Šestanovac: Festival gange, rere i ojkavice

Šampioni šijavice"Gango moja, pivao te ne bi da se nisam rodio u tebi", orilo se iz grla članova KUD-a "Svilaja Svi sveti" iz Bračevića na Festivalu gange, rere i ojkavice koji se prvi put organizirao na malonogometnom terenu u Gornjim Vukušićima, u općini Šestanovac. Domaćin, Udruga gangaša i pjevača "Radobilja" iz župe Katuni-Kreševo, te poduzetnik Bruno Vukušić, u lijepom su seoskom ambijentu ugostili desetak KUD-ova, diplara i guslara iz cijele Dalmacije i Hercegovine ...


ŠESTANOVAC

Grgo i Nikola svjetski prvaci u šijavici

Udat ću se, majko, u Katune, di ono ore magare i june..

Tekst i slike: Mladen Nejašmić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Najdojmljiviji je bio nastup osmogodišnje Anamarije Domazet i njezine četverogodišnje rodice Katarine Josipe Svaline.

Djevojčice u živopisnim narodnim nošnjama, inače članice KUD-a "Svilaja", jedva su mogle dohvatiti mikrofon, a kad im je to pošlo za rukom, pokazale su starijima što je izvorna pjesma njihovih predaka.


Udat ću se, majko, u Katune, di ono ore magare i june..

Razgalilo se staro i mlado kad se dječji glas prolomio Prpušom, a na stihove "Udat ću se, majko, u Katune, di ono ore magare i june", prolomio se pljesak nazočnog auditorija.

Nastupili su još i ženska skupina "Rastovača", Udruga "Radobilja", KUD "Neorić-Sutina", KUD "Zmijavci", diplar Milan Begić, guslar Zvonko Strižić...

šijavica


Svjetsko prvenstvo u šijavici

Dojmljiv je bio i drugi dio programa − Svjetsko prvenstvo u šijavici, a prestižni naslov najboljih na svijetu pripao je dvojcu iz KUD-a "Svilaja Svi sveti" Grgi Vrtičeviću i Nikoli Šundovu.

Oni su u finalnom ogledu, pred nekoliko stotina posjetitelja, deklasirali Radobiljane Jozu Ralicu i Dina Balića rezultatom 16:5.

Povezani članci

Who's Online

We have 510 guests and no members online