Performans: Početak gradnje brze ceste Trogir – Omiš

Performansom ‘Početak gradnje brze ceste Trogir – Omiš’ na sjecištu ulica Put Vrbovnika i Stari put na TTTS-u, Marijana Puljak i Ante Pranić iz X. izborne jedinice koalicije Stranke s imenom i prezimenom, Pametno i Fokus, održali su konferenciju za medije na kojoj je glavna tema bila nepostojeća brza cesta Trogir – Omiš, piše Dalmacija Danas.
Brzu cestu Trogir – Omiš i njenu dionicu od Stobreča do Omiša čeka se već 40 godina, a ovo je pravo vrijeme za novu seriju obećanja o novom roku izgradnje. Za četiri desetljeća skupilo se laži vladajućih, pa je koalicija danas krenula graditi ključnu dionicu ceste i obećala izgradnju za šest mjeseci, rugajući se predizbornim obećanjima. Narugali su se svima onima koji su do sada obećavali izgradnju te brze ceste, a do dana današnjeg ništa se nije maklo. Ovom prilikom izveli su performans postavljanja kamena temeljca, ‘osigurali i tešku mehanizaciju, kako bi građani, konačno, dobili prometnicu koju vlasti obećavaju 40 godina’. Riječ je o najprometnijoj cesti u državi, kojom dnevno prometuje 60 tisuća vozila, što je više od bilo koje prometnice u Hrvatskoj, više nego što automobila prođe kroz naplatne kućice u Lučkom. Ljeti su kolone automobila na ulazu u Split ili Omiš duge 10-tak kilometara, lani je i Google zabilježio najveći prometni kolaps u svijetu baš na ovom čvoru..

PERFORMANS

Početak gradnje brze ceste Trogir – Omiš

Izvor: Dalmacija Danas

– Uz Pelješki most ovo je trebao biti najveći cestovni projekt u Republici Hrvatskoj vrijedan 300 milijuna eura. Iznad Cetine, kod Omiša još od 2012. stoji „tunel koji vodi u ništa“, kako ga građani od milja zovu. U dionicu te ceste, omišku zaobilaznicu, je dosad potrošeno više od 350 milijuna kuna i dalje ni makac. Oko Splita, drugog grada po veličini u Hrvatskoj, vlada opći prometni kaos, posebno u ljetnim mjesecima. Sve je to rezultat vladavine istrošenih političara proteklih 30 godina. Dosta je Dalmacija bila rob nesposobnog HDZ-a, koji isključivo misli o svojim privatnim interesima, umjesto o potrebama svih stanovnika. Dalmaciji je pun kufer laži i lažnih obećanja – rekao je Ante Pranić, gradonačelnik Vrgorca, 14. na listi za X. izbornu jedinicu, u ime Stranke s imenom i prezimenom.

– Ovo je model rješavanja infrastrukturnih projekata HDZ-a, ali i SDP-a. Mi danas govorimo o projektu koji se već rješava 40 godina. Pola stoljeća nisu sposobni napraviti apsolutno ništa konkretno, ništa infrastrukturno značajno za grad Split, ne samo za grad Split nego i za cijelu Dalmaciju. Kompletno svaka struktura najavi neki višemilijunski infrastrukturni projekt, apsolutno ga ne realizira. I pred izbore opet obećavaju ista obećanja o istim projektima. Ne znam da li oni smatraju da je narod toliko glup da konačno ne shvati da je ovim lažima kraj? – upitao je Pranić.

Udaljenost koja se u normalnim uvjetima prijeđe automobilom za 15-tak minuta ljeti traje po nekoliko sati. Onemogućen je normalan život ljudima koji žive na tom pravcu, odlazak na posao, odlazak liječniku. Od Splita, tj. Stobreča do Omiša ne postoji alternativni pravac koji bi za vrijeme gužvi pomogao ljudima doći do svog odredišta. U pitanju je i sigurnost ljudi jer u slučaju bilo kakve prirodne ugroze, požara, potresa, hitne službe ne mogu koristiti ikakvu drugu prometnicu.

PROČITAJTE VIŠE...



 

Povezani članci

Who's Online

We have 379 guests and no members online