Pobjeđuje onaj kojem je manje stalo

Maja HrgovićPobjeđuje onaj kojem je manje stalo, prvijenac novinarke i spisateljice Maje Hrgović zbirka je priča koje bi zapravo mogle biti i poglavlja neke veće priče. Ovo vrlo pitko štivo moguće je pročitati gotovo u jednom dahu, no istovremeno primorava na vraćanje sitnim ali zgodnim detaljima preko kojih se prebrzo prešlo, autoričinim duhovitostima i događajima s kojima se mnogi, na ovaj ili onaj način, mogu lako identificirati. U svim situacijama to je (ista) mlada žena, sličnih navika, sličnog senzibiliteta i sličnog smisla za humor, bilo da proživljava burnu i kratkotrajnu avanturu, susret s bivšim ljubavnikom, ili obolijeva od "Maka na plućima". Kontekst je uvijek isti, radi se naime o suvremenosti i svakodnevici Dalmatinke u Zagrebu, potrage za poslom, iznajmljenim stanovima... Glavni motivi svake od priča na ovaj ili onaj način su ljubavni, zato i pobjeđuje onaj kojem je manje stalo – gorko, jednostavno, ironično i životno ...


PRVIJENAC

MAJA HRGOVIĆ

Pobjeđuje onaj kojem je manje stalo

Piše: Ksenija Zubković / ZaMirZine.net
Izvor:
ZaMirZine.net

Svakako, knjiga prvijenac Maje Hrgović činit će vam ugodno i zabavno društvo u danima ljeta koje još traje ...

PROČITAJTE VIŠE...

 

Maja Hrgović u razgovoru za Kulturpunkt.hr

Maja HrgovićŠto više razmišljam o tom naslovu, sve ga više doživljavam kao koncentrat mudrosti, kao pravilo broj jedan za snalaženje u modernom svijetu - nebrojeno puta sam na vlastitoj koži iskusila njegovu istinitost, a i puno ljudi mi govori u zadnje vrijeme kako su se nekako pronašli u toj frazi: znaš ono, kad se sav upneš da nešto postigneš, kad daš sve od sebe i staviš sva jaja u tu jednu košaru, kako vele cinični Englezi - tada najčešće ne postigneš ništa!
 
Slučajno nogom prevrneš košaru i utučeno gledaš žumanjke kako se cijede po podu, da se nadovežem na metaforu. A kad ne uložiš cijeloga sebe u neki cilj, kad mu pristupiš s rezervom, bez grča, s oslobađajućom nonšalancijom - tada imaš veće šanse da ti stvari pođu za rukom.

Nekidan sam za Novi list  radila intervju s Elizabeth Strout, prošlogodišnjom dobitnicom Pulitzera za knjigu ulančanih priča Olive Kitteridge (koju toplo preporučam), i znaš što mi je rekla kad sam je pitala kako je dočekala taj veliki dan obznane pobjednika? Rekla mi je da nije imala pojma da je u finalu, i da joj je drago da je tako, jer da je znala, vjerojatno bi svojom žarkom željom da dobije nagradu nekako potukla izglede da je dobije.

Knjiga Maje HrgovićČudovišna je ironija tog mehanizma koji odlučuje što će i kako će biti - zvali mi taj mehanizam Bogom, sudbinom ili horoskopom.

Gledala sam dokumentarac o dobitnicima najvećih iznosa na lutriji u SAD-u; svi oni kažu da su listić uplatili usput i zaboravili na njega. S druge strane, moja mama koja strastveno prati Bingo  i ludo je nabrijana na dobitak, nijednom nije dobila ništa.

Pobjeđuje onaj kojem je manje stalo, što drugo reći?

E sad, bilo bi lijepo kad bi se to pravilo moglo pounutriti i racionalno primjenjivati. Ja bih htjela da to mogu, da mi bude svejedno pa ako mi se posreći - super. Ali ne mogu, nema šanse. To je, izgleda, stvar naravi.

Ja sam, nažalost, od onih koji se bezrezervno ulažu u sve što rade, bez plana B, bez ostatka, bilo da se radi o privatnim odnosima, bilo da se radi o poslu.

A činjenica da mi je takav pristup donio pobjedu i nagradu za novinarsku izuzetnost na BIRN-u, to je samo iznimka koja potvrđuje pravilo. 

Povezani članci

Who's Online

We have 231 guests and no members online