom hotelu Plaža prisustvovalo je 300-stotinjak osoba redom članova udruge koji su godinama nastupali u dramskim predstavama.

KUD 'Mosor' Gata prigodnim je skupom i druženjem proslavio dvije velike obljetnice

Izvor: Dalmatinski portal

Osim promocije monografije glumci su u tradicionalnim poljičkim nošnjama odigrali prikaz 'Biranje kneza' te odigrali Poljičko kolo koje je UNESCO 2011. godine uvrstio na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.


    
Kazališni amaterizam u Gatima je počeo dvadesetih godina prošlog stoljeća kada je župnik u Gatima bio don. Stipe Kaštelan iz Zakučca. On je tada napisao tri drame iz povijesti Poljica, a pod njegovim je vodstvom odigrana i prva predstava 'Rasulo Poljica' (23.04.1919). Ta ali i ostale dvije njegove drame 'Počelo Poljica' i 'Prodana djevojka' su se izvodile periodično cijelo jedno stoljeće.

S kontinuiranim radom KUU 'Mosor' Gata počeo je 1954. godine. U dugoj povijesti dramskog amaterizma s predstavama koje govore o prošlosti Poljica i Poljičke republike kako u bivšoj državi (SFRJ) te samostalnoj Hrvatskoj udruga je sudjelovala na brojnim državnim smotrama kazališnog amaterizma na kojima su osvojene brojne nagrade.

Društvo je godinama vodio poznati splitski glumac pokojni Ivo Marjanović. Posljednjih godina igraju se i suvremene dramske predstave koje režiserski potpisuje Trpimir Jurkić.
 

Povezani članci

Who's Online

We have 174 guests and no members online