Korona analize: Što smo naučili dosad?

Hrvatska je reagirala brzo na pojavu i esklaciju virusa u Italiji, uvela jaku karantenu, te smo nakon dva mjeseca "lockdowna" među epidemiološki najuspješnijim zemljama u zaustavljanju virusa. To je tada bila jedina opcija. Da to nismo uopće napravili, u Hrvatskoj bi do danas umrlo desetak tisuća ljudi. No, u zadnja dva mjeseca smo naučili nešto jako važno: Covid-19 nije opasan jer je jako teška bolest od koje umire puno ljudi, već zbog toga što se jako brzo širi.
Na razini pojedinca Covid-19 je opasan kao prosječna gripa. Bilo koja osoba koja se zadnjih 10 godina nije redovito cijepila protiv gripe, ne bi sada trebala paničariti (ili moralizirati drugima).
Druga važna stvar koju smo naučili je i da je Covid-19 jako opasna bolest koja može dovesti do raspada zdravstvenih sustava u Lombardiji i New Yorku, a to su jedni od najbogatijih dijelova svijeta.
S druge strane, zdravstveni sustavi brojnih zemalja (među kojima je i Hrvatska) su preventivno zaustavljeni, što također ima ogromne posljedice po zdravlje (tipa 2000 neotkrivenih karcinoma mjesečno, lošije reguliran dijabetes i hipertenzija i sl.). Sve to imam uz ekonomsku, i svoju javnozdravstvenu cijenu koja je iznimno velika.
Na razini pojedinca se ne trebamo panično bojati za vlastito zdravlje, već trebamo prilagoditi svoje ponašanje na način da smanjimo vjerojatnost da ćemo zaraziti druge.
A na razini države pratimo koliko je ljudi zaraženo i ako je potrebno uvodimo ili relaksiramo mjere poput zabrane utakmica, javnih okupljanja, izolacije pojedinih regija ako je baš panika i sl., no sve s ciljem kontroliranja brzine epidemije, a ne borbe do zadnjeg virusa – naglašava hrvatski znanstvenik prof. dr. Gordan Lauc i zaključuje kako Covid-19 nije apokaliptični virus kojeg moramo iskorijeniti, nego neugodni respiratorni virus koji će ubiti određeni dio ljudi. To je strašno, no ne zaboravimo da u Hrvatskoj svaki mjesec iz raznih razloga umire oko 4,000 ljudi, a svi bi oni poživjeli još dosta godina da ih nisu ubili gripa, srčani udar, karcinom, prometna nesreća i sl. Ovo nam je zapravo jako dobra priprema za neki puno gori virus koji će sigurno doći jednog dana, zaključuje Lauc, piše Slobodna Dalmacija.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Povezani članci

Who's Online

We have 191 guests and no members online