Nagrade Udruženja hrvatskih arhitekata

ziđamU sklopu 3. Kongresa hrvatskih arhitekata, koji se održava u Le Meridien Lavu u Podstrani, u četvrtak navečer u Palači Milesi proglašene su ovogodišnje arhitektonske nagrade koje dodjeljuje Udruženje hrvatskih arhitekata. Ovom prilikom otvorene su i dvije izložbe. Pored "Godišnje izložbe arhitektonskih ostvarenja", postavljena je i retrospektivna izložba realizacija nagrađenih u periodu od  1990. - 2009., što je privuklo neočekivano veliki interes splitskih arhitekata i studenata arhitekture ...


PODSTRANA

3. Kongres hrvatskih arhitekata

Dodijeljene nagrade Udruženja hrvatskih arhitekata

Piše: Sandi Vidulić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


PROČITAJTE VIŠE ... 


ApolitikA 

ARHITEKTONSKE POLITIKE

Jedan od ciljeva kongresa je predstavljanje i rasprava o dokumentu “ApolitikA”, nacrtu hrvatske arhitektonske politike koji je, u koordinaciji HKA-e i UHA-e, izradila veća grupa autora - stručnjaka za pojedina područja.

"Izjavu" o zajedničkom nastojanju da se unaprijedi kvaliteta života i prostorno uređenje u Hrvatskoj potpisali su ministrica prostornog uređenje i zaštite okoliša, Marina Matulović Dropulić, predsjednik Savjeta za prostorno uređenje RH, Stjepo Butijer, predsjednik Hrvatske komore arhitekata, Tomislav Ćurković, te predsjednik Udruženja hrvatskih arhitekata, Hrvoje Hrabak.

"Izjavom" se zahtjeva provođenje visokih standarda u oblikovanju i gradnji, poticanje inovacija u arhitekturi i vrednovanje kulturnih i umjetničkih vrijednosti arhitekture, kao i poticanje rasprava u stručnoj i ostaloj javnosti o akcijama koje će pružiti potporu ovoj izjavi.

Potpisnici izjave zalažu se da u dokumentima prostornog planiranja osim arhitekata sudjeluju i druge struke.

Marina Dropulić


Josipović optužio za devastaciju

Dok je ministrica prostornog uređenja za sve devijacije u prostoru optužila lokalne vlasti, a Komori poručila da oduzme licence onim arhitektima koji rade nekvalitetna idejna rješenja za lokacijske dozvole, predsjednik države Ivo Josipović, u pismu koje je pročitano na Kongresu, bio je kritičan prema državnoj i lokalnoj politici.

Optužio ih je za devastiranje zelenih površina, betoniranje jadranske obale i prekrajanje prostora od javnog interesa u prostore komercijalne namjene, "a sve u službi profita često netransparentnog kapitala".

- Upravo zbog ovisnosti o investitorima, ali i politici koju vode predstavnici, državne, regionalne i lokalne vlasti, vaša društvena odgovornost veća je no ikada, poručio je arhitektima Josipović, koji se nada da će se stanje promijeniti s dolaskom zdravog kapitala u Hrvatsku.
 

PROČITAJ VIŠE...
 

gradnja

Povezani članci

Who's Online

We have 82 guests and no members online