Sport i turizam idu ruku pod ruku, ali ne i u Hrvatskoj

planinarenjeSportski odnosno aktivni turizam jedan je od najtraženijih odmora, a Europljane zanima više od krstarenja. Najpopularnija aktivnost je pješačenje, te vožnja biciklom. Sport i turizam idu ruku pod ruku pa sportski turizam ima ozbiljan potencijal rasta u budućnosti. Hrvatski gosti prednost daju pasivnom odmoru i opuštanju. Omiljene su im aktivnosti izležavanje na plaži, plivanje, odlazak u slastičarnice, kafiće i restorane. Dio gostiju izjavio je i da će se tijekom odmora prošetati u prirodi i - to je to. Međutim, ne treba zaboraviti da nam uglavnom dolaze obitelji s djecom, a oni koji su zainteresirani i za sport i rekreaciju mogu reći da je hrvatska turistička ponuda baš u tom dijelu - zakazala ...


SLIJEDI LI HRVATSKA SVJETSKE TURISTIČKE TRENDOVE?

Sport i turizam idu ruku pod ruku, ali ne i u Hrvatskoj

Aktivni turizam sve je traženiji među Europljanima, a u Hrvatskoj se gosti uglavnom - izležavaju. Omiljene su aktivnosti hrvatskih gostiju plivanje, odlazak u slastičarnice, kafiće i restorane

Piše: Davor Verković / Vjesnik
Izvor: Vjesnik


Sportski odnosno aktivni turizam jedan je od najtraženijih odmora, a Europljane zanima više od krstarenja, pokazuje istraživanje World Travel Monitora. U posljednjih pet godina udvostručio se broj gostiju koji odlaze na sportski odmor, a naviše ima Nijemaca i Nizozemaca koji će najradije odabrati Austriju, koja ima gotovo četvrtinu tog tržišta, potom Italiju i Njemačku. Nijemci, stoji u izvještaju World Travel Monitora, Austriju preferiraju i kad žele testirati izdržljivost.

Najpopularnija je aktivnost prosječna Europljanina pješačenje, za koje se odluči njih 38 posto, te vožnja biciklom koju odabere njih 23 posto. Visoko su na toj ljestvici i golfaši. Europljanin koji daje prednost aktivnom odmoru u prosjeku ima 43 godine, a mnogi od njih nemaju djece. Sport tijekom godišnjeg odmora u pravilu više vole muškarci nego žene.

Ljudi se tijekom aktivnog odmora učinkovitije rješavaju stresa, nastoje zdravo živjeti, napraviti nešto za svoje tijelo. Dakle, sport i turizam idu ruku pod ruku pa sportski turizam ima ozbiljan potencijal rasta u budućnosti.

plivanjeKako u cijeloj priči stoji Hrvatska? Ne baš dobro jer naši gosti očito ne slijede svjetske trendove. Naime, prema posljednjem istraživanju Instituta za turizam "Tomas ljeto 2010." o stavovima i potrošnji turista u Hrvatskoj, temeljenom na anketiranju 5000 ispitanika iz 15 zemalja, turisti se u Hrvatskoj uglavnom - izležavaju.

Hrvatski gosti imaju između 30 i 49 godina (prosjek je 41 godina), a prednost daju pasivnom odmoru i opuštanju. Omiljene su im aktivnosti plivanje, odlazak u slastičarnice, kafiće i restorane. Dio gostiju izjavio je i da će se tijekom odmora prošetati u prirodi i - to je to.

Međutim, ne treba zaboraviti da nam uglavnom dolaze obitelji s djecom (takvih je 53 posto). Izležavanje na plaži glavni je motiv dolaska 75 posto gostiju. S druge strane, a suprotno svjetskim i europskim trendovima, smanjuje se udio dolazaka motiviranih sportskim aktivnostima, ali i prirodnim ljepotama i kulturom. Zbog sportske i rekreacijske ponude doći će nam samo osam posto gostiju, a mnogi će se požaliti da je hrvatska ponuda baš u tom dijelu zakazala.

U odnosu na istraživanje iz 2007., gosti se osjetno manje bave gotovo svim aktivnostima i upravo je jedna od glavnih mana hrvatskog turizma nedostatak uvjeta za bavljenje sportom i rekreacijom, stoji u zaključcima spomenutog istraživanja.

Da ih sportska aktivnost uglavnom ne zanima, vidi se i iz sljedećeg podatka: od 58 eura, kolika iznosi prosječna dnevna potrošnja stranoga gosta u Hrvatskoj, tek 1,4 eura bit će potrošena na sport i zabavu, i to unatoč tomu što je sve više uređenih staza za hodanje, s kojih nerijetko puca prekrasan pogled na more, i sve više kvalitetnih biciklističkih ruta...

Povezani članci

Who's Online

We have 225 guests and one member online

  • admin