Dosta je bilo čekanja! Načelnik Dugog Rata dao ultimatum Britancima

sanacija zemljišta u dugom ratu

Jerko Roglić izgubio je strpljenje. Poslovično mirni i staloženi načelnik Općine Dugi Rat odlučio je preuzeti inicijativu u slučaju (ne)sanacije zemljišta na kojemu se nekoć crnila nadaleko poznata tvornica ferolegura, da bi ga danas, a ta današnjica traje već mjesecima, okupirale brdovite nakupine nesanirane šljake. - Čelnicima ‘Landmarka’ poslao sam dopis u kojemu od njih tražim da se očituju o svojim planovima vezanima za Dugi Rat. Već neko vrijeme ih nema u našemu mjestu, nikome, pa tako ni meni, ne odgovaraju na pozive, a građani s pravom negoduju jer je sadašnje stanje, s gomilama nesanirane šljake, neodrživo - kaže nam Roglić. Dugoratski načelnik još će, veli, nekoliko dana čekati na odgovor s Otoka, a ukoliko ga ne dobije odaslat će novi dopis. Ovaj put u Zagreb, na adrese Ministarstva graditeljstva i Ministarstva zaštite okoliša ...

DUGI RAT

DOSTA JE BILO ČEKANJA!

Načelnik Dugog Rata dao ultimatum Britancima

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


dugi ratJerko Roglić izgubio je strpljenje. Poslovično mirni i staloženi načelnik Općine Dugi Rat odlučio je preuzeti inicijativu u slučaju zemljišta na kojemu se nekoć crnila nadaleko poznata tvornica ferolegura, da bi ga danas, a ta današnjica traje već mjesecima, okupirale brdovite nakupine nesanirane šljake.

Sporno zemljište, poznato je, još prije šest godina kupio je britanski fond ‘Landmark Property Management’. Motiv kupnje je, medutim, ostao nepoznat. Najavljena gradnja elitnog hotelskog kompleksa za čitavo ovo vrijeme nije se makla dalje od amaterskog crteža, a i sanacija parcele, bogate na svjetskom tržištu iznimno traženim ferokromom, prekinuta je prije više od godinu i pol dana. Vlada RH zapovjedila je, naime, zabranu radova sve dok Britanci ne usklade poslovanje s hrvatskim zakonima.

Čelnici ‘Landmarka’ otpustili su potom više od sto radnika koji su radili na sanaciji, te najavili tužbu protiv Republike Hrvatske. Padale su pri tome i teške riječi, a načelnik Roglić nemoćno je stajao sa strane, upalih očiju prateći kako mu se zlatna koka gega prema horizontu. A kad je napokon sasvim iščezla, kad Britancima nema više ni traga ni glasa, kad su pogrebli i zadnju lipu s računa ostavljajući radnike bez višemjesečnih primanja, odlučio je reagirati. Morao je, uostalom, jer pitanja oporbenih vijećnika su sve neugodnija, građani su sve nervozniji, a izbori sve bliže.

jerko roglić

- Čelnicima ‘Landmarka’ poslao sam dopis u kojemu od njih tražim da se očituju o svojim planovima vezanima za Dugi Rat. Već neko vrijeme ih nema u našemu mjestu, nikome, pa tako ni meni, ne odgovaraju na pozive, a građani s pravom negoduju jer je sadašnje stanje, s gomilama nesanirane šljake, neodrživo - kaže nam Roglić.

bivši radnici colliga

Dugoratski načelnik još će, veli, nekoliko dana čekati na odgovor s Otoka, a ukoliko ga ne dobije odaslat će novi dopis. Ovaj put u Zagreb, na adrese Ministarstva graditeljstva i Ministarstva zaštite okoliša.

dugi rat

- Nije to nikakva ucjena ili prijetnja, ali ćemo, ukoliko nas Britanci nastave ignorirati, zatražiti od navedenih ministarstava da država o svom trošku dovrši sanaciju jer se šljaka ionako nalazi na javno-pomorskom dobru - tvrdi Roglić, svjestan kako sa šljakom umjesto obećanih palmi, prpošnih strankinja i par stotina slobodnih radnih mjesta teško može do novog načelničkog mandata. 

sanacija zemljišta bivše tvornice u Dugom Ratu

Povezani članci

Who's Online

We have 112 guests and no members online