Uz Dan borbe protiv korupcije

Ivan Kovačić u lipnju 2013 dobiva izbore u Omišu  u drugom krugu. Već nakon pola godine HDZ, koji tada ima većinu u gradskom vijeću (9 od 17 vijećnika) je  odlučan srušiti proračun, međutim u toj nakani su ga presreli njegovi dotadašnji uvaženi članovi, dr. Zvonko Močić, koji je ujedno i predsjednik gradskog vijeća i vijećnica Tihana Barišić. Godinu dana kasnije, točnije 9.12.2014. na dnevnom redu jedna od točaka je izglašavanje gradskog proračuna. Taj proračun je nakon godina debelih minusa napokon u  +30%; taj proračun je smanjio dug u 18 mjeseci za 14 milijuna kuna; taj proračun je napokon pokrenuo projekte od vitalnog značaja za stanovništvo ovoga područja. Pomislili smo da nitko, zaista nitko, tko živi u Omišu i za Omiš, ga ne bi trebao rušiti ...

Politička korupcija majka svih korupcija

Piše: Ivan Barišić

Ivan Kovačić u lipnju 2013 dobiva izbore u Omišu  u drugom krugu. Već nakon pola godine HDZ, koji tada ima većinu u gradskom vijeću (9 od 17 vijećnika) je  odlučan srušiti proračun, međutim u toj nakani su ga presreli njegovi dotadašnji uvaženi članovi, dr. Zvonko Močić, koji je ujedno i predsjednik gradskog vijeća i vijećnica Tihana Barišić. Naime, dr Zvonko Močić odbija igrati igru HDZ-a i diže ruku za Kovačića, čime postaje omraženi član HDZ-a, te u konačnici kasnije istupa iz iste stranke. Vijećnica Tihana Barišić ne pojavljuje se na spomenutoj sjednici, očito neposlušna naredbama stranke, te napušta rad u gradskom vijeću. Proračun je tada izglasan (spašen) unatoč očitim podmetanjima.

Godinu dana kasnije, točnije 9.12.2014. na dnevnom redu jedna od točaka je izglašavanje gradskog proračuna. Malo o tom proračunu; Taj proračun je nakon godina debelih minusa napokon u  +30%; taj proračun je smanjio dug u 18 mjeseci za 14 milijuna kuna;  taj proračun je napokon pokrenuo projekte od vitalnog značaja za stanovništvo ovoga područja. Pomislili bismo kako proračun govori sam za sebe. Kako proračunu ne treba štit. Kako proračun nitko normalan ne bi preispitivao, a nitko, zaista nitko, tko živi u Omišu i za Omiš, ne bi ga trebao rušiti.

S druge strane, ako djela HDZ-ovaca i bivšeg gradonačelnika Ivana Škaričića ne govore sama za sebe, onda se o njima dovoljno ne zna. Dakle, evo što su napravili oni u 18 godina(!);

- KANALIZACIJA?????

- Kaznena prijava u svezi poslovne suradnje između Grada Omiša i Obrta „Ivo“, a koja se konkretno odnosi na obavljanje građevinsko-zanatskih radova za uređenje staze Sv. Leopolda Mandića iznad mjesta Zakučac. Neobjašnjivo velik iznos izgradnje( mi smo 13 km tematskih staza uredili za 500 000 kuna, a 2,5 km staze Sv. Leopolda Mandića, gospodin Škaričić je platio svom sumještaninu također 500 000 kuna i to bez postupka javne nabave). U računima se ponavljaju stavke(odmorišta na stazi) a sve u cilju izvlačenja novca.

- Mosor projekt –  na zahtjev stranke se izdaje rješenje o postavljanju reklamnog panoa na parkingu na Priku za reklamiranje gradskih manifestacija,  a da će se odnosi regulirati ugovorom koji nikada nije napravljen. Iako je bez ugovora, pano se spaja na rasvjetu i daje u najam za što firme Mosor Projekt, Mosor Interijeri i Mosor Studio uredno primaju novac od najma. O svemu tome nitko ništa ne zna iako se pano nalazi nasuprot komunalnog ureda.

- Prijevoz vode – preveliki iznosi prijevoza vode. Na dokument o dopremi vode potpisivalo se više ljudi iz istog domaćinstva. Najzanimljivije je kako je firma koja je vršila prijevoz to mogla raditi sa prijavljenim brojem zaposlenika (jednim) ako se zna (bar je tako pisalo u računima) da je mjesto ukrcaja vode bio Šestanovac. S obzirom na vrijeme potrebno za ukrcaj, prijevoz i iskrcaj, a uzimajući u razmatranje i tahograf na cisterni, ne bi se moglo prevesti više od 3-4 cisterne dnevno. Na prijevoz vode se trošilo od 500 000 do 700 000 kuna po sezoni, dok je sada trošak od 100 000 do 150 000 kuna.

- Kaznena prijava koja se odnosi na naručivanje predizbornih anketa od tvrtke Modus istraživanje (na trošak Grada od cca 80.000 kn) – naručivanje takvih usluga nema u proračunu niti Grad smije raditi predizborne ankete (rezultata anketa nema u arhivi Grada).

- Kaznena prijava koja se odnosi na komunalni doprinos Hrvatskih cesta – Grad Omiš donosi zaključak 2007. g na Gradskom poglavarstvu o oslobađanju HC-a od plaćanja komunalnog doprinosa za gradnju tunela na području Grada Omiša u iznosu od cca 4,5 milijuna kuna, uz obavezu HC-a da za taj iznos izgrade spoj gradske ceste (Ulica Fra Stjepana Vrlića) sa Jadranskom magistralom. Početkom 2009. godine gospodin Škaričić najobičnijim pismom bez klase i ur. broja oslobađa HC te obveze i navodi novu obavezu da se taj novac uloži u cestu Omiš - Gata, a sve bez znanja Gradskog poglavarstva koje postoji u tom trenutku. Problem je u tome što namjenski novac od komunalnog doprinosa koji je prvenstveno namijenjen za izgradnju gradske ceste, bivši gradonačelnik ulaže u izgradnju državne ceste. Također, po kojoj osnovi Grad vrši otkup zemljišta za izgradnju te državne ceste na što je potrošeno oko 450.000 kuna. Iznos od 4,5 milijuna kuna je na desetke puta veći od iznosa kojim gradonačelnik može samostalno raspolagati bez znanja Gradskog vijeća i Gradskog poglavarstva koje je postojalo u to vrijeme. Stoga su pitanja vijećnika Nevena Mimice  na gradskom vijeću o početku izgradnje izlaza ulice Fra Stjepana Vrlića degutantna i provokativna i to ne prema izvršnoj vlasti, već prema građanima Mlije.

- Kaznena prijava koja se odnosi na poslovni odnos Grada i Cestara koji je prepun zanimljivosti. Najveća je zanimljivost ovrha Cestara u ožujku 2014. godine (mjesec-dva prije proteka punih 10 godina od nagodbe) kada je Gradu Omišu naplaćeno cca 1.800.000 kn (700.000 kn glavnica, a ostalo kamate) zbog „nepoštivanja“ sudske nagodbe iz 2004 godine. Tada Grad namjerno ili ne, kasni sa plaćanjem 350.000 kn (druga rata iz nagodbe) sudske nagodbe zbog čega se i dogodila navedena ovrha, iako je u toj godini Cestaru isplatio više od 4.000.000 (četiri milijuna) na ime duga iz postojećeg poslovnog odnosa, a što je još čudnije u to vrijeme Grad je oročio oko 20.000.000 kn od prodaje nekretnina pa se nameće pitanje zašto dug po nagodbi nije podmiren.  I još jedna zanimljivost. Grad Omiš je Cestaru izdao falsificiranu potvrdu o uredno izvršenim poslovima za potrebe natječaja izgradnje vodoopskrbe i odvodnje na Korčuli što je također prijavljeno USKOK-u.

- korištenja godišnjih odmora od strane Ivana Škaričića i Mije Mimice u razdoblju od 2007.-2011.g. (a i ranije), evidencije rada za navedene osobe. Isplate za „naknade zbog neiskorištenih godišnjih odmora“ su potpisivali i isplačivali sami sebi.

- u svezi gradnje i održavanja spomenika poginulim braniteljima u Omišu. Betonski radovi i kamenoklesarski radovi (dakle bez brončanog kipa) su plačeni 700 000 kuna, te od 2004 godine do 2013 godine, po 100 000 kuna godišnje za održavanje.

- Gradski vijećnik Neven Mimica Fido 2001 godine, u vrijeme dok je bio dogradonačelnik ne plaća komunalni doprinos za svoju kuću iako mu je rješenje bilo napisano, ali nikad nije zavedeno već je ostavljeno u ladici. Nikad nije plaćao niti odvoz smeća niti boravišnu pristojbu do 2010. godine.

I zašto bi sad itko normalan, mazio ruku bivšeg gradonačelnika i okretao leđa spomenutom proračunu, okretao leđa svom gradu, okretao leđa svojoj stranci na sveopće zgražanje?

U našoj je politici odgovor uvijek poprilično jednostavan i jednoglasan. Politička korupcija u svom punom jeku.

Ovog puta u igrokazu sudjeluju HDZ i HDSSD. Hdssd je postala obiteljska stranka kojoj su predsjednik i glavni tajnik iz Omiša, međutim kako saznajemo i gosp. Mile Kovačić (predsjednik) i i gosp. Filip Jurjević (tajnik) su dali ostavke na članstvo u Hdssd-u i ne žele vratiti stranci mandat, na što su ostali pošteni članovi u stranci vrlo ogorčeni, a to dovoljno govori o razmjerima političke korupcije na koju su pristali.

U u gradskom vijeću stranka HDSSD ima jednog vijećnika. Vijećnika koji je prošle godine na izglašavanju proračuna bio jedna od 9 ruku podržavajući i proračun i gradonačelnika Ivana Kovačića (jer, ruku na srce, tada je to bio pokušaj rušenja vlasti u prvom planu), vijećnika koji ove godine taj proračun ruši. Vijećnika Filipa Jurjevića. Za pretpostaviti je kako je dobio nemoralnu ponudu iz HDZ-ovog crnog fonda koju nije mogao odbiti. Kako inače objasniti okretanje leđa stranci, Gradu i ljudima. Navodi o ponuđenim funkcijama i lošem radu sadašnjeg Gradonačelnika, kako se želi prikazati javnosti, pucanj su u prazno; tko bi pristao na zgražanje cjelokupne javnosti, pa čak i pojedinih članova HDZ-a, a sve zbog ponuđene funkcije za koju tek treba dobiti povjerenje građana, a o ''lošem'' radu izvršne vlasti dovoljno je reći da je Grad Omiš smanjio financijske obveze za 30% po čemu je na 3. mjestu u Hrvatskoj. U svakom slučaju biti će zanimljivo pratiti koje objekte i u čijem vlasništvu će tvrtka "cijenjenog" kolege Jurjevića "opremati".

Nadalje, bivši kandidat za gradonačelnika, bivši predsjednik HDSSD-a, gospodin Mile Kovačić ne želi pristati na konačno uvođenje reda na ušću Cetine i naplatu vezova koji se do sada nisu plaćali. Sistem do sada je bio 'tko jači, tlači' s nula kuna u gradskoj kasi, a apsolutnim plusom u džepovima brodara, kao i u džepu spomenutog HDSSD-ovca. Osim toga, ušće Cetine već godinama ''krasi'' njegov ruzinavi brod koji umjesto da je na rezalištu na besplatnom je odmorištu za brodove minulog doba, nagrđujući i red i okoliš. Isti gospodin osim tog oronulog titana ima još manjih 10 brodova. Za sve njih bi izglašavanjem proračuna trebao početi plaćati vez, što je u Omišu nečuveno.

Spomenut ćemo jer je spomena vrijedno, njegov angažman u lipnju 2013. godine kada je kao kandidat za gradonačelnika, sudjelovao u igrokazu protiv Ivana Škaričića kojim se iz novina rezalo članke sa Škaričićevim pothvatima, sve u svrhu obijelodanjivanja štete koju je dotadašnji gradonačelnik činio Gradu. Isti taj borac za pravdu i Grad Omiš, a protiv korupcije, nepotizma i imenom i prezimenom Ivana Škaričića, danas pod ruku s istim nagrđuje politiku Grada.

I što je to ako ne osobni interes i politička korupcija kao majka svih korupcija?

Vraća li nam se prvi plašt Omiša Ivan Škaričić kroz velika vrata u drami jednočinki, u svom tragikomičnom stilu u kojem je sebi komičan a svima ostalima tragičan. Hoće li se stopiti junaci i ortaci, hoće li činu posvjedočiti jaganjci?

Potrebno je osvrnuti se na  rad DORH-a, USKOK-a i ostalih, koji moraju biti krivci za trenutnu situaciju onemogućavanja dokazanog napretka Grada i njegovih stanovnika, jer da su isti ispitali navode iz brojnih kaznenih prijava protiv bivšeg Gradonačelnika Ivana Škaričića, došli bi do neoborivih dokaza o šteti počinjenoj za gradski proračun, a u osobnu korist ili u korist trećih osoba. Te bi Ivan Škaričić grijao klupu u zatvoru, a ne uhljebljenu fotelju u Domu umirovljenika na Zenti u Splitu i ne bi  i dalje odlučivao o sudbini Grada Omiša i vraćao ga u ponor nesposobnosti, nepotizma i korupcije.

Bilo bi odista od koristi, kada bi glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan prebacio sve predmete koji se vode protiv Ivana Škaričića na Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu, na neko drugo Županijsko državno odvjetništvo jer ovdje se očito radi o sprezi HDZ-a i sudbene vlasti u županiji, koja uredno skladišti kaznene prijave i odbija postupiti po njima.

Ovim putem molim sve sugrađane da opravdano razočaranje i ljutnju zaustave na verbalnom nivou, nisu nam potrebne nikakve neprimjerene akcije i reakcije, njihova djela dovoljno govore o njima! Znajte da ćemo upotrijebiti sva demokratska sredstva kako bi političke mrtvace poslali u prošlost, a pojedincima među njima osigurali zatvorsku budućnost. Najavljujem Ustavom zajamčeno pravo na mirni prosvjed protiv političke korupcije i skladištenja kaznenih prijava u ladicama županijskog DORH-a!

Povezani članci

Who's Online

We have 490 guests and no members online