Iz Regije..

Stigla voda iz špine: Dan koji će se pamtiti u Gornjim Poljicima

Povijesni dan je utorak, 5. kolovoza 2014., za stanovnike Gornjih Poljica, najudaljenijeg i po infrastrukturi najzaostalijeg dijela omiškoga kraja. Jest, i njima je bio praznik, i oni su slavili Dan pobjede u Domovinskom ratu, ali iznad svega su nazdravljali danu koji će u povijesti ostati upisan kao dan kada su dobili vodu. Nekome se to možda i neće učiniti bogznakakvim postignućem u 21. stoljeću, ali pažljiviji pratitelji medija sjetit će se sve sile tekstova, reportaža i komentara, posvećenih Poljičanima, koji, premda doslovno leže na Cetini, nemaju ni vodovod ni pitku vodu, te će shvatiti o kakvom se civilizacijskom dosegu radi. Žeđi u gornjopoljičkom kraju je, dakle, napokon došao kraj. Magistralni cjevovod je zgotovljen, u utorak je, bez velike ceremonije i pompe, u rad pušteno prvih deset kilometara primarne vodovodne mreže, uključujući i precrpnu stanicu i vodospremu, dok će kod preostalih deset kilometara voda poteći do kraja mjeseca. Čim svi papiru budu uredni ...

STIGLA VODA U GORNJA POLJICA!

Žeđi u gornjopoljičkom kraju je napokon došao kraj

Piše: Marin Katušić / Fosal.hr
Izvor: Fosal.hr

- Nema nikakve sumnje da je ovo povijesni trenutak za mještane Gornjega i Donjega Doca, Trnbusa i svih okolnih sela. Desetljećima su čekali vodu i sada su je, evo, napokon dobili. A to znači da su dobili i priliku za novi život, jer bez vode nema života, a ovaj junački kraj, koji je tijekom Drugog svjetskog rata bio gotovo istrijebljen, zaslužuje živjeti – nadahnuto kaže Neven Lelas, direktor omiškoga “Vodovoda”.

U rad je, napomenimo, puštena samo primarna vodovodna mreža, uključujući i hidrante s kojih će mještani Gornjih Poljica do daljnjega moći besplatno grabiti vodu, dok će ona sekundarna, odnosno spajanje svake pojedine kuće, uslijediti najesen.

- Prvi zaseoci, za koje imamo sređenu dokumentaciju, vodu će, pa tako i sve preduvjete za spajanje, dobiti u deseti mjesec. A ostali će ipak morati pričekati da svi projekti budu zgotovljeni. No, to čekanje je ništa prema godinama koje su do sada bile potrošene na čekanje – zaključuje Lelas.

Povezani članci

Who's Online

We have 181 guests and no members online